Március 8: Nőnap

 


Szalai Pál: Nőnapi köszöntő
Mi a nő nekünk? Az egész világ maga, a szüntelen változás,
Az anya, akinek testén át e világba léptünk, az első és végtelen önfeláldozás.
Ő őrzi első lépteink, törli le könnyeink, testéből etet, szeretetéből nevel,
Mindig megbocsát, ha kell és soha nem enged el, ő a fény, a meleg és minden ami jó,
semmihez sem fogható és semmivel sem pótolható.
Ahogy tudatunk lassan a világra nyílik, ő maga is átalakul, megváltozik.
Előbb éteri szépség, ideál, trubadúrok álma, költők ihletője, szerelem és őrület forrása,
Majd társunk a jóban és rosszban, életünk néma napszámosa,
Vetett ágy, vasalt ing, étel és ital, kedvesség, szerelem, a test gyönyöre, az apokalipszis kínja és a mennyország ígérete.
Mindez ő, egy személyben, lelkünk másik fele, aki értünk létezik és mi őérte.
Köszöntöm hát őket, a nőket, kívánom nekik mindazt a szépet, amit érettünk ma és minden nap önként megtesznek.

 

Talán furcsa, hogy nő létemre nőnapi cikket írok, de ez így alakult. És ha ezzel a kis irománnyal hozzá tudok járulni, hogy a férfiak e cikket olvasva szélsebesen elrobogjanak a virágboltokba kedvesüknek, szerelmüknek, édesanyjuknak, nőrokonaiknak, munkatársnőiknek virágot venni e jeles nap alkalmából, akkor már megérte.

Nőnapra nőként én is örömmel veszem, ha a környezetemben élő férfiak legalább ezen az egy napon kicsit figyelmesebbek, netán még virágot is hoznak… Bár ne felejtsük el: ennek az ünnepnek sem az a lényege, hogy az év egy napján a férfiak figyelme a nőkre terelődjön. Tegyék ezt egész évben, csak ezen az egy napon legyenek a pasik egy kicsit figyelmesebbek, egy kicsit kedvesebbek…

Március 8. Ha halljuk ezt a dátumot, sok országban sok millió embernek ugyanazt jelenti: ezen a napon a főszerep a Nőké, a hölgyeké, a lányoké, az édesanyáké, a nagymamáké.

Szeretem ezt az ünnepet, de nem azért, mert amolyan modern kori szüfrazsettként én is élharcosa volnék az egyenjogúságnak, hanem inkább azért, mert nekem ez az ünnep már a tavaszt jelképezi. A virágárusok boltjai ilyenkor már túlnyomó többségben az illatozó tavaszi virágok kínálják: ibolya, jácint… és a kertekben is ekkor bújnak elő a tavasz kicsiny virág hírnökei.

Engem is ezek a tavaszi virágok ihlettek meg, amikor egy férfi megrendelőm kérésére kaspót készítettem, amelynek leírása honlapomon megtalálható:

A Nemzetközi Nőnap immár majd’ egy évszázada ösztönzi megemlékezésre a fiúkat és férfiakat. Ilyenkor köszöntik hölgyismerőseiket a férfiak, ki virággal, ki apróbb ajándékokkal, esetleg néhány kedves szóval.

Bár nem egy örömteli alkalom szülte ezt az ünnepnapot, és a mai fiatalok többsége nem is tudja honnan ered, de látják a családi hagyományokat és ők is lelkesen köszöntik ezen a napon a környezetükben élő hölgyeket.


A Nőnap történelme

A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, amelyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek

1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, amely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.

1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. február 23-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később (nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására) II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. (az Oroszországban akkor használt Juliánusz naptár szerint február 23-a az általánosan használt Gergely naptár szerint március 8-ának felel meg).

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.

Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára(lásd feljebb) március 8-ra esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Zimonyi AdrienneMi jár a fejedben?

help me do my essay who will write my paper for me pay someone to write my papers pay for essay term papers essays