Hagyományőrzés népdallal és borkóstolással

Vasárnap reggel fél hétkor indult 70 főnyi társaságunk Pesterzsébetről, Abaújszántó felé. Ez a Miskolctól 40 km-re fekvő, már a honfoglalás óta magyarok által lakott település adott otthont az ország minden tájáról érkező hagyományőrző Kossuth népdalkörök XVI. találkozójának.
Abaújszántó a Tokaj-hegyaljai borvidék része, melyet 2002 óta a Világörökség tagjaként tart számon az UNESCO. Természetesen mi is végigsétálunk a településen, s lencsevégre került
néhány helyi látnivaló. Több óriás faszobor díszíti a települést, mint pl. a képen látható Szent István királyé is. Rendezett utcái, szép terei után a nevezetes borospincék látványa tárul szemünk elé, mely szintén a világörökség tagja. Ha erre járnak, tegyenek egy szép kirándulást ezen a kedves településen.

A 13 résztvevő kórus tagjai főként hagyományőrző lelkes népdalkedvelő emberek, akik szabadidejüket a népi dallamok felelevenítésével, megidézésével töltik. Külön örömmel tapasztaltuk, hogy évről-évre egyre több fiatal énekes, muzsikus csatlakozik a kórusokhoz. A helyenként szomorkás, máskor meg vidám dallamok szárnyán gyorsan elröpült a vasárnap délelőtt. Az énekesek mellett hallottunk olyan népi hangszereket, mint a citera, a köcsögduda. Szerepet kapott a tekerőlant, és a hangulatos tangóharmonika is. A jó hangulatú találkozón gyakran a közönség is énekelt az éppen fellépő együttessel, s a rendezvényt egy csodálatos közös énekléssel zárult, ahol ötszáz torokból egyszerre áradt a dal.

A pesterzsébetiek hagyománytisztelete azonban nem engedi meg azt, hogy egy nemzetközi hírű borvidékről oly gyalázatos módon távozna, hogy ne hajtana fejet a királyok borának, a borok királyának. Ezért Tállyára igyekeztünk, ahol egy helyi pincében borkóstolón vettünk részt. A finomabbnál finomabb Tokaj-hegyaljai borokat ízlelhettük meg. A Rózsa pincészet volt a vendéglátónk. A bejáratnál éppen egy frissen megrakott traktor állt, mely a már kipréselt szőlő maradványát, a törkölyt szállította el. A látvány hatására néhány kedves gyermekkori emlék elevenedett fel bennem. A szüretelés egyik fénypontjaként a dézsába összegyűjtött szőlőfürtöket tapostuk óriási lelkesedéssel. Talán a lelkesedét illetően valamicskét elmosódtak az emlékeim, de hogy tapostuk, az bizonyos. S talán így, több évtized távlatából visszatekintve ezek az események is megszépülnek, mint annyi más az életünkben. A pincében elkezdődött a kóstoló, mely a száraz boroktól a furminton és a kiváló sárgamuskotályon át a nagyon is kedvemre való 2000 évi aszúig öreg és fiatalabb borokból állt. Amíg a csapat kóstolgatott, lekérezkedtem a több száz méter hosszú pincébe. A nemespenész lepte falak mentén sorakoztak a hordók, fajta és évjárat szerint rendezve. Lenyűgöző látvány. Néhány különlegesen szép faragott hordón sokáig időzött a tekintetem. Fent közben fokozódott a hangulat. Hagymás zsíros kenyérrel és nótázással kísértük a finom borokat. Mivel is kísérhette volna egy dalos kórus. Egy képzett hangú aranytorkú ifjú hamar magához ragadta az éneket, s olyan fergeteges előadással örvendeztetett meg minket, amely caz örök élmény kategóriába tartozik. Ezen a napon a lélek és a test is megkapta a neki járó táplálékot mindannyiunk megelégedésére. S mondanom sem kell, az aranyszínű nedűből jutott a tarisznyánkba is!

Tokaj-hegyalja fekvése:

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában.

Tokaj- hegyalja borai:

Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemespenésszel borított falú, pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

Mi jár a fejedben?

help with personal statement writing collrgr papers buyessay.org online technical writing essay proofreading service uk