Devizahitelem van, mit tehetek 220 felett? (3.rész)

Devizahitelem van, mit tehetek 220 felett? (3.rész) HITELKIVÁLTÁS

A hitelkiváltás oka többféle lehet:

1, Egy másik pénzintézet jobb kamatot, kedvező átváltási feltételeket biztosít.
2, Több pénzre van szükségem, s ehhez bankot kell váltanom.
3, Devizahitelemet forint alapúra cserélem, az árfolyamkockázat elkerülése miatt.

A teljesség igénye nélkül felsorolt 3 példát járjuk körül, s nézzünk mögé, milyen árat kell fizetnünk a remélt haszonért.

1. Egy másik pénzintézet jobb kamatot, kedvező átváltási feltételeket biztosít.

Az elmúlt években, több bank célozta meg a „jól fizető” adósokat, kedvezőbb kamatozású hitelkiváltási lehetőséggel. Egy ilyen hitelcserével a rendesen teljesítő adós, tízezer forintokat takaríthatott meg. Ha még a futamidőn is nyújtottak kicsit, vagy a tőkefizetésre kaptak halasztást, igen kedvezően alakulhatott a havi törlesztőrészlet, akár a felére is módosulhatott.

Fontos tudni:

A kiváltott lakáscélú hitel (vásárlás, építés) a legtöbb esetben már nem lakáshitelként kerül nyilvántartásba. (Jelzáloghitel, de nem lakáscélú hitel.) Fizetési nehézségek, valamint kamatváltozások esetén, más elbírálás alá kerülnek. Olvassuk figyelmesen át, milyen szerződést írunk alá! Abban az esetben, ha a kiváltás költségeit (értékbecslés, előző bank végtörlesztési díj, folyósítási díj) a tőketartozásunkhoz írták, bizony még a költségek után is fizetjük a kamatot. Számoljunk!

2. Több pénzre van szükségem, s ehhez bankot kell váltanom.

A pénzintézetek nem egységes hitelminősítési rendszerrel dolgoznak. Így előfordulhat, hogy egyik bank, ugyanazon ingatlanra, magasabb összeget folyósít, míg egy másik alacsonyabbat.

Fontos tudni:

Amennyiben a korábban felvett hitelösszeg felett, még újabb hiteligényünk van, bankváltás

előtt érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy egy újabb kiváltásnál milyen költségek várhatóak, s még fontosabb, hogy ne  a 3-6 hónapos kamatperiódusú konstrukciót válasszuk, ha hosszú távú, kiszámítható havi törlesztőrészletben gondolkodunk.

3. Devizahitelemet forint alapúra cserélem, az árfolyamkockázat elkerülése miatt.

Deviza alapú hitelt forint alapúra átváltani, akkor kedvező, ha az adott deviza, és a forint közötti váltószám minél alacsonyabb.

Nézzünk egy példát: 2005. december 1.-én felvett hitelösszeg 5 M Ft, 30 éves futamidővel.

Ez a hitel CHF –ban került bejegyzésre, 30.107,01 CHF összegben.

(feltételezve, hogy a tőketartozás mértéke, a hosszú futamidő, vagy egy halasztott tőketörlesztés miatt, nem változott) tartozásunk 2010. szeptember 22-én 6,5 M Ft.

Fontos tudni:

Az átváltás napján esedékes árfolyammal válik forint alapúvá a tartozásunk, ezért

2010. szeptember 22-én „forintosított” hitelünk realizálja a 1,5 M Ft-nyi árfolyam különbözetből eredendő tartozásunkat. A váltást követően, már 6,5 M Ft tőke után fizetjük a kamatot és kezelési költséget. Amennyiben a hitelkiváltás olyan konstrukcióban történik, hogy a kiváltás költségei is hozzáadódnak a nyilvántartott tartozásunkhoz, ez a szám közel 7 M Ft is lehet.

Azok a lakáshitelesek, akik magas finanszírozású hitelkonstrukcióval rendelkeznek, vagy minimális önerővel és „szocpollal” (pl. MEGLÉK) kimerítették a vételár és hitelösszeg közötti különbséget, s jelenlegi terheik meghaladják az ingatlan forgalmi értékének 75%-át, nem tudnak élni a hitelkiváltás lehetőségével. Igaz ez azokra is, akiknek tartozása a magas devizaárfolyam mellett haladja meg a bizonyos 75%-ot.

Ezekben az esetekben pótfedezetül egy második tehermentes ingatlan bevonása szükséges a hitelcseréhez.

Mi jár a fejedben?

gun control argumentative esssays compare and contrast essay buy essay service uk writing college essays custom writers essay service