Változások a nyugdíjrendszerben

Hazánkban jelenleg a nyugdíjrendszer négy pilléren áll. Az MNB szerint elősegíti a nyugdíjrendszer kockázatainak megoszlását, összességében kiszámíthatóbb nyugdíjakat eredményez.
Első az állami pillér, amely egy felosztó-kirovó rendszerben működik. Ennek lényege, hogy az adott időpontban befizetett összes befizetést osztják vissza az aktív nyugdíjasoknak nyugdíjként. A tag halála esetén a folyósítás megszűnik. A második pillére a magánnyugdíj pénztári befizetés, ahol egy névre szóló, személyes számlán gyűlik a tag pénze, mely tőkét a pénztárak befektetik, s ebből hozamot képeznek a tag számára. Ez a befektetés, a befektetési politika hatására pozitív, de előfordul, hogy negatív hozamot termel, vagyis veszteséget mutat. Sajnos az elmúlt évek hozamai nem erősítették a lakosság öngondoskodó kedvét, pedig ennek kialakítására nagy hangsúlyt kell  fektetni a jövőben is. Előnye, hogy az összegyűlt pénz a pénztártagé. A tag halála esetén örökölhető.  Jellemzően az aktív munkavállalók mindkét nyugdíjalapba fizetnek jelenleg. A harmadik pillér az önkéntes és önsegítő pénztárak.

Bár a két rendszer, az állami és a magán nyugdíj együttes működése kiegészítette egymást, nem megfelelő az átjárhatóság a két rendszer között.
A magán-nyugdíjpénztárból visszalépni az államiba törvény szabályozza. Tny.12.  –a (6), (7)

Ezen változtatott a Parlament a mostani döntésével.

Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi kormánybiztos múlt pénteken beterjesztette javaslatát, melyet  tegnap (2010.10.25) késő este elfogadott  a Parlament.

Mit is jelent ez számunkra?

Önként dönthetünk, melyik nyugdíjrendszerbe fizetjük ezután a járulékainkat.

Azok a magánnyugdíj-pénztártagok , akik elveszítették bizalmukat a magánnyugdíj pénztár rendszerébe, s úgy döntenek, hogy a jövőben  szeretnének visszalépni  az állami nyugdíjrendszerbe, most megtehetik.
Azok, akik az elmúlt években vonultak nyugdíjba, s nyugdíjukat a vegyes rendszerből folyósítják, most utólag is visszaléphetnek a tisztán állami rendszerbe.
A pályakezdőket sem kötelezik ezen túl a magánnyugdíj pénzárba való belépésre.

A magánnyugdíj-pénztári befizetésekben is történnek változások

A társadalombiztosítási törvény módosítása után, egy átmeneti időszakban  -2010 november 1-e és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizetnek a magán-nyugdíjpénztári tagok a Nyugdíjbiztosítási alap részére. Tehát a magánnyugdíj-pénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék lesz, a mostani 1,5 százalék helyett, míg  a magán-nyugdíjpénztári tagdíj 0 százalékra változik a mostani 8 százalékról a következő 14 hónapban.

Mi jár a fejedben?

what is a good paper writing service need help write my paper earn money writing online argumentative essay about effects of internet custom writers essay service