Könyvajánló – Krízis és katarzis

krizis_konyvKét fiam van. Az egyik két éves, a másik két hónapos. Amikor tizenöt-húsz év múlva e mostani gazdasági válságról tanulnak, s engem kérdeznek, a kezükbe nyomom ezt a könyvet. Minden lényeges kérdés kendőzetlenül megfogalmazódik benne. Dilemmák, őszinte válaszok. Utóbbiak a mai politikai és média csatazajban különösen feltűnőek. Az interjúkötetből egyértelművé válik, hogy a mai, mindannyiunkat próba elé állító nehéz időszak nem pusztán a globális válság begyűrűzésének következménye, hanem a rendszerváltástól napjainkig magunkkal hurcolt, sajátosan magyar strukturális feszültségek következménye is egyben. Nem egyszeri olvasmányt tartunk a kezünkben, érdemes lesz akár évenként átlapozni. Gyanítom, mint a jó bor, minden évben más arcát mutatja majd, és újabb felfedezésekre inspirál. A kötet szereplői szerint korszakos feladat a felvázolt elméleti, politikai, gyakorlati kérdésekre adott válaszok kimunkálása. Addig egy – a könyvben a Petschnig-Kéri házaspárnak feltett – kérdés és válasz tűnik biztosnak: Túl fogjuk élni? Túl!

Komáromi Balázs
a Gazdasági Rádió főszerkesztője

A „Krízis és katarzis” című kötet kiindulópontja a világgazdasági válság, ám a mélyinterjúkban jóval több szó esik erkölcsi és értékválságról, a „megfáradt európai társadalomról”, a „fogyasztói konzumkultúra”, valamint a „gondolatok nélküli tömegdemokrácia” veszélyeiről. A megszólalók eltérő értelmezései több ponton találkoznak, s az a tény, hogy ezek a gondolati metszéspontok létrejöhetnek, nagy érdeme ennek az interjúsorozatnak. Szellemi erőpróbáinkat ugyanis manapság nem az jellemzi, hogy az ellentétes nézeteket képviselő vitatkozó felek kilépnének megszokott szerepeikből, és ezzel a gesztussal lehetőséget adnának a szintéziskeresésre, egyszerűbben szólva: az értelmes párbeszédre.

Sárközy Tamás
jogász-egyetemi tanár

Évek óta járom az országot. S miközben szembesülök a válság jeleivel, rátalálok Oszkón a Hegypásztorokra. Hogy megmenthessék a szőlőhegy présházait, megtanultak az öregektől rozst termeszteni, aratni, szalmájából zsuppot kötni. Válságtünetekről olvasok és megismerem Tatán a Háztűzőrzőket, Somoskőújfaluban a Kenyerespajtásokat, vagy a panyolaiakat. Előttük a helybeliek jelszava: tanulni és elmenni innen. Ma ez: tanulni és itt maradni… Krízis? Azt látom, hatalmas a vágy és az akarat, hogy a krízis itt belül az emberekben katarzissá legyen… Hogyan lehet azzá? Ennek a nagyszerű kötetnek számos interjújában, Bagdy Emőke válaszaiban hangsúlyosan elhangzik a transzcendencia elvesztésével keletkezett értékvesztés tragédiája. Nyomában ott a szorongás, a boldogtalanság. Hogy ebből kikerüljünk, nincs más út, mint az igazság keresése. Az pedig nem más, mint önmagunk keresése. Ebben a tíz tételből álló dialógus-fűzérben éppen ez az útkeresés teszi a gazdaság amúgy száraz témáját észtől lélekig vivő olvasmánnyá. Nem kis dolog!

Schäffer Erzsébet
író-újságíró, a Nők Lapja főmunkatársa

www.harmat.hu/krizis

Mi jár a fejedben?

writing an argumentative essay best writing essay pay to write university essays personal narrative essay assignments urgent homework help online