Családi adózás: mit is jelent?

csaladA jelenlegi ellenzéki párt részéről többször elhangzott, hogy kormányra kerülésük esetén elképzelhető a családi adózás bevezetése a személyi jövedelemadózás rendszerében. Mit is jelent a családi adózás, kik járhatnak jól vele?

A jelenlegi adórendszer nem veszi figyelembe azt, hogy valaki a keresményéből egymaga él meg, vagy esetleg eltart belőle két-három gyermeket – nyilatkozta az ellenzéki párt vezetője néhány hete. A családi adózás rendszere ezt a hiányosságot küszöbölné ki.

Az egyik elképzelés szerint azok a házaspárok, családok, egyedülállók lehetnek jogosultak a családi adózásra, akik legalább három kedvezményezettet (jellemzően gyermeket) tartanak el. A családi adózás lényege, hogy a család tagjainak jövedelmét összeadják, ami így összevont adóalapként szolgál. Ebből számolják ki a befizetendő adót, melynek kialakulását befolyásolja, hogy hányan élnek a befolyt összegből: vagyis a jövedelmet elosztják a családban élők számával.

Természetesen alapvetően tisztázni szükséges, hogy milyen egységet tekintünk egy családnak, s kit tekintünk a család tagjainak, beletartoznak-e például a nagyszülők, vagy az élettársakat – amennyiben közösen gyermekeket nevelnek – lehet-e családnak nevezni?

A családi adózás opcionális lenne, azok, akiknek számára nem kedvező, maradhatnánk a „hagyományos” adórendszerben. Azaz bevezetésével gyakorlatilag senki sem járna rosszul.

A számítások szerint a magasabb jövedelműek számára lenne előnyösebb a családi adózás, ott is azoknál a családoknál, ahol csak a család egyik tagja rendelkezik magas jövedelemmel, illetve a házaspárok eltérő jövedelműek. Például a feleség évi egymillió forintot keres, a férj 2,8 milliót. A jelenlegi (2009-es) adótábla szerint a feleségnél kihasználatlan marad 900 ezer forint 18 százalékos alsó kulccsal adózó része (vagyis ha 900 ezer forinttal többet keresne, még az is a kedvezőbb kulccsal adózna), a férj viszont 900 ezer forint után (1,9 millió fölötti rész) már 36 százalék adót fizet. Ha összeadjuk a két jövedelmet és átlagos családi jövedelmet képzünk, akkor 1,9 millió az átlag, tehát 900 ezer forint után 36 százalék helyett csak 18 százalékot kell fizetni, 162 ezer forint adót takarít meg a család éves szinten (havi 13.500 Ft-ot). A példából az is látszik, hogy a családi adózásnak csak többkulcsos adótábla mellett van értelme.

Sajnos, ahol egyik családtag sem dolgozik, vagy mindkét családtag alacsony jövedelmű, ott a családi adózás sem juttat plusz kedvezményeket.

Mi jár a fejedben?

buy online college papers essay answers essays for purchase where can i buy a business plan scholarship essays for college freshmen