Geoturizmus – Vissza a természetbe?

A geoturizmus olyan új utazási forma, amely a turisztika gyönyörűségét Földünk különleges természeti-kulturális adottságú tájainak megóvásával társítja. A National Geographic úgy véli ez lehet a turisztikai jövő útja.

Egészen a közelmúltig az utazás a kevesek, a jómódúak kiváltsága volt, melyet pihenésre, tanulásra, gyógyulásra használtak. Az elmúlt évtizedek során a turizmus robbanásszerű felfutása következtében világjárásra szomjazó embertársaink százmilliói özönlötték el a földünket. Az örvendetes változás azonban hátulütőkkel is járt: a népszerű turisztikai úticélokra viszonylag szűk időmezsgyékben zúduló jelentős embertömeg nem csak az élményszerűség kárára válhat, de fenyegetheti a városok, tájak, régiók gyakran kényes ökorendszerét, természeti, történelmi, kulturális kincseit, erőforrásait.

A hagyományos tömegturizmus alternatívájaként az 1980-as években a köztudatba berobbant ökoturizmus elsősorban a természeti környezet megóvására született, s a fenntarthatóság és a  környezetbarát vendéglátás elvére épül. A legújabb trend, az úgynevezett geoturizmus pedig magában foglalja a természeti környezet talajáról fakadó kultúrák, az ezekhez kapcsolódó igen értékes kulturális és természeti erőforrások iránti különleges érzékenységet. Az „alternatív turizmus“ jellemzően kis és középméretű családi és baráti vállalkozásokra épül, több lehetőséget ad a helyi közösségekkel való közvetlen kapcsolatra, s tiszteletben tartja a környezet védelmének, megóvásának szükségességét.

Az élményszerű időtöltés mellett a természet megóvását is fontos értéknek tekintő utasnak nem árt azonban óvatosnak lennie: az ökoturizmusnak egyenlőre nincs nemzetközileg egységes minősítési rendszere. Gyakori az úgynevezett greenwashing, azaz „zöldre mosdatás“, az ökológiailag káros turisztikai termékek — vízalatti szállók, helikopter túrák, vadasparkok (wildlife theme parks) stb. – környezetbarát címkével való reklámozása.

Az elkövetkező évek egyik legjelentősebb kihívása: hogyan éljünk a turizmus lehetőségeivel, figyelembe véve, hogy becslések szerint az elkövetkező három-négy évben évente közel egy milliárd nemzetközi utasra számíthatunk. A fogyasztók pedig egyre inkább keresik azokat a tömegturizmust megkerülő utazási lehetőségeket és szolgáltatásokat is, melyek számukra visszahozzák az utazás elveszett élményszerűségét, ugyanakkor bizonyos fenntarthatósági követelményeknek is megfelelnek.

A geoturizmus népszerűsítésére a National Geographic különleges pályázatot írt ki olyan innovatív turisztikai termékekre, amelyek modellértékűek és mások által máshol is követhetőek lehetnek. A pályázat döntőseit olyan turisztikai projektek közül kerültek ki, melyek fenntartják és erősítik az adott hely földrajzi jellegét, környezetét, örökségét, kultúráját, esztétikumát, s lakóinak jólétét. A National Geographic Society egyik most futó programjának célja világszerte a geoturisztikai értékeket képviselő turisztikai desztinációk feltérképezése, helyi közösségekkel karöltve az ezeket népszerűsítő brossúrák elkészítése.

A geoturizmus az ökoturizmusnál tágabb koncepció és sokféle résterületet foglal magába, ideértve a városias területeket is, de a kulturális örökségre épülő turizmust is. Például egyre nő az érdeklődés az agroturizmus, gasztronómiai turizmus, az egészségügyi turizmus különféle formái iránt, mely utóbbiak gyakran kapcsolódnak a különféle iszapok, radioaktív homokfélék, víz, stb., természetes gyógyító hatásához. De ott van például az ún. önkéntességi turizmus, ahol az emberek az utazási élmény részeként önkéntes munkát végeznek. Van amikor ez az utazási élmény száz százaléka – mint például az Orvosok Határok Nélkül szervezete esetében – más esetekben pedig a világjárók mondjuk fél vagy egy egész napot töltenek el önkéntes munkával egy-egy utazás alkalmával. És akkor még nem is szóltunk a művelődési lehetőségekről. Egy-egy utazás intenzív tanulási élményhez, s a világ tapasztalati megismeréséhez nyújthat lehetőséget. Konfliktusokkal terhelt világunkban pedig nagy szükség van az emberek közti közvetlen kapcsolatok ápolására. Hihetetlen globális erőforrásaival a turizmus, élményszerű érintkezési lehetőséget teremtve egy-egy távoli közösség lakóival, kultúrájával, jelentősen hozzájárulhat a békésebb kapcsolatokhoz.

Az utazni vágyók jelentősen befolyásolhatják a turistaipart egy kis kutatómunkával és bizonyos választások, értékek előnyben részesítésével. Az alternatív turisztika, elsősorban a geoturizmus alapértékeinek figyelembevételével szervezett utazás csodálatos vakációval örvendeztethet meg bennünket, miközben pénzünk az úti célként kiválasztott környezet és az ott élő emberek javát is szolgája. Bárki lehet geoturista és élvezheti a vissza a természetbe felemelő örömét, megújító erejét városokat felfedezvén vagy esőerdőket járva, otthonához közel vagy álmai egzotikus színterén.

Néhány kitűnő alternatív turisztikai lehetőség a National Geographic Society Geoturizmus Kihívás versenyének döntősei köréből:

A Nagy Bajkál Turistaúthálózat (The Great Baikal Trail): Az első, egész Oroszországot átszövő turistaútrendszer,

http://www.greatbaikaltrail.org/

Rios Tropicales: Esőerdő Helyreállító és Fenntartható Közösségfejlesztő Projekt – „Costa Rica Legjobb Kalandtúra Utazási Irodája“,

http://www.riostropicales.com/

Exotica Cottages: Világszínvonalú ökokunyhók (eco-cottages), hegyi paradicsom Dominikán, a természeti kincsekben gazdag szigeten,

http://www.exotica-cottages.com/

CC AFRIKA (Conservation Corporation Africa): Innovatív visszatérés a élővilághoz a közösségi tulajdonba vételhez, luxus afrikai szafarik,

http://www.andbeyondafrica.com/

Kréta Kulináris Szentélyei (Öko-agroturisztikai hálózat): Interaktív oktatási programok a görögországi Krétán: kultúra, természet, fenntartható biotermesztés és hagyományos konyha,

http://www.cookingincrete.com/

Blue Ventures: A turizmus mint természetvédelmi eszköz ember és természet megóvására. Díjnyertes tengervédő környezetvédelmi és önkéntes közösségi projektek Madagaszkáron. Scuba diving tanulási, coral reef tanulmányozási, helybéli iskolákban angol tanítási lehetőségek.

http://blueventures.org/

Öko-egészség farmok, Lettország: A tömegturizmus alternatívái: természeti rendszerek és emberi egészség harmóniájának megteremtése ősi hagyományok, természetvédelem és betegségmegelőzés  integrálásával hagyományos falusi környezetben. Elérhetőség: Mara Bergman, Upmali Rendas pag. Kuldigas raj Latvia, upmali.herbs@pcabc.lv

http://www.celotajs.lv/e/upmali_veseliba

További információ:

http://travel.nationalgeographic.com/travel/sustainable/

http://itthon.hu/szakmai-oldalak/turisztikai-termekek/turisztikai-termekek#_Fenntartható-%20és%20ökoturizmus

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg  róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!A Mondial Assistance termékei közül ajánlunk egy nyolcnapos Őrangyal biztosítást, melynek európai egyéni díja 4.090 Ft, családi díja összesen hét főre – két felnőtt és öt 18 éves kor alatt gyermek részére rokonsági foktól függetlenül – 10.490 Ft.

Tovább az Őrangyal biztosítás online foglalásához.

 

 

Mi jár a fejedben?

writing an application letter best website to buy college papers professional writing services houston dissertation proposal service help me do my statistics homework