Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

Még most sem késő ellenőrizni a kéményeket!

Megérkeztek a nemszeretem napok, a hideg, fagyos szelek, jól esik hazaérkezni a meleg lakásba. Egész napos műszakban dolgoznak a kandallók, kályhák, gázkazánok! Ha még nem ellenőriztette kéményét, még ma sem késő megtenni! Az ellenőrzés néhány perc csupán, de családja biztonsága a tét! Ne kockáztasson!

Kéményseprőt látok, szerencsét találok! Így szól a mondás, s bizony nem gondoltam volna, hogy ez a mondás nem a puszta szerencséhez, vagy a kéményseprő gombjához kötődik, hanem azokhoz a népi megfigyelésekhez, hogy a kéményseprő által ellenőrzött házakban nem volt jellemző a tűzeset.

Kéményseprőink ma is előírás szerint kötelesek ellenőrizni a kéményeink állapotát. A vegyes tüzelésű kéményt évente két alkalommal, a gáztüzelésűt egy alkalommal vizsgálják, illetve vizsgálnák, ha bejutnak a házakba. Bevallom, magam is többször kibújtam a néhány perces művelet elvégzése elől. Gyakran nem is szándékosan, csak úgy, figyelmetlenségből, lustaságból. De néhány éve egy kedves barátnőm tragikus, de szerencsésen záruló kéménytörténetét hallva gyorsan átalakultak nemtörődöm szokásaim.

Éva a gyermekeivel egy négylakásos társasházban élt. Egy késő őszi napon, ebéd utáni pihenésük közben csöngetett be Gyuri, a gyerekek barátja. A háziak igen fáradtak, bágyadtak voltak, de betudták a jó étel utóhatásának. Ez az állapot azonban az idő elteltével egyre csak rosszabb lett. Az aluszékony család alig mozdult. Gyuri a későn érkezett vendég, nem tudta mire vélni a dolgot, de sehogyan sem tetszett neki, amit látott. Felhívta a mentőket, akik ételmérgezést kizárva szénmonoxid mérgezésre gyanakodtak, s kérték csináljon huzatot, friss levegő kell! A fiú az ablakhoz rohant, s kitárt minden nyitható nyílászárót. A kiérkező mentők megállapították a szénmonoxid mérgezést. A család néhány napos rossz közérzet után rendbe jött! Nekik szerencséjük volt. Azóta én is minden évben beengedem a kéményseprőt, mert ha ezen a néhány perces ellenőrzésen múlik a családom biztonsága, ezt meg kell tennem.

A szénmonoxid színtelen, szagtalan, így nem lehet érzékelni. Régi készülékeknél az elöregedés általi veszélyekre különösen érdemes felkészülni szénmonoxid-jelző, riasztó készülékkel.
Ezek a készülékek a szénmonoxid észlelését folyamatos éles sípolással jelzik, amire az alvó ember is felébred. Már tízezer forintért jó minőségű, megbízható riasztót vásárolhatunk.
Fontos tudni, hogy a fűtési időszak előrehaladtával, amikor a készülékek gyakrabban lépnek működésbe, érdemes többször szellőztetni!

A kéményseprők jellemzően nyáron végzik el a szükséges ellenőrzéseket. Amennyiben nem jutottak be a házba, egy második kísérletet is tesznek, értesítenek az új időpontról, amikor az ellenőrzés megismétlésére kísérletet tesznek.
Amennyiben Önnél nem járt kéményseprő, a lakóhely szerinti megyei illetőségű kéményseprőket kell megkeresni. Szűkebb pátriámban, Budapesten a FŐKÉTÜSZ végzi az ellenőrzést. Elérhetőségük: www.kemenysepro-bp.hu.

Hozzászólások

 1. Dariengo says:

  Szia!

  Egy kis összefoglaló.

  http://www.coriaszto.hu/szenmonoxid-mergezesek.html

  És hogy miért érdekes? A felsorolt esetek között van több olyan halállal végződő mérgezés, ahol ellenőrzést követően történt a baleset. Biztonságosabb egy érzékelővel indítani, ugyanis nincs büntetőjogi következménye a hanyag munkavégzésnek.

  üdv Dariengo

Mi jár a fejedben?

people who write thesis for cheap write good essay accounting homework services cheapcollege papers good college entrance essay