Munkáltatói hozzájárulás egészségpénztári tagdíjfizetéshez

A cafeteria rendszer elemi jelentősen átalakultak 2012-ben, azonban továbbra is kedvezményes lehetőségként adódik az önkéntes egészségpénztárba történő tagdíjfizetés munkáltatói átvállalása.

Önkéntes pénztári hozzájárulást a munkáltató a dolgozóinak a pénztárral kötött erre vonatkozó szerződése alapján nyújthat.
A munkáltatói hozzájárulás a törvény szerinti megfogalmazás alapján a munkavállalója tagdíjfizetési kötelezettségének egészben vagy részlegesen történő átvállalása.

A munkáltatói szerződésben rendelkezni kell
•    a munkáltatói hozzájárulás mértékéről és a teljesítés ütemezéséről;
•    a munkáltatói hozzájárulás szüneteltetésének lehetőségéről és feltételeiről;
•    a munkáltatói hozzájárulás teljesítését biztosító esetleges mellékkötelmekről.

A munkáltatói hozzájárulás nyújtásának fontosabb szabályai:
•    a hozzájárulásból a munkáltató nem zárhatja ki egyetlen olyan munkavállalóját sem, aki nála legalább hat hónapja munkaviszonyban áll. (Rövidebb időszakot mindenkire vonatkozóan megállapíthat a munkáltató.)
•    hozzájárulás csak a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyban álló részére adható.
•    a hozzájárulás minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű, vagy a munkabérének azonos %-a lehet.
•    a munkabér %-ában meghatározott hozzájárulás esetén a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is.
•    A munkáltató a munkáltatói hozzájárulás előbbiek szerint meghatározott azonos mértékétől – az életkorral növekedő mértékben – korcsoportonként egységesen eltérhet azon alkalmazottai tekintetében, akik 15 éven belül betöltik a nyugdíjkorhatárt.

Az egészségpénztári tag javára fizetett munkáltatói hozzájárulás teljes mértékben elszámolható költségként, ami 2012-ben dolgozónként havi 27.900 Ft-ig (a minimálbér 30 százalékáig, beleértve az önsegélyező pénztárakat is) béren kívüli juttatásnak minősül és kedvezményesen adózik. Ezen összegig az szja mértéke a juttatás 119 %-a után 16 százalék, valamint eho fizetési kötelezettség is van, melynek alapja szintén a juttatás 119 százaléka, mértéke 10 százalék. Ez összesen 19,04 + 11,9 = 30,94 % adóteher.

Tehát ha 100.000 ft-ot fizetünk munkáltatói tagdíjhozzájárulásként, akkor az plusz 30,94 Ft adóba kerül. Ha a pénztár működési költségire történő elszámolásként 5 %-ot feltételezünk, akkor a befizetésből 95 marad meg.

Ha a tagdíjat a munkáltató tagdíjátvállalásként fizeti, akkor a hozzájárulás összege után adókedvezmény nem vehető igénybe, ugyanakkor az ezen a jogcímen kapott összegek nem számítanak jövedelemnek, így nem képezik az SZJA alapját.

Azaz összesen 130,94-be került a tagdíjátvállalás, s megmaradt 95. Száz százalékra arányosítva 72,55 marad meg.

A költség a társasági adó alapjánál figyelembe vehető, azaz további tíz százalék társasági adó megtakarítás jelenik meg a munkáltatónál.

 

fotó: http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125

Mi jár a fejedben?

homework assistance online how to purchase an essay thesis writing services us academic writing college scholarship essays