Életbiztosítások – tiszta vizet a pohárba!

magnifying-glassÚj információval látják el leendő ügyfeleiket a biztosítótársaságok, már amelyek chartába tömörülve aláírták a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) TKM szerződést.

Mi az a TKM?

A biztosítók teljes költségmutatóját rejti az újabb megtanulandó rövidítés.

Nehezen átlátható, bonyolult költségmutatók helyett, egy szám segít eligazodni – az ígéretek szerint.

Az olyan életbiztosítások tartoznak ebbe a körbe, amelyek:

- megtakarítási tartalommal rendelkeznek

- egyszeri, vagy folyamatos díjfizetésűek

- nem tartalmaznak tőke-, vagy hozamgaranciát

- A teljes költségmutató az új kötésű szerződésekre vonatkozik majd.

- A mutató függ a szolgáltatás minőségétől is: az alapbiztosítás a beépített életbiztosítás kockázati díjának költségeit is tartalmazza, így lesz célszerű elvégezni az összehasonlítást.

A kiszámított értékek három időszak alapján mutatják a költségeket attól függően, hogy egész életre, vagy meghatározott időre vonatkozik-e a szerződés.

Azok a biztosítók, amelyek nem írták alá ezt a szándéknyilatkozatot, nem kötelesek megfelelni ennek a feltételnek, bár a verseny valószínűleg ki fogja kényszeríteni a hezitálókból is a változtatást.

A startpisztoly 2010. január negyedikén eldördül, akkor megtudhatjuk kik az aláírók, illetve megtalálhatók lesznek az egyes konstrukciók TKM értékei.

A teljes költségmutató a szerződésben rögzített feltételek szerint értékeli a költségeket, idő előtti szerződésbontással, módosítással nem kalkulál.

A számítás tartalmazza mindazon költségeket, melyek csökkentik a befektetés eredményét, mint például a vagyonkezelés díját, a kötelezően beépített kockázati életbiztosítás költségeit, a szerzési, fenntartási és adminisztrációs költségeket.

Több biztosító közölt már eddig is általánosságban költségmutatót, amelyen például megmutatták, hogy egy szerződés lejártakor milyen összegre számíthatunk, ha a befektetés erdménye nulla.

Több szempontból is hasznos lehet a most deklarált szándék.

.Egyrészt egyszerűbben összehasonlíthatók lehetnek a hasonló szerződések, átláthatóbbá válik az, amit eddig szemérmesen elhallgattak a biztosítók, üzletkötők, nevezetesen, hogy természetesen senki nem kezeli ingyen gyűjtögetett forintjainkat.

Másrészt ez az átláthatóság növelheti az ügyfelek megszerzésének versenyét, talán a biztosítók a költségek lefaragásával visszaédesgethetik az embereket az életbiztosítások megcsappant piacára.

A TKM bevezetésénél is fontosabb azonban a tanácsadók, üzletkötők szerepe:

Az ő korrekt, az igényekre odafigyelő, ügyfeleiket a döntéstől a  szerződés  lejártáig segítő munkájuk nélkül mit sem ér az egész.

Mi jár a fejedben?

purchase term paper essay writing for money writing services for statistical problems academic writing thesis statement writing a college term paper