Rúzs és GPS – Női utazások

Világszerte egyre több nő kapja kézbe ama szimbolikus vándorbotot és kerekedik fel a szélrózsa minden irányában. Szokatlannak tűnhet e kép, de napjainkban egyre több nő élvezi mindazt, amit egy utazás nyújthat számára: külső-belső megújulást, a szeretteivel való meghitt időtöltést, a világ felfedezését, a közjó szolgálatát, barátnői intimitást, búcsút leányságától, netán üzleti céljai megvalósítását.

Az utazási szolgáltatók számos országban már ráébredtek  a női utazási piacban rejlő kitűnő üzleti lehetőségekre és versengenek megnyerésükért. Ma már globális szolgáltatások épülnek a női utazókra, különösen mivel felismerték, hogy mások az igényeik az egyedül és társaságban, a barátnőkkel és gyermekkel utazó nőknek. És az sem mindegy, hogy egy üzlet miatt utaznak külföldre, hosszú hétvégére indulnak egy bevásárló körúttal egybekötve, szellemi felfrissülésre vágynak, vagy mondjuk egy hosszú hétvégén át akarják ropni a táncot egy fergeteges leánybúcsúztatón.

Időutazás

Sokak számára új divatnak tűnhet e modernkori női utazási kedv, ám ennek erős történelmi hagyományai is vannak. A viktoriánus korban megnőtt a női utazók  népszerűsége, számos olyan karakter jelent meg az irodalomban, akiknek sokan akartak a nyomdokaiban járni. A női utazóknak több alaptípusa vált ily módon ismertté. Ott vannak például a klasszikus szerepek, amelyek talán a legvonzóbbakká is váltak egyben: a rendhagyó vénlány, a szende bakfis, akinek egy új környezetbe kell beilleszkednie és a félelmetes gardedám. Aztán vannak azok az utazások, amelyek nem fizikai értelemben történnek, hanem a szereplő belső világában megy végbe valami változás, átalakulás.  És ne feledkezzünk meg azokról a hölgyekről sem, akik a fantázia birodalmába repítettek minket: Alíz és az ő Csodaországa, Dorothy úton Óz felé vagy Wendy, aki az éjjeli London felett egészen Sohaországig repül. Azt persze senki sem állítja, hogy ezek az úti célok mára valóságossággá váltak, de egy valami biztos: kislányoktól a nagymamákig, a nyúlodútól a Big Benig, ma már nők tömegei számára adott a lehetőség, hogy a sárga köves útra lépjenek. Méghozzá a saját jogukon.

A női esélyegyenlőségi küzdelmek alatt és hatására ugyanis számos változást kellett elfogadnia a világnak és ezek a szó szoros értelmében is új ajtókat is nyitottak. Egyre több nő vált pénzkeresővé a családban, sokszor családfenntartóvá. Tulajdonképpen annyi ajtó tárult ki, hogy nehéz is lett volna számot adni róluk, viszont a lényeg könnyen megragadható volt: ha okosan cselekszenek, a nők számára már nem léteznek a korábbi határok. Sem szellemileg, sem a térképen. Míg korábban családjukkal, apáikkal, férjeikkel indulhattak csak útra, esetleg egy női felvigyázó kíséretében, hirtelenjében megváltozott a látásmódjuk és a világ hozzáállása is ehhez a kérdéshez. A női utazó képe immáron nemcsak az irodalomban létezik, szinte egy szempillantás alatt a valóságban is megteltek velünk nőkkel a vonatok utazófülkéi, a repülők ülései. S amióta a nők a gépkocsiban is magukhoz ragadták kormányt, egyre inkább felfedezik mindazt, amit a világ korábban rejtegettek előlük.

Journeywoman: A női utazók nagyasszonya

Az amerikai Evelyn Hannon túl a hatvanon forradalmasította a női utazás fogalmát az egész világon. Amikor elkezdte utazással tölteni az ideje nagy részét észrevette, hogy az útikönyvek nem szolgálnak csakis nőknek szóló információkkal. Nem adtak választ olyan kérdésekre, hol tölthet el egy nő egyedül egy kellemes vacsorát Párizsban, hol találhat egy női orvost Szöulban, mely környékeket kell elkerülnie Jeruzsálemben sötétedés után, szoknyát vagy nadrágot viseljen-e szent helyek meglátogatásakor, vagy ha épp konzervatív országokba utazik.

Hannon saját és nőutazó társai tapasztalatait összegyűjtve indította el a www.journeywoman.com weboldalt 1997-ben: „A feladatom, hogy inspiráljam a nőket a biztonságos és megfelelő utazásra, és összekapcsoljam a női utazókat az egész világon.” A honlap hamarosan elnyert néhány webdizájn díjat és Evelynben egy igazi úttörőt láttak meg. A Time magazin a 21. század egyik legnagyobb újítójának nevezte. Mára a honlap minden női utazó számára szinte az első kötelező lépéssé vált egy-egy út megtervezésekor, legyen szó diákokról, üzleti úton lévő dolgozó nőkről, anya-lánya párosról, barátnőkről, szinglikről, elváltakról, özvegyekről.

Utazás női szemmel

A különféle női utazások más és más felkészülést igényelnek, hiszen nem mindegy, hogy csak magára kell gondolnia egy nőnek vagy másokra is, például a programszervezés során. Így az sem lehet mellékes, hogy épp Párizsba készülünk-e vagy az esőerdőbe. Utóbbiban nem sokra mennénk egy elegáns cipővel és valószínűleg a franciáknál nem vennénk kifejezetten hasznát a több csomag esőkabátnak sem.

Női utazás

Az utazás típusától és céljától függően tehát változó lehet, hogyan készülünk fel az útra, mit pakolunk be, kiket viszünk magunkkal. Amit azonban minden női utazónak célszerű megfogadnia és szem előtt tartania, ha egyedül utazik, azok a következő biztonsági tippek:

o Használd a józan eszed! Ne légy paranoiás, de legyél tudatában annak, hogy rossz dolgok is megtörténhetnek! Védd meg magad!

o Bízz a megérzéseidben! o Viselkedj természetesen és magabiztosan! Ha látják rajtad, hogy határozottan tartasz egy úti cél felé, nem látják meg benned a bizonytalan, elveszett és kihasználható turistát!

o Ha még nem gondoltál rá, szerezz be egy eljegyzési gyűrűt! Sokszor jobb, ha úgy látják, lenne, aki keresne, ha bajba keveredsz.

o Olvass utána a helyi társadalmi viszonyoknak, különösen a nők és férfiak egymás felé való kommunikációjának! Nem feltétlenül kell mindent sértőnek látni és az is előfordulhat, hogy te vagy az, aki nem mutat tiszteletet a kultúrájuk iránt.

o Tudd, hogy mikor kel a nap és mikor nyugszik! Egy zajos piac hamar átalakul sötét sikátorrá, ha nem figyelsz eléggé. Tervezz úgy, hogy sötétedésre a szállásodon legyél vagy egy forgalmas helyen! o Tarts magadnál a cipődben vagy a harisnyádban, zoknidban annyi pénzt, ami elég egy taxira, hogy biztonságos helyre vagy a szállásodra vigyen!

o És végül: ha nem muszáj, ne kockáztass!

Ezek a tippek első olvasatra talán elbizonytalanítanak, de a céljuk valójában az, hogy a kikapcsolódás során se feledkezzünk meg arról, önállóan, illetve női társaságban utazni azért időnként mégiscsak kihívás. Az első néhány alkalom után azonban kellő tapasztaltra tehetünk szert és a megfelelő rutin kialakításával már épp olyan könnyedén járhatjuk be a világot, mint egy modern regény főhősnője.

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg  róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon! A Mondial Assistance termékei közül ajánlunk egy nyolcnapos Őrangyal biztosítást, melynek európai egyéni díja 4.090 Ft, családi díja összesen hét főre – két felnőtt és öt 18 éves kor alatt gyermek részére rokonsági foktól függetlenül – 10.490 Ft. Tovább az Őrangyal biztosítás online foglalásához.

Mi jár a fejedben?

how to do a research paper school essays order essay online corporate finance assignment help best cv writing service in uae