Súlypontban a túlsúly

kover-csecsemo

Az osztrák orvosok riadót fújnak: A gyerekek és a fiatalok egynegyede túlsúlyos. Az ifjúság 8-10%-a ráadásul olyan sok kilót cipel magával, hogy emiatt már súlyos következmény-betegségekben szenved.
De van segítség: Olyan terápiás programok, amelyek az érintettek testére, lelkére és környezetére is kiterjednek. A MEDIZIN populär egy olyan sikeres osztrák utat mutat be, amely a karcsúság és az egészség felé vezet.

Nyolc hét teljes ellátás

2006 júliusában az alsó-ausztriai Waidhofen an der Ybbs-ben a Buchenberg Terápiacentrumban: Bécsből Alsó-Ausztriából és Burgenlandból nyolc lány érkezett ide, 13-17 éves tinik, aki 84-127 kg-ot nyomnak.
Az orvosok ilyen esetekben már nem túlsúlyról beszélnek, hanem adipositasról, a beteges és egyúttal betegséget okozó zsíréhségről, amely a fiatalok 8-10%-át érinti.
„Egyelőre úgy állunk, hogya lányok még nem tudnak mást, mint állandóan és sokat enni,” mondja Dr. Dietmar Steinberger vezető főorvos a Buchenbergbe érkezettekről.
A Közalkalmazottak Biztosítóintézetének (BVA) belgyógyásza és főorvosa mindjárt vázolja is a projekt elsődleges célját: „Az elkövetkező nyolc hétben segítünk a lányoknak, hogy megtanulják kezelni függőségüket”. A „mi” alatt egy válogatott, az adipositas szakembereiből álló csapatot ért, van köztük táplálkozási szakértő, és sportorvos, csakúgy, mint pszichológus, akik éjjel nappal a kövér gyerekekkel törődnek.

Ez az első ilyen projekt Ausztriában: A bentlakásos kezelésnek van egy fontos előnye:
„Van időnk a lányoknak megmutatni, hogy mit kapnak cserébe azért, ha az evés már nem áll életük középpontjában, és nem minden gondolatuk a táplálék a táplálékfelvétel körül forog,” mondja Steinberger főorvos.
A közös programok, mint a mozi- és színházlátogatás, fürdés, kirándulások, séták, játékok és könnyű túrák éppen ezért a program fontos részei.
A kilóknak, amelyek önmagukban csak „a problémák jéghegyének csúcsát jelentik”, a mindennapos sporttal üzennek hadat, amely az egyéni teljesítőképességre és a személyes problémás területekre van szabva. A csomagot a résztvevők korának megfelelő oktatás egészíti ki az élelmiszerek helyes kiválasztásáról, és mennyiségéről, amelyekre a lányoknak szükségük van ahhoz, hogy lefogyjanak.

Hogy minden résztvevő végig tudja-e csinálni a programot? Steiner főorvos bizakodó.
És valóban: Két hónappal később, az elbocsátás napján még mind a nyolcan Buchenbergben vannak. A terápia sikere látható a sugárzó arcukon, a pólókon és farmerokon, amelyek már nem feszülnek annyira:„A lányok összesen 8-10 kg-t fogytak le.” Vonja meg a mérleget Steinberger főorvos. Védencei mostantól további két évig a lakóhelyük szerinti klinikán ambuláns kezelésben részesülnek. Eközben a szobákat Buchenbergben nyolc túlsúlyos fiú foglalja el.
A Közalkalmazottak Biztosítóintézete azzal számol, hogy a projekt hosszú távon olyan sikeres lesz, mint a mintául szolgáló bajor Bischofswiesen projektje, amely már tíz éve működik.
Ott az Ishuba Rehabilitációs Központban arra az eredményre jutottak, hogy minden második kövér tinédzser 2 hónapos teljes bio-pszicho-szociális kezelés után tovább fogy, és az alacsonyabb súlyt aztán éveken keresztül meg is tartja.

Túl kövér a gyerekem?

A túlsúly és az adipositas meghatározásához a serdülőknél az orvosok csakúgy, mint a felnőtteknél a testtömeg-indexet (BMI-t) használják. A BMI-t a kilogrammban mért testsúlyból számolják ki, úgy, hogy elosztják a testmagasság négyzetével.
Ha ez 25 felett van, akkor túlsúlyról beszélünk, 30 feletti BMI-nél már adipositasról.
Gyermekeknél és fiataloknál a szakemberek még további, részben elég bonyolult számításokat alkalmaznak a pontos diagnózishoz.
Hogy szükség van-e kezelésre, az már egy egyszerű próbával meg lehet állapítani. Az ember a háton a bőrt a bőr alatti kötőszövettel együtt a mutató- és hüvelykujja közé veszi, és összecsípi. Ha vastagabb a mutatóujjnál, akkor a gyereket meg kell vizsgáltatni orvossal.

Súlyos következmények

Hogy mennyire fontos az, hogy amit Bajorországban és Alsó-Ausztriában végeznek, azt a következmény-betegségek hosszú listája mutatja, amit az adipositas, sőt már a túlsúly is maga után von a gyerekeknél. Kiválthat magas vérnyomást, májzsírosodást, ateroszklerózist, alattomos gyulladásos érbetegséget, szívinfarktust és gutaütést, csakúgy, mint cukorbetegséget.
Az ortopéd orvosok fiatal kövéreknél gyakran állapítanak meg gerinckárosodást, elhasználódási tüneteket a csípő területén, X-lábat, lábfej-deformációt.
Rákbetegségek is gyakrabban lépnek fel, ha a túl sok kilóból és pszichés problémákból álló összetett teher túl nagynak bizonyul: A kövéreket gyakran kirekesztik, nehéz dolguk van az álláskeresésnél, a partnerválasztásnál, és úgy általában úgy érzik, hogy kevésbé szeretik őket.

Mindezzel szemben, erről Steinberger főorvos és csapata meg van győződve, a fiatal években sokkal könnyebb valamit tenni, mint később, 30,40, vagy 50 évesen.

„Ki tudjátok venni a sok evést a fejemből?”
Manfred , 9 éves

A súllyal csökken a kockázat

„Tudjuk, hogy egy fiatal szervezet biológiai rendszerét még könnyebben lehet pozitívan befolyásolni, mint egy felnőttét.
Ez azt jelenti, hogy minél előbb teszünk valamit a túlsúly ellen, annál jobb”, mondja Dr. Harald Mangge egyetemi professzor, laborszakorvos, valamint a gyermekgyógyászat szakorvosa a graz-i egyetemen, amikor arról kérdezzük, hogy mit tegyünk, ha saját gyermekünk túl kövér.

Mangge professzor és csapata már öt éve foglalkozik a gyerekeknél és fiataloknál fellépő zsíréhség problémájával, amely nem csak Ausztriában, hanem az összes nyugati ipari államban úgy terjed, hogy az orvosok már járványról beszélnek, és riadót fújnak: A nemzetközi adipositas statisztikák szerint világszerte 155 millió iskolás gyerek túlsúlyos, ebből 35-40 millió adipositasban szenved.

Annak érdekében, hogy a fiatal kövéreknek segíteni tudjon, és a túlsúly és a betegségek közötti összefüggéseket jobban megértse, Mangge professzor és csapata kifejlesztette a STYJOBS -Projektet. A STYJOBS szó a STYrian Juvenile Obesity Study ( az obesity angol szó a kövérségre). A tanulmányhoz 350 8 és 18 év közötti kövér fiatalt vizsgáltak meg egy szabadalmaztatott eljárással, az úgynevezett lipometriával, bizonyos egészségügyi paraméterek szempontjából. Megállapították, hogy eltekintve a kilófeleslegtől, a zsír eloszlása az egészségügyi kockázatok szempontjából fontos.
Az almatípus, aki középen kövér, már rizikófaktorokkal rendelkezik, mint a körtetípus, akinek vékony felsőteste van, de alul kövér.

Az egész családnak kihívás

Az örökléshez hozzájárul az egész család életstílusa, mint második legfontosabb elhízási ok, mondja Dr. Elisabeth Ardelt-Gattinger egyetemi professzor a Salzburgi Egyetem Pszichológiai Intézetéből, aki, aki nyolc éve harcol több projektben a Salzburgi Obesity Academy-vel együttműködve a lányok és fiúk nehezen leküzdhető túlzott evési és nassolási kényszere ellen. Bár a szakértő jó kezdeményezésnek tartja az olyan interdiszciplináris programokat, mit a steiermarki, vagy az alsó-ausztriai, de ahhoz, hogy a kilók elleni küzdelemben tartós sikert lehessen elérni, a „kövér gyerekkel, vagy fiatallal együtt a környezetének is meg kell változnia”.

Ez azt jelenti, hogy az egész családnak búcsút kell vennie a hizlaló szokásoktól, több zöldséget, gyümölcsöt, salátát kell ennie, kerülni kell az édességkészletek felhalmozását, többet kell mozogni a mindennapokban, a szabadidőt együtt aktívan, és nem passzívan a televízió előtt kell eltölteni, és türelemmel kell lenni, ha a fogyás a vártnál tovább tart.

Mag. Sabine Steher

www.bva.at

Mi jár a fejedben?

write essays for cash 123 help me essays essay about my best friend online essay help chat history essays