Lehet öröm a vásárlás!

becs

Az elkövetkező napokban sokan fogunk több időt tölteni vásárlással, készülődni az ünnepekre, ráhangolódni a karácsony szeretetteljes hangulatára.

Az ajándék megvásárlásakor részeseivé válunk egy hangulatnak, egy illúziónak, melyet továbbadunk szeretteinknek az ajándékunkban. Ezért fontos, hogy a vásárlásra szánt időt ne  tülekedési tortúraként,  lidércnyomásként éljük meg, hanem az ajándékozás első lépéseként, az ünnepi alkalomhoz vezető úton.

Elismeréssel adózom azoknak a kreatív olvasóknak, akiknek megadatott az a kézügyesség, hogy maguk készítette ajándékokkal tudják meglepni szeretteiket. Sajnos én nem tartozom közéjük. Nekem a kitalálás, keresés kreativitása, a megvásárolt meglepetés öröme marad.

A napokban egy körúti ruhaboltban jártam, s nézelődés, válogatás közben az eladók egymás közötti beszédére lettem figyelmes. Nem voltak harsányak, rámenősek, unottak, annál inkább kedvesek, segítőkészek.

Pontosan tudták, mikor kell segíteni, készségesen, udvariasan tették, épp amikor kellett. Eszembe jutott, hogy néhány hónapja már jártam itt, s akkor is nagyon jó érzéssel léptem ki az üzletből.

Akkor egy ruhát ajánlottak, ami elkerülte a figyelmem. Jó szemmel vették észre, hogy ez a ruha nekem „született “. Felpróbáltam, tökéletes volt, de fájó szívvel el kellett búcsúznom tőle. Ők mosolyogva, kedvesen visszatették a fogasra, nem éreztették velem, hogy feleslegesen dolgoztatom őket. Hálás voltam ezért.

Most megint olyan emberien, olyan természetes jómodorral szólítottak meg, hogy már kezdtem gyanakodni, talán egy másik bolygóra, más dimenziókra tévedtem, hiszen kizárt,  hogy Budapesten, egy borongós késő őszi délután ilyesmi megtörténjen. Gondoltam egy merészet, s elkértem a vásárlók könyvét. Néhány mondatban megdicsértem a kulturált, kedves munkát. Úgy éreztem, fontos, hogy legyen nyoma annak is, ha valami jól működik. Megköszönték, s mindenki ment dolgára!

A napokban levelet kaptam.

Mostanában, mióta elektronikusan levelezünk, szinte csak számlaleveleket hoz a postás, de ez egy céges levél volt, benne néhány köszönő szó a cégvezetőtől, hogy örül a jó véleményemnek, s köszöni, hogy volt időm ezért megállni.

Azon tűnődtem így karácsony előtt néhány nappal, hazafelé bandukolva, hogy miért ne állhatnánk meg egy pillanatra akkor is, ha jó dolog történik körülöttünk? Miért ne mondhatnánk el mindenkinek, hogy van egy remek üzlet, egy kiváló szolgáltató, egy kedves kis étterem, benne a munkájukat szerető igazi szakemberek. Ha találkozunk ilyennel, örökítsük meg néhány szóban, nekünk nem kerül semmibe, számukra némi remény, hogy nem hiábavaló a kimagaslóan jó munka.

Mi jár a fejedben?

dirt cheap college papers summary papers written about the book still alice buy a essay online paper writer services writing service uk