Bankbetétek- hogyan tovább?

szemuveg

Az elmúlt héten a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szokásos havi ülésén  25 bázisponttal, 6 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot.

Simor András jegybankelnök értékelése szerint indokolt a „fontolva haladás”, ugyanakkor az ország kockázati megítélésétől, illetve a belpolitikai, gazdasági helyzettől függően, nem zárta ki a további csökkentés lehetőségét.

Amivel bizonyosan számolhatunk, az eddigi nagyon magas, inflációt felülmúló, a kockázatos befektetési hozamokkal eddig versenyképes betéti kamatok a közeljövőben nem térnek vissza.

A kamatok várhatóan közelítenek majd a fejlett gazdasággal rendelkező államokéhoz, mert az általuk eddig alkalmazott, nullához közelítő mértékük nem tartható már sokáig.

Ha még emlékszünk, milyen „nyereséget” értünk el egy évvel ezelőtt, ha a biztonságot kínáló bankban helyeztük el megtakarításainkat, ahhoz képest ez a kép ebben az évben teljes egészében megváltozott, sokat „rövidült” a kamatláb. 2008. október végén, nagyon súlyos gazdasági helyzetben a Nemzeti Bank a jegybanki alapkamat mértékét 8,5 %- ról 11,5 %-ra emelte.  Ez a szint akkoriban Európában  - ahol egymással versengve csökkentették a kamatokat a versenyképesség, és a gazdaság újraélesztésének szinte egyetlen csodafegyvereként -, példátlanul magasnak számított. Több mint egy évre volt szükség ahhoz, hogy ez közel a felére essen vissza.

Az akkor betéti kamatok már csak emlékek. A teljesség igénye nélkül nézzünk körül, mire számíthatnak azok, akik a megtakarításnak most is ezt az útját választják.

A példáinkban feltételekhez nem kötött bankbetéteket vizsgáltunk.

Kéthavi lekötés esetén az OTP KamatMost Extra betéte 1 millió forint alatti lekötés esetén 5, 94 %, 1 millió forinttól 6, 92 % kamatot fizet, idő előtti kivét esetén nincs kamat.

Az Unicredit Bank szintén kéthavi lekötéshez ajánlott feltétele innovatívabb: évi 7,50%. Ha közben szükség lenne pénzkivételre , akkor meghatározott feltételek mellett a felvett pénzösszeg után 5,50 % a kamat, a bennmaradó összeg, az eredeti feltételek szerint kamatozik tovább.

Az MKB három hónapra éves, 6, 66% -ot ajánl, a Raiffeisen DirektNet akciós betétje két hónapra 500 000 Ft- ig 6%-ot, 500 000 Ft felett 6, 2% ot. Végül, de nem utolsósorban a Volksbank Virágzó kamat betét fantázianévvel ellátott akciós betétjének éves kamata 6, 50%százalék.

Hat havi lekötési periódus esetén a Raiffeisen Bank Előrehozott betétjének éves kamata 6, 11%. Egy példa: 1 millió forint lekötése esetén 30 298, 90 forinttal leszünk gazdagabbak hat hónap múlva.

Ugyanez a lehetőség az Erste Banknál 6, 91 %, az MKB- nál és a CIB-nél egyaránt 6,50 %, míg az Unicredit Bank 6,35 %-ot ajánl.

Továbbra is azt ajánljuk, hogy hosszabb távú céljaik eléréséhez válasszanak az alternatív befektetési lehetőségek között. Nyugdíjcélú megtakarítások esetén például az önkéntes pénztári tagságnak és befizetéseknek nincs versenyképes alternatívája. A jövedelemtől független 30%-os adó visszatérítése a  megtakarításba, önmagában olyan adu, amit nehéz lenne felülmúlni.

Arra bíztatjuk olvasóinkat, hogy a rövid távú céloknak megfelelő banki betétek mellett, a kamatok csökkenése miatt, a hosszabb megtakarítási időtávban gondolkodók inkább más lehetőségeket keressenek.

A jegybanki kamat fogalma

Jegybanki kamatnak azt a kamatot nevezzük, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet a jegybanknál (Magyar Nemzeti Bank) az ott elhelyezett kéthetes futamidejű betéteik után. Fő feladata az alacsony inflációra való törekvés, illetve a pénzügyi stabilizáció fenntartása. A jegybank, ezen belül a Monetáris Tanács ennek szellemében dönt a kamatok szintjéről.

A kamatok mértéke a gazdaság helyzetével függ össze. Amennyiben a gazdaság bizonytalanul teljesít, emelkedik az infláció, magas a költségvetési hiány, gyorsabban nőnek a bérek, akkor a jegybank kénytelen magas kamatszintet tartani. Ha a gazdaság egyensúlyban van, alacsony a költségvetési hiány, akkor szükségtelenné válik a magas kamatszint fenntartása.

Mi jár a fejedben?

can someone do my essay for me written speeches thesis writing service order term paper online 7 per page buy essay online safe custom article writing