A foglaló nem bánatpénz

foglalo1Az utóbbi időben több ügyfél is panaszolta, elveszítette a foglalót, mert nem kapta meg azt az összegű hitelt, amire szüksége lett volna a teljes vételár megfizetéséhez.

Igen, amint ezt már többször is említettem, az ingatlanfinanszírozási hányadot csökkentette sok pénzintézet. Ha nem jól választunk bankot, vagy a foglalóként kifizetett önerő és az adható maximum hitel nem fedezi a vételárat, bizony hiány keletkezik. Ezt a hiányzó összeget elő kell teremtenünk, mert a bank csak megfizetésének igazolása után utal.

Amennyiben ez nem jön létre, akkor van baj.

Attila és párja édesanyjukkal vettek fel 1 millió Ft személyi hitelt a foglalóra. Ez az összeg azonban nem fedezte a teljes önrészt, így meghiúsult a hitelük, és elveszett a foglaló is.

A személyi hitelt pedig fizetni fogják évekig.

Megkérdeztem jogi szakértőnket, Dr. Szász Tibort, mi is a foglaló és az előleg közötti

különbség, mert tudomásom szerint az előleg visszajár a vevőnek, ha nem jön létre a vétel.

Olvassuk figyelmesen sorait!

Veszni hagyom a foglalót.

Ezen az áron is szabadulnék a megkötött ingatlan adásvételi szerződéstől.

Mert a forinthitel drága, mert a devizahitel törlesztő-részletei a forint árfolyamváltozásai miatt meredeken emelkednek, mert nem akarok hosszú évekre eladósodni.

Vajon szabadulok-e a kötelemtől?

Ha a foglaló visszaköveteléséről lemondunk, azzal nem mentesülünk a szerződésszegés következményei alól, az eladó továbbra is követelheti a szerződés teljesítését, azaz fizessük ki a vételárat, vegyük birtokba az ingatlant, vagy érdekmúlás miatt elállhat a szerződéstől kártérítés követelése mellett, amely a foglaló összegét meghaladhatja.

A foglaló a szerződést biztosító mellékkötelezettség.

Nem csak adásvételi szerződés, hanem bármely más szerződés biztosítható foglalóval.

A foglalót a szerződés megkötésekor kell adni, tehát nem elég ígérni.

Ha a foglalót a szerződés megkötése után adják vagy nem a szerződéskötés napján utalják át az eladó bankszámlájára, – nem minősül foglalónak.

A foglaló adását nem lehet bírói úton kikényszeríteni.

A szerződés megkötésekor átadott pénzösszeget vagy dolgot, – igen dolgot, mivel a foglaló nem csak pénz lehet – akkor lehet foglalónak tekinteni, ha rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik.

A foglalónak hármas joghatása van:

 • a szerződés megkötése jele.
 • Nem a szerződés létrejöttét kell bizonyítani, hanem az ellenkezőjét.
 • a kárátalány szerepét tölti be.
 • Nem kell bizonyítani a félnek a teljesítés elmaradásából, a szerződés meghiúsulásából eredő kárát.
 • biztosíték szerepét tölti be,
 • ösztönöz a szerződés teljesítésére.

A foglaló és az előleg elhatárolása.

A teljesítés meghiúsulásáért felelős vevő az adott foglalót elveszti, az eladó pedig a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Az előleg adásához nem fűződik ilyen joghatás. A szerződés megszűnése esetén az előleg a vevő részére visszajár, illetőleg az eladó nem követelheti az előleg összege kétszeresét. Az előleg gyakorlatilag a vételár első részletének tekinthető.

Fontos tudni:

Akár előleget, akár foglalót kötöttünk ki a szerződésben, a szerződés nem teljesítése esetén bírói úton kikényszeríthető a teljesítés.

Kerezsi Erika,  Dr Szász Tibor

Hozzászólások

 1. Csicsó Katalin says:

  Tudomásom szerint a foglaló, ha átutalással bonyolítják már előlegnek számít.
  Üdvözlet.

 2. 88thot says:

  Üdvözlöm

  Kérdésem nem ehez a témához kapcsolodik,de nemigazodok ki az oldalon,tehát ide írom.
  2008 ban vettem lakást 8.8millioért,2milliot előleget raktam bele,tehát a kölcsön 6.8millio.45000ft ra vállaltam,ez most 80000ft.Előtörleszthetem 8.6 milloval.Elakartam adni a lakásom 8.2 ért meg is vették volna,de a maradék 400ezer forintot nemtudtam megteremteni.A bank is elutasitotta a kérelmem,mert ugy gondoltam a fentmerado összeget fizetném tovább mint szabadfelhsználásu hitel.Hitelt nem adnak mert már van meglévő amit szintén alig tudok ilyen törlesztő mellet fizetni.Nemlátom a kiutat.átválthatnám forintra akkor lenne 70ezer de ugye az sem 45 amit válalni tudnék.Tudom,problémám nem egyedi de nemtudom hová forduljak,mikor már a bank se segít és törleszteni alig bírok már nő a tartozásom.Futamidő kitolva maximálisra.Kétségbe vagyok esve,az életem rámegy erre a lakásra.Kérem adjon tanácsot.Előre is köszönöm.

 3. Bosnyák Áron says:

  Kedves 88thot!

  Beszéltem pár szakemberrel, sajnos nem tudunk Önnek segíteni.
  Csak a bankkal tud egyezkedni, a bank nélkül a probléma megoldhatatlan.
  Ott kellene valamilyen személyes tanácsadást kérni, bár úgy tűnik túl van rajta.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 4. jockye says:

  A foglaló és az előleg elhatárolása.
  A teljesítés meghiúsulásáért felelős vevő az adott foglalót elveszti, az eladó pedig a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni.

  Ezt megmagyaráznák jobban?/különösen a mondat második részét!/

  Üdv: Jockye

  • Bosnyák Áron says:

   Az adás-vételi szerződésben a vételár jellemzően több részletből áll. Az első vételárrész a foglaló, vagy az előleg. Abban az esetben, ha az összeg foglalóként szerepel, s a vevő hibájából nem jön létre az adás-vétel, a foglaló összegét a vevő elveszíti.
   Jó példa erre az az eset, amikor a vevő nem kapja meg a banki hitelt, így a teljesítés meghiúsul.( Érdemes hosszabb határidőket beírni a szerződésbe.) Azonban, ha az eladó hibájából nem jön létre az adásvétel, az eladó a foglaló kétszeresét kell visszafizesse a vevőnek. Hogy miért? Mert a Ptk. így határozza meg. Azonban ez csak akkor igaz,ha a szerződés szövegéből ez egyértelműen kitűnik.
   Míg az előleg a vételár része, a foglaló egy célirányos akarat kifejezésének pénzbeni megnyilvánulása. Mindenképpen érdemes ügyvédet megkérdeznie, de jellemzően vételárrészként kerül a szerződésekbe, a több részletből álló kifizetés. Javaslom, további kérdés esetén forduljon jogi ügyekben tapasztalt ügyvédhez. Mert a foglaló összegének nagysága és más jogi megfogalmazások is befolyásolják az ügymenetet.
   Üdvözlettel:
   Kerezsi Erika

Mi jár a fejedben?

common essay buy buy a speech online website writing services help to do a research paper online thesis writing services