Nyaralás, vagy annak álcázott főzőtanfolyam?

Családunkban évek alatt alakult ki az a nyaralási szokás, amely gyakran inkább nyári táborra emlékeztetett, mintsem passzív pihenésre. Nem bírom a semmittevést, inkább tevékenykedem. Ezért alakult úgy, hogy egy-egy családi nyaralásra a két fiam mellé még becsatlakozott néhány barátjuk, vagy a keresztfiam. Négy-öt kamasz nem okozott gondot, sőt, szerettem, hogy körülöttem vannak. Vízparton ennyi „nagyfiúval” nem bonyolult az élet. Esznek, horgásznak, esznek, fürdenek, esznek, esznek. Közben természetesen jut idő nagy sétákra, olvasásra, a gyerekekkel közös játékokra. Eddig így pihentem.

Ezen a nyáron alapvetően másféle élményben volt részem.

Három barátnőmmel egy görögországi nyaralást foglaltunk le, mely a szezon elején a tömeg és kánikulamentes pihenés lehetőségét is ígérte.

Június első hetében, mikor itthon minden nap esett az eső, vagy inkább egy hétig zuhogott egyhuzamban, mi sétáltunk a forró homokban a parton, nagyokat fürödtünk a tengerben, s lubickolás közben az Olympos hegy havas csúcsait csodálhattuk.

Meg lehetett szokni a felelősség nélküli nyaralást, ezt a második napon biztosan állítottam.

Azon kívül, hogy aznap mit és hol együnk, s mikor menjünk le a partra, nemigen akadt más, megoldandó feladatunk. Apartmanunk kedvező fekvésű, barátságos és jól felszerelt, így szívesen főztünk, otthon magunknak. Nem kérdés, hogy minden étel receptje gazdát cserélt, s számos finomság elkészítésének élményével lettünk gazdagabbak. Talán legmerészebb próbálkozásunkként a padlizsánkrém készítését említeném meg, amikor az erdélyi származású Anna a villanytűzhely lapján sütötte a padlizsánt, igen intenzív égett szagot eredményezve a lépcsőházban, amelyet a háziak tűznek véltek. Hamar megnyugodtak, főleg miután megkóstolták az elkészült étket. Majd gyorsan, némi szellőztetéssel rendeztük sorainkat. Készült ott tökös lecsó, puliszka, friss tengeri hal kukoricalisztbe beforgatva, majd sütve, esett szó pacallevesről és egyéb ínyencségekről.

Ennyi evés után egyértelmű a séta, akár a városban, vagy a part menti homokban, a tengerben a parttal párhuzamosan: mindenhol új és új csodákat fedeztünk fel. Egyik kagylógyűjtő sétánk alatt olyan kagylókülönlegességet vetett elénk a tenger, amilyet még a helyiek sem láttak. Egy kirándulásunk alkalmával a Meteórákat kerestük fel, melynek látványa lenyűgöző.

Óriási égbenyúló sziklák tetejére építették fel kolostoraikat a szerzetesek, akik maguk állították elő, termelték meg szükségleteiket. Jártunk az élet forrásánál, s számtalan mitológiai történet elevenedett fel utazásaink során.

Egy hét elteltével mégis vágyakozás kerített hatalmába. Hiányoztak a gyerekek, a napi rutin, a tennivalók. Már nem az volt a fontos hány napot töltünk még itt, hanem hogy mikor indulunk haza. Boldog voltam, mikor újra magam körül tudtam szeretteimet. A következő héten finomakat főztem nekik, amit tanultam a nyaraláson, s persze a padlizsánkrém készült el legelőször, már égett szag nélkül.

Mi jár a fejedben?

make my essay better online custom essay online do my term paper for me best essay writers review issa case study help