Segítség! Bedőlt a hitelem!

ado3Gyakran fordulnak hozzám a kedves olvasók, ebben a témában.
Nézzük hát, mit tehet az az ügyfél, aki nem tudja fizetni a hitelét!

Induljon a történet onnan, hogy elmaradt a törlesztőrészletek befizetése, több hónapja
fizetésképtelen vagyok, a bank telefonál, leveleket küld.

Mit lehet tenni?

Mindenképp válaszolni kell a levelekre, lehetőleg a joghoz értő személyt megbízva fogalmazzuk meg együtt, hogy közreműködőek vagyunk a megoldásban, mindenképpen fizetni szeretnénk, nyilvánvaló, hogy nem akarjuk  elveszíteni otthonunkat. Nyilatkozzunk arról, milyen fizetési könnyítést szeretnénk, amit válalni  is tudunk.  Például kérhetjük a futamidő maximumra történő meghosszabbítását, vagy  egyéb átmeneti könnyítéseket.

Abban az estben, ha nem reagálunk a megkeresésre, nem kommunikálunk a bankkal, a megfelelő eljárás után
a bank felmondja a hitelt. Ekkor egyösszegű visszafizetést jelöl meg. Ez általában 8 nap.

Ekkor már a követelést megvette egy erre szakosodott cég, aki a következő levelében az árverezés időpontjáról küld értesítést.

Mi lehet még megoldás?

Amennyiben nincs más lehetőség, próbáljunk vevőt keresni a házra/lakásra, ha ez nem megy, esetleg olyan személyt, vagy céget, aki megveszik az ingatlant, úgy, hogy bérlőként bent maradhassunk.
Érdemes a rokonság körében is érdeklődni, talán innen is jöhet segítség…

Miért  jó ez a lehetőség??

Mert ha elkezdődik az eljárás, akkor  számtalan plusz költség rakódik az eredeti tartozásra, ami az idővel csak növekszik, egyre nagyobb lesz . Előfordul, hogy a bank által kiírt kikiáltási ár kisebb a tényleges tartozásnál, főleg ha lakott az ingatlan. Így akkor is marad(hat) fenn tartozása az adósnak, ha az ingatlan elkelt . Ezt az összeget továbbra is követeli a bank.

Ha sikeres volt, és eladásra került az ingatlanunk, új tulajdonosa lesz.
Mivel a birtokba vétel ideje, az új tulajdonos részéről bizonytalan, kevesen élnek ezzel a
módszerrel, inkább befektetési céllal vásárolnak árverezésre bocsátott lakásokat.

Amennyiben az első árverés nem sikeres, újabbat tűznek ki, még alacsonyabb áron.

- Hogyan zajlik egy végrehajtás?

- Amennyiben az adós nem tud fizetni, a hitelintézet a bírósági végrehajtóhoz fordulhat, és kérheti a tartozás behajtását. Nagyon fontos a fokozatosság elve: az első eszköz a jövedelemletiltás, utána következik az ingóságok, majd pedig – ha nem teljesült a hitelező követelése – az ingatlan árverezése. Az ingatlanról a helyi önkormányzatnak kell egy adó- és értékbizonylatot kiállítania, amelyben meghatározzák az épület értékét. A végrehajtó – a 2000-ben hatályos végrehajtási törvény alapján – ennek az összegnek maximum a feléig vihette le a kikiáltási árat, ma már ez az arány hetven százalék. A bevételből a végrehajtó díjának levonása után rendezik az adós tartozását.
Vannak olyan bankok, akik meghiteleznek ”végrehajtásos” ingatlant, de a hiteligénylő nem lehet a bentlakó, vagyis az eredeti  hitelügyletben szereplő személy.
További információkkal elérhetőségeinken állunk rendelkezésükre.

Mi jár a fejedben?

homework for you best site to buy college papers vikings homework help buy essay 1-80 essay writting