Ulcinj, csevapcsicsa, és a Vranac

Interneten keresgéltem szállodákat az Adrián. Sok helyen nyaraltunk már, de az Adria volt mindig a legjobb, legszebb, legbarátságosabb.  Közel van, sok minden befér az autóba, nem kell reptérig és reptéren szenvedni a gyerekekkel. Az Adrián otthon érzem magam, beszélem a nyelvet.

Az utolsó három évben Rab szigeten nyaraltunk, Lopar és Banjol városkákban. A feleségemnek és a hároméves fiamnak tetszett a homokos strand, a nagyok unatkoztak, mert nem lehetett búvárkodni a homokos, piszkos, algás tengerfenéken, nekem pedig, nem tetszett, hogy Horvátország drága lett, és a horvátok nem olyan kedvesek, turista szeretők, mint régen.

Idén úgy döntöttünk, hogy szállodába megyünk, ahol kapunk reggelit és vacsorát, mert ennyi gyereket naponta háromszor megetetni, és utánuk takarítani, az nem nyaralás. Internetet böngészve hamar rájöttem, hogy a horvátországi szálloda árakat nem tudom kifizetni. Montenegrói szállodákat kezdtem keresgélni. Sok hirdetést nem találtam, nem igazán foglalkoznak marketinggel, eléggé kényelmesek és lustikák a montenegróiak, a régi viccek arról szólnak, hogy „milyen kresz tábla nem létezik Montenegróban? -  a munkálatok az úton!”…

Egyszer csak ráböktem a hotel Mediteranra. Profi weboldal, gyönyörű képek, csábító leírás, vonzó árak – ez kellett nekünk! A szállodával leleveleztem a feltételeket, árkedvezményt is kaptunk, merthogy négy szobát foglaltam. Öcsémmel, a fiával, a barátainkkal, a hároméves kisfiúkkal, összesen tízen vágtunk neki az útnak. Két autóval utaztunk, a mienk hét személyes. Induláskor megsajnáltam a feleségemet egyedül hat pasival, és beprotezsáltam a másik autóba, a barátnője mellé.

Budapesttől Ulcinj 800 km. Két napra letáboroztunk Újvidéken is, hogy megmutassam mindenkinek a szülővárosomat. Első esküvői tanúm fogadott és szállásolt el bennünket. Fantasztikus csevapcsicsákat, pljeszkavicákat és káposztasalátákat tud készíteni! Jókat ettünk ittunk még a városi strandon is, mely a világ egyik legszebb, legjobban kiépített folyami strandja a Duna partján, esténként százezres tömeg hömpölyög, iszik-eszik, bulizik élő koncertekkel felpörgetve. A vrdniki termál fürdőben is lubickoltunk, mely nemcsak a gyógyvizéről híres, hanem a történelméről is.

Újvidékig autópálya van, a Horgos-Röszke határon semmi tömeg hétköznapokon, 5 EUR az autópálya díj a szerb oldalon, és Újvidéktől már csak 500 km Ulcinj.

Már csak! …

Reggel kilenckor indultunk, éjjel fél egykor értünk oda! Egy csomó útlezárás,  kávézás, ebédelés, turisztikai látványosság lassított le bennünket csigabiga teljesítményre… Egy gyönyörű vízesésre épített étteremben ebédeltünk, a Drina völgyében (43°57’18.13″N, 19°30’20.64″E), ez kárpótolt bennünket a hosszú utazásért.

Természetesen, a szálloda weboldalán publikált címet sem ismerte a navim, így Ulcinjban is félórát veszítettünk keresgéléssel. A Mediteran szálloda koordinátái, nehogy valaki is éjjel bolyongjon: 41°55’25.32″N, 19°12’34.06″E.

A montenegróiak, mint előző cikkemben is kihangsúlyoztam, nagyon kedves, vendégszerető emberek. De hogy éjjel fél egykor is vacsorával várjanak bennünket, ez kicsit hihetetlennek tűnt!

Ulcinj a legközelebbi város az albán határhoz. Ezért a város hetven százaléka albán. Szerény, szegény, egyszerű, vallásos, nyugodt mentalitású nép. A hadseregben a szerbek utáltak, a horvátok úgyszintén, a szlovénok lenéztek, a bosnyákokkal ittam és gitároztam, az albánok pedig testvérként szerettek és megosztották velem az ebédjüket. Hasonlóan, mint a montenegróiak, vagy testvérként szeretnek vagy utálnak. Nem tudtam egyszer sem megkérdezni, hogy merre van a gyógyszertár vagy hasonló anélkül, hogy a megkérdezett el ne mesélte volna az egész életét gyerekestül, unokástól…

Ulcinj nagyon olcsó. Ez nem igaz a többi városra, mert például Budva, melyből Monte Carlo-t építettek, megfizethetetlen. A légkondis, medencés szállodánk háromágyas szobája reggelivel és vacsorával két felnőttnek (a hároméves gyerek grátisz nyaralt) napi 55 EUR volt illetékekkel. A két nagyfiam is háromágyas szobát kapott, és sokkal többet ettek mint én, nekik 38 EUR volt a napi tarifájuk. Volt, amikor tízen megebédeltünk, óriási húsadagok, saláták, sok sör és üdítő bőségzavarában – 19 euróért! Nem is csoda, mert az átlagfizetés itt 200 EUR.

Szóval a szálloda és felszolgálás kifogástalan volt. Megismerkedtünk a szálloda tulajdonosával, aki ulcinji származású amerikai üzletember, és megismerkedtünk a szálloda új igazgatójával is, aki egy kedves, csinos, újvidéki magyar hölgy. Az érdeklődők magyarul is lelevelezhetik Erikával a feltételeket, ha cikkemtől felbuzdulva itt szeretnének nyaralni.

A szállodától kétszáz méter a városi strand. Sokan vannak, mert az itt élők ide járnak. A homok nincs tele szeméttel, a víz tiszta. Ulcinj nagy előnye a Kotor öbölben fekvő Igalo, Herceg Novi-val szemben, ahol a kis házunk van, és ahol sokszor nyaraltunk, hogy nyílt tengeren fekszik, így a tenger teljesen tiszta, és egész nap kellemesen fúj a szél, nem döglik meg az ember a hihetetlen melegben.

A szállodától 5-6 km a világhírű 14 kilométer hosszú homokstrand. Privát, gondozott, kicsike strandszakaszok sorakoznak egymás után, mindegyiken étterem, wc, bérelhető napernyők heverőkkel, és a belépő mindegyikbe ingyenes. Száz méter gyaloglás után is le tudunk állni a tengerben. A homokos part mellett sok helyen a tenger nagy pocsolyákat vájt, a legkisebbek ebben pancsolhatnak egész nap meleg vízben, felügyelet nélkül. Erre a strandra vezető úton található egy óriási kirakodóvásár, és több vidámpark is, esténként megközelíthetetlenek a sok érdeklődőtől.

A legszebb strandot, a németek által épített Ada Bojana-t nem látogattuk meg, mert naturista sziget, és senki nem akart velem jönni. Három kategóriájú apartmant lehet itt bérelni, a legdrágább luxus-apartman is kb. 33 EUR naponta, fejenként.

Ulcinjnak van egy híres női nudista strandja is, mely a női betegségek gyógyításáról híres. Iszappakolással, gyógy masszázzsal, meditációval, és imákkal kezelik itt sikeresen a hölgyeket. Sikerült nekünk fiúknak is benézni ide. Ugyanis, öcsémmel és a fiainkkal találtunk egy stramm tengerbe meredő sziklapartot horgászáshoz, mely nem volt különösebb figyelmeztető táblákkal és kerítéssel körbevéve, ezért leereszkedtünk, kipakoltuk a pecacuccot, és tátva maradt szájjal konstatáltuk, hogy a tőlünk száz méterre fekvő partszakasz tele van gyönyörű pucér nővel! Pár percen belül jött is hadonászva az őr, hogy rendőrséget hív, ha nem takarodunk azonnal! Mindegy, én még ott is kipecáltam egy kis halat, a többiek meg nem! :)

Megint kihangsúlyoznám, hogy Ulcinjban is a legfinomabb a csevapcsicsa, pljeszkavica, a Niksicko pivo (sör) és a Vranac bor. Idei évem legnagyobb felfedezése a Vranac Barrique. Nagyon finom, és szebbeket írnak róla, mint a kedvencem, a Vranac Reserve-ről (http://winetest.eu/hu/bortesztek/montenegro-ujrafolfedezese.html), hoztam is belőle haza, naná!

Hazafelé végigkocsikáztuk – szomorúan – az egész montenegrói tengerpartot, a gyönyörű Kotor öbölt, majd jót vacsorázva Herceg Novi-ban nekivágtunk a horvát autópályának. Reggel kilenckor indultunk Ulcinjból, este hatkor léptünk be Horvátországba, és csalódva, hogy az autópályából Splittől Dubrovnikig még egy szakaszt sem adtak át, reggel ötkor érkeztünk haza. Az út erre szerintem 1400 km, de sokkal vezethetőbb, mint Szerbián keresztül.

Részletesebb információkkal e-mailben és a hozzászólásokban.

Üdvözlettel:

Bosnyák Áron

Hozzászólások

 1. Dariengo says:

  Szia!

  Jónak tűnik, nagyon jónak. Hajózni lehet? Persze ez az ország is csak addig lesz ilyen nyugis, amíg a lakókocsis ljubljanaiak oda nem pofátlankodnak. :)

  Üdv Dariengo

 2. Bosnyák Áron says:

  Helló!
  Az a jó Montenegróban, hogy messze van a gazdag és kényelmes sznob turistáknak, a lakókocsis ljubljanaiaknak meg életveszélyes azon a hegyi utakon kacskaringózni.
  2 nemzetközi repülőtere van, Podgorica és Tivat, a legközelebbi horvát repülőtér a Ćilipi (Dubrovnik), 16 kilométerre van Montenegró határától.
  Tehát, csak az élvezheti ezt a gyönyörű tengerpartot, aki megdolgozik érte, aki megérdemli.
  Kisebb jachtokat láttunk, de a te 28.66 méteres Katyáddal már problémás lehet a parkolás… :)
  Üdv.
  Áron

 3. Dariengo says:

  Szia!

  Nagyon vicces! :P
  Arra gondoltam, hogy mivel út rossz (tehát autó, bicikli, kizárva, gyalog messze), és aki jobban szereti a vadregényes, lakatlan tájakat, talál-e magának olyasmi céleszközt, mint pl. Horvátországba a vizitaxi. Vagy láttatok-e hasonlót.
  Kievezni a nyílt vízre delfint nézni, kirándulni azért fárasztó. Megnéztem a szállodát, amit ajánlottál, és esküszöm a balatonfenyvesi békávé üdülő jutott róla eszembe, mármint kívülről. Viszont a kilátás, az nem semmi. Órákon át el lehet bámulni.

 4. Bosnyák Áron says:

  Szia!
  Még mindig nem tudom mit takar a vízitaxi, de hajócskák mennek sok helyre, jet-ski bérelhető, a legszebb helyek autóval látogathatók. Nem szeretnék ezer linket idemásolni, interneten megtalálod őket, rengeteg turisztikai látványosság, és kultúrális program található a környéken. Kezd például a Skadari-tóval, itt található Európa legnagyobb madár rezervátuma!
  A szálloda kétcsillagos, de teljesen tiszta, karbantartott, mosolygós személyzet, jó kaja, stb.
  Éjjel még jobb a kilátás, amikor diszkóból hazajönnek mámorosan a tinicsajok, és megfőzik az őrt, hogy engedje be őket lubickolni a medencébe. Még a világítást is felkapcsolják nekik. Mi öreg apukák meg boldogan nyalogatjuk a Vranacot felettük az erkélyen… :)
  Üdv.
  Áron

 5. Klemencz Marika says:

  Szia,

  Megadnád nekem ennek a szállodának a nevét és az Erika elérhetőségét?

  köszönöm

  Klemencz Marika

 6. Bosnyak Aron says:
 7. Hoffer Mátyásné says:

  Szia !

  Mi is Ulcinjba készülünk szeptemberben. Pécsről utaznánk Belgrádon át. Egy kicsit elbizonytalanított az általad írt lassú haladás. Kérlek hogy írd meg egy kicsit bővebben hogy milyen az út minősége és a sok megállás miatt sikeredett ilyen hosszúra ?
  köszönöm,

 8. Hoffer Mátyásné says:

  Szia !

  Nem tévesztetted el a leírásban azt a 10 fős ebédet 19 euróért ?

 9. Bosnyák Áron says:

  Kedves Mátyásné!

  Nem tévesztettem el a 10 fős ebédet 19 euróért. Herceg Noviban egy ugyanilyen ebéd 42 euró volt. Természetesen, Ulcinjban is vannak drágább éttermek.

  Az út minősége tűrhető, de a kacskaringós úton nagyon nehéz előzni, mert folyamatosan záróvonal van, és szembejövő forgalom. Ha egyedül megyek, akkor nem érdekel a záróvonal, fele ennyi idő alatt megteszem az utat, de a vendégeim miatt nem tudtam repeszteni. Ha tudtok este vezetni, akkor ezt az utolsó párszáz kilómétert este 8 után vezessétek le, akkor kevesen vannak, és a kanyarokban jól látszik a szembejövők fénye. Éjjel rendőrök sem radaroznak.
  Nem szörnyű az út, nem szörnyűbb, mint Magyarországon a 4-es munkaidőben, csak nem lehet 200-zal menni, mint az autópályákon. :)

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 10. Erika Blazic says:

  Kedves Áron,

  nagyon szépen köszönöm ezt a szép bemutatót. Örülök neki,hogy ilyen jó és szép élményekkel tértetek haza és őszintén reménykedem abban, hogy jövőre is lesz alkalmunk találkozni, ugyanis még az Ada Bojanát nem láttad. Ada Bojanáról, egészen biztos vagyok benne, legalább hat oldalas véleménzt osztasz meg e kis társasággal.

  Hofferné jelentkezett, de sajnos még nem biztositotta a szobafoglalást, hiszem azt, hogy a napokban megteszi.

  Sok sok üdvözletet küldök mindannyiatoknak, s további jó munkát.

  Puszi mindekinek!

 11. Bosnyák Áron says:

  Kedves Erika!

  Sokkal szebbett szerettem volna írni, de féltem, hogy azt már a kitaláció kategóriába sorolnák az olvasók. :)

  Jövőre is találkozunk, valószínű nagyobb társaságban.

  A medencére néző szobákat kérjük! :)

  Üdvözlettel:
  Áron

Mi jár a fejedben?

soccer essays purchase college papers help with biology homework assignment help sydney online custom writing services