Antibiotikum. Barát, vagy ellenség?

Kb. 3 milliárd éve lakói a földnek, plusz mínusz 0,2 milliárd év. Intelligencia nélkül, tökéletesen benépesítették a bolygót. Számtalan alakban, többek között csavart, gömb, pálcika, stb. alakban találhatóak meg. Minden féle élőhelyen megtalálhatók, vízben, szárazföldön, levegőben, mélytengeri hőforrásokban, és nukleáris hulladékban is. Igazi harcos, napjainkban is mutálódó tökéletes túlélő. Ő a baktérium!

Emésztőrendszerünkben, és bőrünkön, tízszer annyi baktérium található, mint emberi sejt. Vannak közöttük hasznos, és ártalmatlan, de patogén (kórokozó) is mint például: kolera, szifilisz, lépfene, lepra, pestis, tuberkulózis. Egyetlen ellenszerünk velük szemben az antibiotikum. E gyógyszer széles spektrumban való alkalmazása jutatta oda ezeket a mikroorganizmusokat, hogy antibiotikum ellenálló fajokat is fejlesszenek.

Az elhízást a helytelenül sok tápanyag bevitelnek, és a nem egészséges ételek fogyasztásának tudták be, míg nem rég egy amerikai laboratórium kutatócsoportja érdekes felfedezést nem tett. Azonos ételmennyiség bevitele mellett, egy normál és egy túlsúlyos embernél, nem volt azonos a gyarapodás. Míg a normál megtartotta addigi súlyát, az elhízott egyénnél növekedett a testsúly. Hogy lehetséges ez, ha a bevitt ételmennyiség azonos mind kalóriában, mind mennyiségben? A kutatók górcső alá vették mind két egyén emésztőrendszerében található baktériumait. Igen csak nagy szenzációt csapott, mikor a vizsgálatok kiderítették, hogy a túlsúlyos egyén bélbaktériumai nem normálisak, inkább szuperbaktériumoknak nevezhetők. 10 % több tápanyagot nyertek ki azonos mennyiségű ételből, mint a normál testalkatú egyének baktériumai. Jöhetett a bizonyítás, az elméletek, kutatások, alátámasztása. Egy túlsúlyos egér emésztőszerveiből vett mintával kezelték a sovány alultáplált másik egér emésztőrendszerét, majd azonos mennyiségű, és energia tartalmú étrendet alakítottak ki számukra. 1 hónap elteltével a sovány egérke gyarapodásnak esett, és kb. 4 hónap múlva utolérte elhízott társát.

Micsoda lehetőségek rejlenek egy ilyen felfedezésben. Képzeljük csak el, ha ezeket a szuper baktériumokat éhező emberekbe jutathatnánk, és ezzel jobb, tápláltabb, egészségesebb emberek élhetnének a földön. 10 % több tápanyag egy éhező gyermeknek nagyon sokat jelentene Afrikában. Amerikában, ahol minden 8-ik méternél van egy étkezde, és ahol csak nyüzsögnek az elhízott egyének, nem igazán szükséges a szuper baktériumok jelenléte.

Ilyenkor jön a tiszta emberi logika, ami azt sugallja, antibiotikumot az elhízottnak, és telepítsünk az emésztőrendszerébe normál baktériumokat így le fog fogyni. J

Bárcsak ennyire egyszerű lenne. Ez benne a csavar! A kísérletek sajnos azt bizonyították, hogy mikor a folyamatot megfordították, a normál egér bélflóráit jutatták a túlsúlyos egérbe, az nem fogyott le. Olyan erősen és magas számban volt jelen emésztőrendszerében a szuper baktérium, hogy képtelen volt a normál megtelepedni! Még akkor is előbb jelentek meg a szuper baktériumok, mikor az alanyt antibiotikumos kezelés alá vetették, hogy nulláról induljanak a folyamatok.

Sok olyan mikroorganizmus van a szervezetünkben, ami nagyon is hasznos, sőt szükséges a szervezetünk részére. Találunk olyanokat, amiknek idő kell a teljes kifejlődésig, míg elérik azt az állományszámot, ami lehetővé teszi, hogy teljesebbé tegye egészségünket. Mint egy fa, aminek szüksége van arra, hogy elérjen egy bizonyos kort ahhoz, hogy termővé váljon. Az antibiotikum nem kérdez, nem válogat, pusztít. Ki irt hasznosat, és ártalmasat, ártalmatlant, egyaránt, ami csekély áldozatnak tűnik egy komoly betegég kezelésénél, mely nélkül akár életünk is veszélybe sodrodhatna, mint pl. egy vérmérgezés (Sepsis).  Tehát fontos az antibiotikum, sokszor az életünket is megmentheti. Ellenben ha csak vaktában lövöldözünk az antibiotikumokkal, és használjuk őket, ha kell, ha nem, akár az első köhintésre, vagy lázra, akkor csak azt érjük el, hogy ők egyre inkább mutálódnak, ellenállóbbá válnak. Szervezetünk pedig újra nekiállhat felépítgetni romjaiból testünk fontos mikroorganizmusait. Ami nem könnyű, ugyanis!!!

Vegyünk egy szép zöld kertet. Szép a gyep, de van benne egy két gyom. Zavarja a szemünket, ez a pár gaz, de nem állunk neki egyesével kivenni őket a gyepből, mert nincs hozzá megfelelő eszközünk. Szépen le gyomirtózukk az egészet, ami ki öl minden. A füvet, a gazt, a virágokat, a több éves termő fákat. Aztán várunk! Várjuk, hogy újra szép legyen a kert, kinőjön a fű, persze a több éves fa is. Láss csodát, az első, ami megjelenik a gaz! És ültethetem megint a füvet, a fát, a virágokat. Rengeteg behozhatatlan időt veszítettem a növényeim számlájára.  Mennyivel egyszerűbb lett volna célirányosan a gazt eltávolítani!!!

A tudomány mai álláspontja szerint, vaktában lövöldözünk a baktériumokra. Furkós bottal csapkodunk, miközben csipesszel kellene megközelíteni a témát. Nem tudunk specifikusan csak bizonyos fajtákat kiirtani, csak mindet egyszerre. Bőrünk 1 négyzetcentiméterén kb. 400 különböző baktériumfajta él, és ha még speciálisabb műszerekkel pásztázzuk át, 600 különböző fajt is találhatunk. Aminek kb. 15 százalékát ismerjük.  Minél fülledtebb és melegebb helyen keresgélünk annál nagyobbak a számok. Ezek a mikroorganizmusok beterítik az egész testünket, és ne feledjük, nagy szükségünk van rájuk. Nélkülük nem lenne védelme a bőrünknek, nem tudnánk emészteni. Az egyensúly viszont itt is nagy szerepet kap. Ha megfelelő mikroorganizmus családok népesítik be a testünket, akkor ezek védőpajzsként viselkednek, az idegen” nem Jó” baktériumokkal szemben. Szinte hirdetik: – Itt nincs hely nektek, ez a placc a miénk, távozz! Viszont ezt az érzékeny kis ökoszisztémát minden egyes fürdéskor le is akarjuk mosni, ami olykor nagyon is sikeres. Ilyenkor károsodik a pajzs, szabad utat adva kórokozóknak, mint pl. a gomba. Az újszülött gyermek már születése előtt ízelítőt kap ezekből a parányi kis szervezetekből, méghozzá a szülőcsatornában. 24 óra leforgása alatt, pedig az egész testét befedik a baktériumok. Segítik emésztését, bőre védelmét, hatékonyan együttműködnek és segítik kis gazdatestük életét. Szimbiózisban élnek vele.

Szeretném felhívni a figyelmet ezekre a szabad szemmel nem látható kis parányi lényekre. Szükségünk van rájuk, viszont nekik nincs ránk. Bárhol megélnek, nem kellünk nekik. Tartsuk tiszteletben fontosságukat, és ne lőjünk ágyúval a verébre! Mérlegeljünk, és legyünk tisztában a következményekkel.

A kevesebb néha több!!!

Maradok tisztelettel, Orosz Viktória Ágnes!

Hozzászólások

 1. Peti says:

  Kedves Viki!

  Nagyon jó az írás, könnyű egyet érteni vele. A mi gyermekorvosunk antibiotikumot a legritkább esetben és csak súlyosabb stádiumban ad a gyerekeimnek, ha betegek. Ő a homeopátia híve. Ebben kérdeznélek téged és a többi tisztelt Olvasót, mi a véleményed/véleményük erről. Az utóbbi időben több mindent lehetett olvasni róla; Vágó István látványos szkepticizmusától kezdve odáig, hogy a vörösiszap sújtotta Devecserben készítettek az iszapból homeopátiás készítményt…
  Nálunk a két gyereknél mindig használ az, amit a doktornőnk ad. Innentől nem is igazán érdekel, hogy mi az, gondolom nem méreg, mert nem gyógyszer:) Ha ugyanaz a bajuk, akkor sem kapnak ugyanolyan golyócskát, mert a két gyermek habitusa nem ugyanaz… Érdekes. Várom véleményedet!
  Köszi
  Peti

 2. Orosz Viktória Ágnes says:

  Kedves Peti!
  Bárcsak tudnék valami épkézláb választ kovácsolni neked.
  Össz -vissz annyit tudok ezekről a szerekről, hogy rezgéseket tartalmaznak. Állítólag ezért is kell felrázni őket a bevétel előtt.
  Én nagyon is racionális, és materiális beállítottságú vagyok, sajnos nem igazán hiszek ezekben a dolgokban. Kicsit olyan a szaga, mint annak a lábáztatós terméknek, amit agyba-főbe árultak, és az hitették el az emberekkel, hogy a salakanyag a talpukon távozik majd. Mindenesetre, jó dolog, ha a kicsik ettől meggyógyulnak, csak mindig is bennem lenne a félsz, mi van, ha már sokkal erősebb dologra lenne szükségük, és én kifutatnám őket a biztonságos időn kívül, veszélyeztetve akár az életüket is.
  További szép napot! Viki!

Mi jár a fejedben?

physics assignment help mla essay purchase write my essays online please homework help.com geometry help online