Decoupage (dekupázs), azaz a szalvétatechnika

A decoupage olyan jelenlegi, legújabb “fénykorában”, elsősorban Olaszországból begyűrűző díszítő irányzat, amely papírokból kivágott motívumok felhasználásával dekorál különböző felületeket, a dobozoktól a freskó méretű faldekorációig, innen származik elnevezése is, a francia “decuper” szóból, amelynek jelentése: kivágni.

A decoupage nem új keletű mesterség, már a 17. században rendkívül nagy népszerűségnek örvendett.

A keleti kereskedelem megindulásakor, a fűszerekkel együtt, Európába került a kínai lakk, bútor – és porcelánáru, és az újdonság varázsa meghódította a vén kontinens országait, elsősorban Franciaországot, Itáliát és Angliát.

Hosszas Csipkerózsika álmából a decoupage a 21. század hajnalán ébredt újra. Hála a modern ipari fejlődésnek, egyre korszerűbb festékek, nyersanyagok, eszközök, vegyi anyagok és gyönyörű, kifejezetten erre a célra tervezett papírok állnak rendelkezésre.

A modern decoupage Olaszországból gyűrűzik be Európa többi országaiba, így hazánkba is. Az olasz irányzat rendkívül nagy variációs képességgel emeli és építi bele a modern kori decoupage irányzatokba a képzőművészetből és a festészetből kölcsönzött technikákat. Ezáltal válhat a decoupage is az önkifejezés művészi eszközévé.

A decoupage technika segítségével egy csapásra egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat: csak olló, ragasztó, néhány szalvéta és egy cseppnyi kreativitás kérdése az egész, s régi tárgyaink új ruhában tündökölhetnek. De nemcsak elnyűtt, kopott használati tárgyainkat “újíthatjuk” meg, hanem csodaszép, egyedi, személyre szabott ajándékokat készítetünk családtagjainknak, barátainknak, szeretteinknek.

A közelgő Valentin nap alkalmából két tárgyat készítettem:

(http://decoupagekucko.ewk.hu/valentin-napi-bonbonos-doboz)

Tipp: a csokoládésdobozt saját készítésű csokival is megtölthetjük, amelynek elkészítése csak egy kis kreativitást igényel. A csoki receptjét honlapomon http://www.decoupagekucko.hu/valentin-nap oldal alján található linkre kattintva elolvashatja.

A Valentin nap eredetéről:

A Valentin-nap a szeretet, a szerelem ünnepe, ilyenkor az angolszász eredetű hagyomány szerint illik egymást kedves üdvözlettel, aprócska ajándékkal meglepni. Az ünnep története nem teljesen tisztázott, az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetébõl egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinrõl beszélnek.

.

Íme néhány a különbözõ történetekbõl:

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben.

Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: “Ne felejtsétek el Valentint!” és “Szeretlek benneteket!”

Egy másik történet szerint i.sz. 270-ben egy Valentin nevű katolikus pap lelkészkedett Rómában. Ebben az időben tiltotta meg II. Claudius uralkodó a fiatal férfiaknak, hogy megnősüljenek, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Amilyen romantikus férfi volt Valentin, felismerte, hogy ez a döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára és ezzel a határozattal csak nőni fog a titokban kötött házasságok száma. Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi, bebörtönözte. Valentin a börtönben barátságot kötött a börtönõr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: “A Te Valentinod”.

A tudományos megközelítés szerint a rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét. Ezt a tavasz-ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a nyájak és a termés védelmezõje volt. Az emberek dalolva és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep éjjelén a fiatal nõk belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belõle egy-egy nevet. Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek, sõt gyakran egész évben együtt maradtak.

Valentin nap azért van, hogy megünnepeljük egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát, amikor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek. Mások szerint késõbb sokan összetévesztették a norman-francia galantin szóval, ami szerelmest jelent. Az idõk során a két hiedelem összefonódott, melynek eredményeképpen

Szent Valentinra úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védõszentjére.

Az első Bálint napi szerelmi vallomás a középkorból maradt ránk, az 1400-as évekből: a levelet egy francia lovag, Charles, Orlean grófja küldte feleségének, a Londoni Tower-ből, ahol fogva tartották.

Ugyan Magyarországon csak a 90-es évek elején vált népszerűvé e nap megünneplése, az angolok ezt már 1446 óta teszik. Náluk az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek, a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Nem meglepő tehát, hogy február 14-én szerte a világon ma is sok szerelmes megünnepli a szerelmesek napját.

Ehhez az ünnephez is, mint általában a legtöbbhez számos hiedelem és babona tartozik, melyek legtöbbje fiatal lányoknak ad segítséget ahhoz, hogy hogyan találja meg, hódítsa meg és tartsa meg élete férfiját:

  • Az egyik ilyen például, amely szerint ha a lányok a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket.
  • Ha pedig már megvan a kiszemelt áldozat, jöhet a következő babona, amely olyan alma elfogyasztására instruktál, amelynek, 9 magva van. Amennyiben a gyümölcsöt elfogyasztottuk magvait pedig beleszórtuk a kiválasztott férfi zsebébe, a szerelem garantált.
  • Kiválasztott megvan, szerelem megvan, már csak a kapcsolatot kellene örökkévalóvá tenni: ehhez pedig nem kell más: süssünk tésztát, fűszerezzük meg hajszálainkkal és kedvesünk hajszálaival, majd a készterméket fogyasszuk egészséggel!

Egyébiránt magyar néphiedelmek is kapcsolódnak a Bálint napjához:

  • Egyes vidékeken, például a Bálint Napi időjárásból próbálnak következtetni a várható termésre: úgy hiszik, a hideg, száraz idő esetén a jó termés garantált.
  • Ha ezen a napon a vadgalambok is visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi.
  • Debrecenben és vidéken még ma is úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.

Zimonyi Adrienne

További munkáim megtekinthetők a honlapomon: www.decoupagekucko.hu

Mi jár a fejedben?

admission essay editing service custom research papers online order school papers online term paper written eassay written