Takarékossági Világnap

takarekpenztar

Október 31-én, a milánói nemzetközi pénzügyi konferenciára emlékezünk, mely már akkor, 1924-ben 28 ország takarékpénztárainak küldötteit állította egy zászló alá, s bizony Európán és Ázsián túl még Ausztráliából is érkeztek résztvevők. Hazánk 1964-ben csatlakozott az alapelvekhez, melyet a Takarékossági Világnap képvisel.

Takarékosság

A szó mindannyiunk előtt ismert, de gyakran keveredik a spórolás negatív töltetű fogalmával.

A spórolás azt az érzést kelti bennünk, nincs elég pénz, ezért nem engedhetünk meg magunknak bizonyos kiadásokat, amik eddig természetesek voltak számunkra.
Gyakori esetben akkor találkozunk ezzel a szóval, ha a kiadásaink megnőnek a bevételeinkkel szemben. Ennek gyakori oka a nagymértékű eladósodás.

Megtakarítani akkor tudunk, mikor még nem kezdtünk el túlköltekezni, s bevételünk (jövedelmünk) egy részét félre tudjuk tenni egy távolabbi cél megvalósítására. Ezt szüleink, nagyszüleink gyakorolták, nekik eszükbe sem jutott valamit megvenni oly módon, hogy nem áll rendelkezésre az ára készpénzben. Manapság, a nyugati minta hatására ez éppen fordítva működik. Hitelre vásároljuk a lakást, az autót, a bútort, a TV-t, stb. Ez egy kényszertakarékosságot eredményez, ahol nem csak a hitelre vásárolt termék árát kell összegyűjtenünk, hanem a kapcsolódó kamatokat, költségeket is. Ez gyakran a duplája az eredeti árnak.
A problémák akkor kezdődnek, ha egy előre nem látható esemény miatt az addigi bevételeink csökkennek, vagy megszűnnek. Erre aktuális példa az elbocsátásokkal járó munkanélküliség.
A bevétel csökken, a kiadás marad, csak a súlya nő meg, mert nehéz, vagy nem tudjuk fizetni.
Ilyenkor könnyen elveszíthetjük ezeket a hitelre begyűjtött termékeket is, hiszen a bank követel.

Ezen a helyzeten változtatni kell, első lépés hogy határozzuk el, mától előrelátóak leszünk, megtervezzük pénzügyeinket!

1. Igényeinket hangoljuk össze a lehetőségeinkkel.
( Így ritkábban fordul elő, hogy kudarccal zárul egy-egy eltúlzott terv megvalósítása.)
2. Tűzzünk ki egy napot, minden hónapban, amikor a család összeül, megtervezni pénzügyeit.
( Ha családtagjaink tisztában vannak lehetőségeikkel, sok félreértést, vitát kerülhetünk el.)
3. Gazdálkodjunk megfontoltabban.
( Tapasztalatból mondhatom, hogy néhány apró változtatással sok fölösleges kiadást  kerülhetünk el. Pl. energiatakarékos égők, lekapcsolt elektromos berendezések, gazdaságos ételfelhasználás…..stb.)
4. Kérdezzünk meg egy szakembert, akinek az a dolga, hogy segítsen optimalizálni kiadásainkat!

FELADATUNKAT KOMOLYAN VESSZÜK, EZÉRT FELAJÁNLJUK ÖNNEK SZAKÉRTELMÜNKET!

Regisztráljon oldalunkon a TAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP mondattal, s adja meg telefonszámát, hogy ingyenes pénzügyi tanácsadásunkkal több tízezer forintot takaríthassunk meg Önnek! Munkatársunk két napon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

Mi jár a fejedben?

where can i buy college papers do my essay paper paper writing paper writing paper writing reading homework help custom writers essay service