Felfedeztem Mariazellt!

Legalábbis, azt hittem.

Öcsém szombat délután kitalálta, hogy elugrunk családostul síelni – vasárnap. Ő már csak ilyen, ezért szeretem. Interneten foglalt szállást Mariazellben.

Fél életemet átsíeltem, sok síző barátom van, akikkel megbeszéljük a téli sportok izgalmas eseményeit, de Mariazellről sohasem hallottam. Gondoltam, lesz mivel dicsekednem visszatéréskor.

Bedobáltunk ripszropszra mindent az autóba, még a szánkó és a bob is befért, és a gyerekeknek sem kellett ölükben tartani semmit, néha jó a hétszemélyes dzsip. Csak egy fontos dolgot felejtettem el, amit utólag derítettem ki az autószervizben – még jó, hogy nem jutott eszembe az utazás alatt, sík ideg lettem volna -, a felnik kerékzár kulcsát! Szerencsére nem szenvedtünk defektet. Mondjuk, az öcsém által kinyomtatott útvonalterv sem ért semmit, a mobilomon található, hol működő –hol nem navi szoftver mentett meg bennünket…

4 órás út, 400 kilométer. Bécset elhagyva, az autópályáról már letérve, a kacskaringós hegyi utacskán, egy autót sem látván, már a Mariazellt felfedező szöveget fogalmaztam magamban. Én nem síelek már tizenöt éve, amióta a fiaim megszülettek, mi elszánkózunk imitt-amott a hároméves fiammal, de mi lesz akkor, ha egy kicsinyke faluról van szó, ahol még felvonók sincsenek, hogyan fog öcsém és a fia síelni?

Hosszas, de nem elég hosszú gyönyörködés után a hóval borított tájban, már sötétedett, mikor megérkeztünk. Autók, emberek nem igazán mutatkoztak a városkában. Egy aranyos panzióban szálltunk meg, mint gyorsan kiderült, egy takaros, tiszta, a főúttól meredek lejtőn lefelé második-harmadik házsorban, tehát teljesen csendes, harminc szobás, jól felszerelt, magyar tulajdonban levő szállodában. Mindenkinek ajánlom, négy éjszaka, reggelivel, vacsorával két felnőttnek (hároméves gyereknek még ingyen) 250 euró! (az elérhetőségeket e-mailben küldöm). Este sétáltunk egyet vacsora után, és örömmel nyugtáztuk, hogy a szállástól 500 méterre egy óriási parkolóval rendelkező szupermodern felvonós sípálya található.

Másnap reggel jött a nagy meglepetés! Az egész város tele lett emberekkel, autókkal, tíz autóból nyolc magyar rendszámmal, az utcán folyamatosan lehetett hallani magyarul beszélőket, sőt, magyar feliratokat, reklámokat, írást is láttunk bőven!

Magyar felirat mindenütt

Az is kiderült, hogy Mariazell Esztergom testvérvárosa, és hogy a háttérben látható templom őrizte Mindszenti Bíboros ereklyéit, melyeket Kerezsi Erika, céges társam egyik vállalkozása szállított haza az esztergomi Bazilikába!

Rájöttem, hogy Mariazell a magyarok egyik közkedvelt síparadicsoma, és nem fedeztem fel semmit.

Hamarosan arra is rájöttem, hogy a matematikának és a valószínűség számításnak semmi köze az élethez.

Utolsó előtti nap, szánkóstul, fellibegtünk a hegy tetejére. Itt a végállomása a városközpontból felkapaszkodó kabinos felvonónak is, itt található egy nagy kávézó-étterem is, és a kilátás szavakkal nem körülírható!  Kávéztunk, boroztunk, szánkóval csúszkáltunk. Sok ember, ragyogó napsütés, nyüzsgés, a felvonó motorjainak búgása, hókotrómormogás.

-          Ezek a magyarok nem síelnek, csak lustálkodnak! – hallottam a hátam mögött. Minthogy sokan beszéltek itt a hegytetei pihenőhelyen magyarul, nem reagáltam.

-          Áron! – hallatszott újból, de tudtam, hogy nem én vagyok az egyetlen Áron ekkora tömegben.

-          Bosnyák Áron!

Arra lettem figyelmes, hogy feleségem, aki a domboldal alján várja a fiúnkat szánkóval megérkezni, nagy karmozdulatokkal emberekre mutogat. Olyasmit kiabált, hogy nekem szóltak. Nekem? Ki szólhat nekem itt Mariazellben, az Isten háta mögött, és még onnét is messzebb, itt a világ tetején?!

Hosszú másodpercek telhettek el, mire megerőszakoltam magam, és balra fordítottam a fejem. Néztem, néztem, és mint a mesékben, nem hittem a szememnek! Boza Pista barátom, a másik céges társam, és a barátnője integetett, és mosolyogtak ránk!

Itt?! Matematikailag lehetetlen! A valószínűsége egyenlő a nullával!

Úgy látszik, az élet nem tudja mi az a matematika…

Üdvözlettel:

Bosnyák Áron

Mi jár a fejedben?

writing an essay for me australian assignment help need to buy a research paper i will pay someone to write my education essay writing