Év végi roham a bankban? Jövőre jön a vasszigor!

karacsonyKemény világ jön a hitelfelvevőkre jövőre, ha bevezetésre kerülnek a tervezett intézkedések, melyek a felelőtlen, túl nagy kockázatot hordozó hitelek felvételét kívánja megregulázni.

Az elmúlt időszak tapasztalatain okulva, nem kétséges, hogy szükséges valamilyen szigorítás, azonban annak módja és mértéke sem a lakosság, sem a hitelintézetek gyakorlatában nem életszerű.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi javaslata szerint úgy lehetne a jövőre nézve megakadályozni a tömeges hitel bedőléseket, ha a törlesztőrészletet a havi jövedelem 30 %- ában maximalizálnák. Ez 100 000 Ft havi jövedelem esetén 30 000 forintban rögzítené a maximálisan felvehető hitel összegét.

Ezt a javaslatot a kormány tovább szigorítaná!  Például 2010-től még nagy értékű ingatlanra sem lehet hitelt felvenni, kizárólag jövedelemigazolás mellett! Megszűnne a nulla forintos kezdőrészlet is, mint hitelfelvételi forma a jövő év elejétől.

A Pénzügyminisztérium is szigorítaná a kölcsönhöz jutás feltételeit, azonban az MNB
javaslatát, a jövedelem 30%-át illetően túlságosan korlátozónak ítélte, így nem szerepel az elképzelések között.

A szigorítás nem segíti a lakásvásárlók érdekeit, hiszen az októberben visszaállított támogatott hitellel sem történt áttörés az ingatlanpiacon, hiszen az 50%-os önerő komoly akadálya a lakáspiac szigorú fellendülésének.

Elképzelhető, hogy az autó és lakásvásárlók még év vége előtt megrohamozzák a bankokat,
a nagyobb összegű kölcsön és a kevésbé szigorú feltételek reményében.

Az autóhitelezést is szigorítanák!

A futamidő tervezett maximuma 5 év, s a finanszírozás mértéke összefügg a hitel devizanemével. Forint alapon egy 3 millió forintos új autóra 2,4 millió Ft, euro alapon 1,9 millió forint vehető fel hitelként, tehát az önerő mértéke, és a törlesztőrészlet várható nagysága megemelkedik.
A fenti szabályokat azzal indokolják, hogy a válság elmúltával se legyünk felelőtlenek, hiszen
nem kell a nagyon  távoli múltba visszatekintenünk az elveszített otthonok, s a visszavett autók időszakára, amely még mindig sokakat fenyeget.

Mi jár a fejedben?

revise my paper kids homework custom essay about broadway musical theater high quality paper writing order cheapest essays for sale