Devizahitelem van, mit tehetek 220 felett? (2.rész)

Előtörlesztés:

Előtörlesztés esetén a tartozásunk egy részét fizetjük csak vissza a banknak.

Ezért a bank 0 – 4% közötti előtörlesztési díjat számolhat fel. Ezt minden bank maga határozza meg, és a kölcsönszerződés is tartalmazza a mértékét, illetve feltételeit. Amennyiben mégsem, a bank aktuális hirdetményében megtaláljuk.

A devizában nyilvántartott hitelek esetében is leggyakrabban forintban törleszthetünk. S itt azonnal szemben találjuk magunkat a havi törlesztés már jól ismert jelenséggel, az ingadozó árfolyam jelenségével. Itt is igaz, hogy alacsony árfolyam kedvezőbb előtörlesztés esetén is.

Mielőtt befizetjük az összeget, számoltassuk ki a bankban, mennyivel csökken az előtörlesztés után a tartozásunk, s hogyan módosul a várható törlesztőrészlet. S ezután ráérünk eldönteni, befizetjük a pénzt, vagy lekötjük valahol, hogy kamatozzon, amíg az árfolyam nem alakul kedvezően.

Fontos tudni:

Az előtörlesztéssel a törlesztések száma nem változik, de a törlesztés nagysága igen, mivel a tőketartozásunk csökkent.  Trükk: Annál a pénzintézetnél, ahol az előtörlesztés ingyenes, de a végtörlesztésnek ára van, érdemes a tartozás nagy részét előtörleszteni,

majd egy másik lépésben végtörleszteni. Így több százezer forintot tarthatunk a zsebünkben. (a KHB-nak vannak ilyen konstrukciói)

Végtörlesztés:

A teljes hitelösszeg visszafizetését nevezzük végtörlesztésnek.

Két gyakori előfordulása jellemző:

Az első, amikor az adós pénzhez jut, s a teljes hitelösszeg befizetéssel megszünteti a szerződést, az ingatlan tehermentessé válik. (pl.: öröklés, jutalom vagy osztalékfizetés, stb.)

Fontos tudni:

A pénzintézetek nem automatikusan töröltetik a bejegyzést a földhivatalban, ezt az ügyfél maga, vagy megbízott útján intézi, s a törlés díját maga fizeti meg.

Aktuális információk: www.foldhivatal.hu

A második, ha az ingatlan eladásra kerül, s egy másik pénzintézet utalja át a hitel összegét. A két bank, a földhivatal bevonásával az összeg átutalása után „leadminisztrálja” a régi bejegyzés törlését, s az új jelzálogjog bejegyzését. Az eladó a vételárból, a hitelösszeg feletti részre jogosult.

Menete:

Adásvételi szerződéssel az ügyvéd bejegyezteti a vételi jogot. A tulajdoni lap, és az adásvételi szerződés alapján a bank leszerződik az ügyféllel. Amennyiben terhelt az ingatlan, (az eladó hitele, vagy más tartozása, pl. közüzemi tartozás, be van jegyezve), a terhek kifizetése következik, a tartozáselismerő nyilatkozat alapján. Ezt utalja a bank, ennek igazolásával a földhivatal törli a bejegyzést, s az eladó hozzájut a fennmaradt összeghez.

Fontos tudni:

Magas devizaárfolyam esetén, a végtörlesztésnél szerencsés az adásvétel lebonyolításának határidőit kitolni, s egy 60-90 napos fizetési határidővel időt adni, hogy az árfolyam mértéke, az eladó számára legkedvezőbb visszafizetési feltételek mellett történjen meg. Vagyis az eladó ne bukjon sokat a hitel visszafizetésével.

folytatjuk…

Mi jár a fejedben?

essay experts help with statistics homework need essay written domyassignment dissertation online