Közösségi szerveződés bajor módra

Két hete az Oktoberfesten jártam Bajorországban. A csoporttal, akikkel együtt utaztunk, Oberwössenben, egy kis falu 600 éves vendégházában szálltunk meg. A vendégház tulajdonosai egy magyar család, akik 3 éve, a romló gazdasági környezet miatti elkeseredésükben próbáltak szerencsét Németországban. Megérkezésünk első estéjén megtisztelt minket a falu polgármestere is.

Most nem írok az Oktoberfesten tapasztalt közvetlen élményeimről, legyen elég csak itt most pár kép a nagy eseményről. Talán ezek jól érzékelteti azt a fantasztikus hangulatot, ami tényleg egyedülálló olyannak, aki először csöppen erre az eseményre.

blog1
Több millió ember egy nap, fergeteges hangulatban az Oktoberfesten

Inkább írok a szállást adó faluban tapasztaltakról, ami rávilágít a németek irigyelt jó életének egyik, és legfontosabb tényezőjére, amelynek alapja az egymás közötti bizalom, az egymás iránti megbecsülés. Nézzük meg, hogy magyar honfitársunk milyen módon építette maga is ezeket az értékeket, és hogyan harcolta ki a bajor falucska elismerését?

Micsoda bátorság!Bajorországban, idegen gazdasági környezetben, egy idegen kultúrájú újhazában, segítő baráti és ismeretségi kör nélkül indította be vállalkozását Blazsovszky Gábor és családja. Gábor vendéglátós volt itthon is, de csak ez az egyetlen körülmény volt azonos az itthonival, egyébként minden más.

blog2
Itt a fogadónk, és Oberwössenben a Mesterségek Fája

Az elmesélés szerint Gábort nem fogadták egyből kitörő örömmel a faluban, sőt hűvös ellenállás vette körül kezdetben, rossz szemmel nézték, hogy idegenek birtokolják a falu egyik legrégibbi és legnagyobb vendégházát. Ő mégis 3 év alatt elérte, hogy mindenki tisztelje, szeresse, sőt, mára már beválasztották a település magisztrátusi testületébe is.
Mi volt Gábor titka?

Alapvetően követte a faluban már több évszázada működő alapértéket, a nagyrabecsülést, és az összetartást, ami abban nyilvánul meg, hogy a helyi vendégfogadók, az általuk kínált ételek alapanyagát, és az italokat a helyi gazdáktól, vállalkozóktól veszik meg, és nem a TESCO-ban. A családok, a helyi gazdaságok kapcsolatban állnak egymással, és támogatják egymás vállalkozásait, lehetőleg mindenben. Ez az életben maradásuk és a falu virágzásának záloga. Gábor sem tett másképp, a szomszéd hentestől vásárolja a fantasztikus kenőmájast, amelyhez az alapanyagot a helyi állattenyésztők biztosítják. Az egymás iránti nagyrabecsülésüket folyamatosan kinyilvánítják az ott élő emberek.

blog3
Kolbászozás és sörözés a tóparti vendéglőben

Gábor bemutatta nekünk a faluját, és egy csodálatos kis hegyi tengerszemhez is elvitt minket. A programba beillesztett egy kis pihenőt, és a kis tó melletti vendéglőnél megálltunk egy kolbászra és egy sörre. Ő maga is felszolgálhatta volna, a saját fogadójában, de nem ezt tette. Amikor már hazafelé készültünk, akkor megálltunk a helyi ital nagykereskedésnél, és ajánlotta, hogy inkább itt vásároljuk meg az ajándék söröket, mert itt a legolcsóbb. Igaza volt, tényleg olcsóbb volt, mint máshol, így nekünk is, a kereskedőnek is és gondolom, hogy neki is előnyös volt ez az ajánlat, mivel ezzel támogatta a helybéli vállalkozótársának az üzletét, amit ő másképp fog visszakapni, gondolom.
Gábor az egyik reggelinél áthívta a hentest a szomszédból, és bemutatta a csoportnak, hogy ő az, aki ezt az igen különleges kenőmájast készíti. (Tény, valóban csodásan finom volt, mindig az fogyott el először a kihelyezett felvágottakból.) Természetesen nagy tapssal jutalmaztuk a munkáját, és így érzelmi kötődésünk is fokozódott a májashoz.

A nagyrabecsülés számunkra is igen megtisztelő megnyilvánulását élvezhettük az első estén a vacsoránál, ugyanis meglátogatott minket a polgármester, aki kedves köszöntőt mondott a tiszteletünkre. Nagyon felvillanyozódtunk ettől a gesztustól, erősítve szívünkben a kötődést a falujához, az országhoz, hiszen megkülönböztetett figyelmével elismert minket is és persze Gábort is. Elgondolkoztató micsoda erőt ad ez az összetartás a helyieknek, és mennyivel jobb így az élet egy településen. Micsoda ünnepeik lehetnek egy ilyen jó közösségnek!

Marthi Zsuzsa

 A Halhatatlan Polgármesterek Titkos  Tanácsadója

Hozzászólások

  1. cf says:

    mindezeket ma írigyelni kell. de még jobb lenne utánozni. ne feledjük a 19. század végén Bécs és Budapest között már alig volt különbség, míg vidékeink és a nyugat tájai között mérhetetlen volt.
    ott a polgárság már régebben kifejlődött, míg nálunk mág ma is feudalizmus van,
    cél: a polgári lét megteremtése, mellyel együtt jár a gondolködás elterelése a közösségi megnyilvánulások felé.

  2. A falu az összes fontos rendezvényét Blazsovszky Gábor fogadójának nagytermében tartja, márpedig van bőven, mert igen gyakran tartanak úgynevezett heimat abend (hazafias est?) rendezvényeket, persze népviseletben, ami itt élő hagyomány.

Mi jár a fejedben?

online assignment expert dissertation service custom writing review homework help library custom writers essay service