Mi változik 2010-ben a hitelezésben?

2010iiA 2009. év nem a hitelfelvételek éve volt, inkább a bajba jutott devizahitelesek fizetési nehézségeivel volt terhes.

A kereskedelmi bankok többsége megszüntette a CHF alapú hitelezést, s a támogatott hiteleket is befagyasztották a „szocpollal” együtt. Ennek következtében az év végére

drasztikusan  csökkent az új lakások vásárlása, s az ehhez kapcsolódó hitelfelvételek száma.

Hitelcsapda

A korábban felvett deviza alapú hitelek kiváltása ésszerűtlen volt, hiszen a kiváltásakor például 5 millió forintos devizahitel esetében az új hitelösszeg akár 1 300 000 forinttal

nagyobb összegű tartozást is  mutathatott, többek között az „elszabadult” forint árfolyama miatt.  Ezt a kellemetlen tényt nehezítette az a piaci környezet, melynek következtében az ingatlanokat alacsonyabb értéken számították be az új hitelnél.

Az elnyúló pénzügyi válság miatt továbbra is kedvezőtlen gazdasági környezetben kell hitelezniük, ezért óvatosabb hitelezési politikát folytatnak a pénzintézetek.

Szigor és nevelési eszköz?

A 2009-es év tanulságaként a bankok felülvizsgálták működési költségeiket, valamint felelősebb hitelezési rendszert dolgoztak ki.

Ezeknek a változásoknak köszönhetően a fedezetlen hitelek területén drasztikusabban húzzák meg a határokat, valamint a fedezetre nyújtott hiteleknél is szigorítják a hitel-fedezet arányt.

Ez azt jelenti, hogy fedezet nélküli hitelek esetében (pl. személyi hitel) szigorúbb elbírálási feltételeknek kell megfelelnünk, főleg a jövedelem szempontjából, míg egy jelzáloghitelnél az ingatlan értékéhez mérten kevesebb hitelt tudunk felvenni, mint az előző években.

A szigorítások mértékéről még nincsenek konkrét információink, csupán annyi, hogy  márciusra tervezik a bevezetésüket.

Várhatóan újra előtérbe kerülnek a forinthitelek, hiszen az elmúlt hónapokban már néhány kereskedelmi bank (AXA, KHB ) elindította lakás és szabad felhasználású célra is forinthitelét 8-10%-os kamattal.

Októberben megjelent az új lakástámogatási rendszer, de ezen a téren is szigorítás és szűkítés tapasztalható.

A támogatott hitel csak új építésű lakás vásárlásához, vagy korszerűsítéshez jár. A lakás vételára Budapesten és a nagyvárosokban nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb településeken a 20 millió forintot. Legfeljebb a vételár felét lehet hitelként felvenni, vagyis 50% önerőre van szükség.

További szigorítás, hogy csak a 35 évnél fiatalabb, illetve a 45 évnél fiatalabb többgyermekes családok igényelhetik.

Korszerűsítés esetén a hitel összege maximálisan 5 millió forint lehet.

A forint hitelek előtérbe kerülése mellett 2010-ben a devizahitelek is megmaradnak, azonban inkább az euro alapú hitelek lesznek kedveltebbek, ha a forrásköltségek nem változnak drasztikusan.

Mire számíthatunk 2010-ben?

Összességében elmondhatjuk, 2010-ben olyan feltételekkel vehetünk fel hitelt, amely a visszafizetés tekintetében az eddig megszokottakhoz képest szigorúbb mércével méri fizetőképességünket.

Mi jár a fejedben?

reaserch papers essay writers need someone to do my essay need someone to review my essay research report writing