2008. 06. 30. Vakáció

Elkezdődött a nyári szünet a bölcsődében is. Ma még elvileg vihettem volna Verát, de erre az egy napra már nem akartam; így kimaradt a szokásos reggeli bölcsődébe menés. Gondoltam, majd jól kialusszuk magunkat, de nem. Vera felkelt hajnali háromkor, hogy vegyem ki a papírmadárkáját az ágy mellől, mert beesett. Gergő meg fél hétkor ébredt. Kati megszoptatta, így én még szunyókálhattam majdnem hétig.
Reggel Kati derekasan pásztorolta a gyerekeket, eleget téve minden óhajuknak, de végül neki is munkába kellett indulnia. Vera egész reggel nyűgös volt, sírt, hogy Katival szeretne menni dolgozni. Persze nem lehetett. Megegyeztünk, hogy majd anya elé megyünk busszal. Ebből később nem lett semmi a rossz idő miatt. Nekünk meg sokáig semmi kedvünk nem volt felöltözni és reggelizni. Később a reggeli tűnt fontosabbnak. Még volt egy kis pizza a hűtőben, azt melegítettem meg. Gergő már magán kívül volt, be nem állt a szája, végig motyogott valamit. Ez nála általában azt jelenti, hogy éhes. Meg is evett majdnem egy teljes szelet pizzát. Az elején én tartottam neki, ő meg harapta, aztán megfogta apró kezével, és szépen eszegette. Időnként letépett egy-egy darabot a tésztából és a számba gyömöszölte. Vera is kiadósan reggelizett.
Reggeli után sem kapkodtuk el a felöltözést. A gyerekek építőkockáztak. Vera állatkertet épített, Gergő pedig lerombolta. Vera ezért nagyon mérges volt Gergőre én meg néha egész ingerülten tettem helyre Verát. Közben Vera legóból épített három gorillát, apukát, anyukát és kicsikét. Egyszer, még mikor a legót kapta, építeni akartam egy embert, de olyan ormótlan lett, hogy kineveztem gorillának, azóta Vera állandóan gorillákat épít. Gergő lerombolta az anyagorillát, és ezt már nem nézte el neki Vera, jól meglökte. Máskor meg felvitte az ágyra a játékait, hogy Gergő ne érje el, de Gergő utána mászott. Egy ilyen alkalommal látszólag játékosan elkezdte gyomrozni Gergőt, miközben Gergő legurult az ágyról. Ezért nagyon lekaptam a tíz körméről Verát és átküldtem a másik szobába. Ott aztán éktelen bömbölésbe kezdett. Amúgy is eljött Gergő délelőtti alvásának ideje, tehát őt leraktam a kiságyba. Most már higgadtabb hangon megbeszéltük Verával, hogy miért van az, hogy Gergőt nem büntetem meg olyan dolgokért, amiért őt megbüntetném. Gergőt azért sem büntettem meg, amiért délelőtt egyszer megharapta Verát.
- Tudod – magyaráztam kislányomnak -, Gergő még nagyon pici. Csak azt tudja, hogy ha valamit szeret, azt a szájába kell vennie. Téged is azért harap meg, nem gonoszságból. Légy vele egy kicsit elnéző. Ha nagyobb lesz, majd megérti, hogy mit szabad és mit nem, de addig még sokat kell tanulnia és fejlődnie.
Vera megígérte, hogy majd ő tanítja Gergőt. Az ebédnél már nagyon lelkesen mondogatta, hogy ő tanította meg Gergőt ilyen szépen enni. A szép evés következtében Gergő ruhája csupa latyak lett, át kellett öltöztetnem, de sehogy sem hagyta. Vera segített lefogni, míg ráadom az új body-t.
Bár a tévé mindig azt harsogja, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között ne menjen senki a napra, nem szerettem volna bent ülni a gyerkőcökkel. Kimentünk egyet sétálni, ügyelve arra, hogy árnyékban maradjunk. Találtunk fészekből kiesett madártojást, megfigyeltük, ahogy a feketerigó gilisztát gyűjt. Vera azt is felismerte, hogy ez lányrigó, mert nem olyan élénksárga a csőre. Megbeszéltük, hogy a lánymadarakat tojónak hívják, mert ők tojják a tojást. Találtunk szárnyas hangyákat is, meg egy fekete szárnyú, fehér pettyes lepkét, pont olyat, mint múlt héten Bocskaikertben. Régebbebben tudtam a nevét, de elfelejtettem. A neten is kerestem, de nem találtam. Vera viszont rögtön beazonosította: “Itt a múlt heti lepke.” Majd kergette egy darabig. Nem akarta megfogni, csak hazaküldeni.
- Tudod, Vera a lepkéknek nincs lakásuk, ahová hazamennek – világosítottam fel.
- De barátaik azért vannak.
- Ha úgy vesszük. – hagytam rá. Persze Vera ismét kivágta magát:
- Én úgy veszem.
Később figyelmeztettem, hogy ne menjen a napra, mert megégeti a bőrét. Vera most sem jött zavarba:
- A kislányoknak nincs is bőrük – felelte hetykén.
- Dehogyis nincs. Neked is szép fehér bőröd van – mondtam az igazságnak megfelelően. Vera nem engedett:
- De nekem pici bőreim vannak, mert én kislány vagyok.
Végül mégis árnyékba húzódott. Kerestünk egy árnyékos helyen lévő padot, hogy kicsit pihenjünk. A református templom előtt találtunk egy alkalmasat, amit egyetlen farönkből faragtak. Itt összefutottunk egy nénivel, aki a szomszédja három éves kislányára ügyelt. A két leányzó örült kergetőzésbe kezdett egymással, Gergő meg totyogott utánuk. Mind jól elfáradtak, de nem álltak meg, csak néha inni.
Aztán szemerkélni kezdett az eső. Ez – ekkora forróság után – semmi jót nem ígért. Gyorsan felkaptam Verát, Gergőt babakocsiba dugtam és egyik vállamon Verával, másik kezemben a babakocsi fogantyújával, futásnak eredtem. Egy kapualjig jutottunk, itt vártuk meg a zápor végét. Vera azt játszotta, hogy ő kisveréb és örül az esőnek. Pedzegettem, hogy ilyen heves esőben a verébkék is inkább elbújnak. Erre két veréb ott totyog előttünk csurom vizesen. Már megint ezek a pimasz verebek. Hogy tanítsam én így bármire a gyereket?
Amikor végre hazakecmeregtünk és lezuhantunk az ágyra, megérkeztek a szüleim, hogy hadd vigyék el Verát. Most könnyedén belementem. Vámospércsre mentek valamiért. Vera azt mesélte, hogy láttak koszos gólyát, amelyik megázott és piszkos volt.
Gergővel közben tévét néztünk. Lefeküdt mellém az ágyra, de nem élvezte a műsort, hamar elaludt rajta. Még akkor is aludt, amikor Kati hazaért a munkából, pedig a szokásosnál tovább kellett bent maradnia. Kata próbálta Gergőt keltegetni, nehogy kialudja magát aztán éjszaka kukorékoljon, de alig kelt fel a kis gézengúz, elaludt az anyja ölében. Itt aludt addig, míg nagymamáék meg nem érkeztek Verával.
Vera nagyon elemében volt este. Elmesélte, hogy mi volt Vámospércsen, aztán fürdés közben játékból narancsízű ice sütit sütött, ami olyan, mint az ice tea, csak rakni kell bele tejszínhabot, narancsot, csokoládét és kókuszt. Jaj, majd kihagyom, halat is. Ezután sokáig kell keverni. Vera állította, hogy azt mondta neki az édesanyja, hogy egyedül készítse a vendégeknek.

Mi jár a fejedben?

written an essay expert writing services best professional writing services tell me a good thesis writing online place write my english paper for me