Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről, melyek leginkább közösségen belül fertőznek?

A szülők gyakran idegeskednek azon, hogy gyermekük milyen gyakran beteg, különösen, ha akkor, ha közösségbe járnak. A leggyakoribb betegségek a felső légutak és a gyomor-bél rendszer fertőzései, melyekről bővebben Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza beszélt nekünk. „6-8 felső légúti fertőzés és két-három gyomor-bélrendszeri fertőzések évente egy kisgyermeknél teljesen normális. Ahogy a gyermek idősebb lesz, az immunrendszere erősödik, így alakítva ki a védekezést közönséges fertőzésekkel szemben, így ezt követően már ritkábban lesz beteg”- kezdi Pintér doktor. „A gyermekek azért is fertőződnek gyakrabban, mert kezüket, és más tárgyakat állandóan a szájukba vesznek. Hogy megelőzzük a fertőzéseket meg kell tanítani gyermekeinket a helyes kézmosásra, különösen a fürdőszoba használata után, illetve az étkezések előtt. Azokat a tárgyakat is gyakran el kell mosnunk, melyeket a gyermekek a szájukba vehetnek. Elkerülhetőek a fertőzések úgy is, ha nem érintkezik gyermekünk olyannal, aki már megbetegedett” – tudhatjuk meg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvostól.
A legveszélyesebb vírusok ellen léteznek védőoltások is.

Végül egy rövid áttekintés a leggyakoribb, korosztályt érintő fertőzésekről:

A kanyaró olyan fertőzés, amely könnyen terjed egyik emberről a másikra. A kanyaró okozhat például a gyomor problémát, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arcüreggyulladást, agyi görcsök (görcsrohamokat), agykárosodást és akár halált is. A súlyos szövődmények és a halálozás gyakoribb a felnőtteknél és a csecsemőknél, mint a kisgyermekek és tizenévesek között.

A mumpszvírus okozta fertőzés szintén komoly tünetekkel járhat. Ilyen például az agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás, melyek az agy működésére is hatással lehetnek. A tizenéves fiúk és a férfiak esetében kialakulhat a heregyulladás is, ami a herék és a herezacskó fájdalmas duzzanatát jelenti, és ritka esetekben sterilitás (nemzőképtelenség) is okozhat.

A rubeóla olyan súlyos fertőzés , mely vetélést, halva szülést, vagy magzati születési rendellenességeket okozhat abban az esetben, ha terhes nő kapja meg a betegséget.

Varicella (közismert nevén bárányhimlő) nagyon könnyen terjed egyik emberről a másikra.
A bárányhimlő általában enyhe fertőzés, de néha komoly problémákat is okozhat. Ilyen a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, és egy ritka betegséget is, ez az úgynevezett Reye-szindróma.

Kanyaró, mumpsz, rubeóla és bárányhimlő elleni immunizálás (védőoltás) 12 hónapos és 12 éves kor között ajánlott.

Dr. Rose Magánkórház

http://www.drrose.hu

info@drrose.hu

06 1 377 6737

1051 Budapest, Széchenyi tér 7/8. (Roosevelt tér 7/8.) C torony, 6. emelet

 

fotó: http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1152

Hozzászólások

  1. Almási Gábor says:

    Magyarországon tudtommal mumpsz, kanyaró és rubeóla ellen kötelezően oltanak. rubeóla ellen 1989-től oltanak, de már 69-ben is létezett hozzá oltóanyag, ezért pl. 2003-ban összesen 47 esetet regisztráltak. Ne ijesszük meg szegény szülőket olyan betegségek súlyos szövődményeit sorolva, amelyek már elvétve fordulnak csak elő!

  2. Almási Gábor says:

Mi jár a fejedben?

companies that help with college essay writing writing assignment pay assignment paper help sites to write my paper