Devizahitelem van, mit tehetek 220 felett?

A forint gyengülésének következtében történelmi magasságokban jár a CHF árfolyama, s ezzel együtt a  devizahitelesek havi törlesztőrészletei is embert próbálóvá nőttek.

Tudjuk, a Fidesz 8 pontos javaslatot terjesztett elő a témában, azonban nézzük meg, mi, a hitelünket törlesztő adósok, mit tehetünk, s mit érdemes tennünk, hogy csökkentsük törlesztőrészletünket.

Járjuk körül, milyen megoldásokkal élhetünk, s mi annak az előnye, s mi a hátulütője. Cikksorozatunk segíteni kíván olvasóinknak a lehetőségek feltérképezésében.

Az elmúlt hetekben újra a devizahitelesek törlesztési gondjai kerültek előtérbe.

Mit tehetünk, ha ez az összeg már meghaladja fizetőképességünk határait?

Több alternatíva is felmerülhet, amikor a döntést meg kell hozni, segítünk eligazodni a sorok között.

Melyik megoldást válasszam?

Kérhetünk a bankunktól

fizetési könnyítést,

kitolhatjuk a futamidőt,

előtörleszthetünk, vagy

végtörleszthetünk, valamint

kiválthatjuk devizahitelünket más konstrukciókra, saját bankon belül, vagy másik pénzintézet visszük hitelünket.

Fizetési könnyítés:

Kérhető megváltozott, nehéz élethelyzetekben. Munkahely elvesztése, gyermek születése és az ezzel járó jövedelem kiesés, stb. miatt. Saját hitelintézetünknél kell érdeklődni a részletekről.

Indokolt esetben a kamat felét fizetni kell, de minimum húszezer forintot, kérjük a könnyítést egy évre. A kérelmet és igazoló dokumentumokat központilag bírálják el, de a fiókban kell benyújtani.

Nekem az Erste banknál, a UCB-nél jó tapasztalataim vannak ez ügyben.

Fontos tudni: a könnyítés időszakában meg nem fizetett tőke és kamat hozzáadódik az eredeti tőketartozásunkhoz, tehát a későbbiekben (a könnyítés lejártával) magasabb összeggel kell számolnunk mind a tőketartozás, mind a törlesztőrészlet nagyságát illetően. Átmeneti megoldást jelenthet nehéz helyzetben, de később ára lesz!

Felmondott hitel esetében nem kérhető a könnyítés. Először vissza kell állítni a hitelt, (ez általában egy, a bank által meghatározott, egyösszegű befizetés után történik meg, melynek összege általában több százezres nagyságrendre tehető.)

Futamidő kitolása:

A futamidő kitolása, megnyújtása azoknál a hiteleknél lehetséges, amelyek nem a felvételkor

adható maximális életkorra lettek beállítva. Akik pl. 35 évre vettek fel devizahitelt, úgy hogy az életkori maximumba fértek bele, nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, de pl. az a 35 éves adós, aki 10 éves futamidőre vette fel hitelét, az kitolhatja a futamidőt a maximumig.

Ez az életkor 68 -75 év, pénzintézetenként eltérő.

Fontos tudni: a szerződésmódosítás díja az ügyfelet terheli. Pl: közjegyzői díj.

A futamidő kitolása is átmeneti segítség, tehát a jelen nehézségekben megoldás. Hosszú távon a hitel visszafizetése a megnövelt futamidő miatt, összességében többe kerül.

Itt érdemes a későbbiekben, amikor optimális a pénzügyi környezet, előtörlesztéssel , vagy hitelkiváltással operálni, s az utóbbi esetben egyben a futamidőt is visszaigazítani.

Folytatjuk…

Mi jár a fejedben?

best article writing and submission services research dissertation writing a good essay buy research papers online instant can someone write an essay for mlitt degree