Kiállításon jártam Telkiben

Hol található Telki?

A Budai hegység lankáin, a Zsámbéki medence peremén, közel a fővároshoz (a  Széna téri buszmegállótól induló járattal 35, autóval 20 percnyire) fekszik ez a barátságos település.

A kiállítás, amelynek megnyitójára meghívást kaptam a múlt hétvégére szólt. Az immár 9. éve megrendezett Telki Fesztivál keretében jött létre a tárlat egy pici, de annál hangulatosabb galériában, a Pipacs Galériában. A Pipacs Galéria Telki talán kevésbé frekventált részén fekszik, de ez nem gond annak, akinek fogalma sincs, merre keresse (ugyanis se útbaigazító tábla, se plakát nem hirdeti, merre fekszik a galéria). A leleményes művészetszerető ember megy az orra után és az iskola mögötti kis utcában (némi segítő útbaigazítást kérve a helybéliektől) meg is találja a galériát, amely a festőművésznő házában lett kialakítva.

A kapun belépve már a levegőben érezni lehetett, hogy ez nem egy szokványos és formális kiállítás-megnyitó lesz, hanem inkább hasonlít egy kedves baráti összejövetelre. Aki akart a megnyitó előtt a kertbe kiülve szívhatta magába Telki és a művészet levegőjét, aki pedig éppen megszomjazott, azt bent hűtött üdítő és Gizi néni (róla kicsit később írok) finom sütije várta.

Képek a galériáról:

A galéria tulajdonosa maga is festőművész, Márton Ildikó:

Igaz, a házigazda művészete ezen a kiállításon háttérbe szorult, ezzel is jelezve, ez az esemény most nem róla szól, azért ízelítőül néhány kép a művésznőtől:

Idén 4 kiállító mutathatta be munkáit a fesztivál keretében: Hajnal Éva, Scheer Gizella, Simon Szabolcs festőművészek és Zimonyi Adrienne (decoupage), akinek a neve többek számára ismerős lehet, hiszen több cikket jegyzett már a honlapunkon.

Este 6 órára a galéria zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. A megnyitóbeszéd után, halk zene kíséretében a látogatóknak lehetőségük volt beszélgetni egymással és a kiállítókkal is. Igazi oldott, családias hangulat alakult ki a megnyitón.

A kiállítókról:

Hajnal Éva évekig dekoratőrként és rajzolóként dolgozott, mellette olaj és akvarell képeket festett, végül az olajfestészet lett számára a legkedvesebb. Finom és aprólékos ecsethasználat jellemzi képeit. A festményeinek témái a csendéleteken és a tájképeken túl tükrözik kedvenc tájait, a Balatont, a mediterrán világot, köztük Mallorcát és Szicíliát:

Scheer Gizella Telkiben élő és alkotó művész, egy tüneményes apró, tűzről pattant, örökmozgó idős hölgy, aki harminchárom évet dolgozott grafikusként a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia rajzolói munkacsoportjában. Egész életét végigkísérte a rajzolás (térképész, plakát -és könyvszerkesztések, iskolai oktatáshoz szükséges ábrázolások).

Ha valaki látja Gizi nénit (elnézést, amiért így szólítom, de ő Telkiben mindenki Gizi nénije) el sem hiszi, hogy immár 20 éve nyugdíjas, aki unokái és családja biztatására és a szép hegyvidéki táj által ihletve kezdett el festeni tájakat, épületeket.

A mostani kiállításon nem a Telki ihlette képeit láthattuk. Tájképeket hozott a kiállításra, amelyek közül nekem a legjobban az esti fényben pompázó szegedi Dóm tetszett:

Szeged Dóm

Simon Szabolcs egy fiatal, tehetséges festőművész, aki Erdély csendes kisvárosában, Gyergyószentmiklóson látta meg a napvilágot. Műveit főleg székely, azaz gyergyói témák ihletik. Kiállított képein is székely emberek köszönnek vissza a portrékról, de másik oldalát is megismerhették a látogatók: néhány modern képet is láthattunk tőle:

Zimonyi Adrienne :

A kiállított tárgyakat a tavasz ihlette, ez megmutatkozik a választott mintákban és az alkalmazott színekben is. A mostani alkotásai alapja kerámia, bár akad pár kakukktojás is, hiszen az óra alapja fa, a vázáé üveg. Ami az alkalmazott technikát illeti: többféle technikát ötvözve készíti az alkotásait, ezért minden darab egyedi és megismételhetetlen. A kiállításon láthatunk tőle rusztikus és modern tárgyakat is, ezzel is megismertetve velünk a decoupage sokszínűségét.

 

Hangulatképek a kiállításról:

Linkajánló, ahol a művészek alkotásai megtekinthetők:

www.kepafalon.hu

www.decoupagekucko.hu

 

A kiállítás május 31-ig, naponta 10-20 óra között várja a látogatókat (telefonos bejelentkezés: 06-26/572-022), csoportokat (rajz, művészeti, iskolás) és családokat és egyéni érdeklődőket is.

A galéria címe: Telki, Pipacs u. 4.

Mi jár a fejedben?

buy essays uk online help with writing essay purchase college research papers online online college research papers cheapest essays for sale