Új lakástámogatási kölcsön

csaladihazÚj lakástámogatási kölcsön, avagy jön a szociális alapú lakáshitel. Három hónap telt el a nagy port kavart “szocpol” (szociálpolitikai támogatás) megszűnése óta, s itt az új, családokat segítő lakáshitel, ami forint alapú, támogatott és várható kamat ( kezelési költséggel együtt) 6,5 – 9 százalék közötti nagyságrendre tehető. Azt azonban leszögezhetjük, ez a konstrukció nem lesz alkalmas önerő nélküli lakáshoz jutásra és  igen megszűri a lehetséges igénybevevők táborát.

Ki  tartozhat az igénybevevők körébe?

Az a házaspár, aki 35 évnél fiatalabb, gyermektelen, vagy egy gyermeket nevel. A gyermekek
számával arányosan a kondíciók is egyre jobbak a családok számára. Valóban szociális alapon
nyugszik, pl. 3-4 meglévő gyermekkel 45 év is lehet a szülő (hiteligénylő) életkora.

Az igénylés alapvető feltételei közé tartozik, hogy a család nem rendelkezhet másik, meglévő támogatott hitellel, vagy azt egy éven belül vissza kell fizetnie.
Az igénylő házaspár nem rendelkezhet másik lakóingatlanban tulajdonnal.
A fő szabály: 50 % önerővel rendelkezniük kell, mert csak a vételár fele finanszírozható a támogatott hitelből. Ez az 50%-os szabály igaz az építkezőkre is.

Mikortól vehető igénybe?

2009 október elsejétől várják a bankok az érdeklődőket.

Mekkora lehet a vásárolni (építeni) kívánt ingatlan ára?

Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió forint
Egyéb településen 20 millió forintban maximalizálták.

Milyen megoldást kínálnak a használt lakásban lakó családoknak?

Azok a családok is kapnak támogatott hitelt, akik úgy döntenek, inkább a régi lakásukban maradnak, s azt újítják fel. A hitel paraméterei ugyanazok, azzal az eltéréssel, hogy a maximum felvehető összeg 5 millió forint, de csak a költségvetés 50%-áig adható.

Aki nem tud élni a fenti lehetőségekkel, annak az a jó hírünk, hogy a napokban két kereskedelmi bank is alacsony kamatozású forint alapú hitelekkel lépett piacra, melyek akár szabad felhasználásra is, az ingatlan értékének nagyobb arányában finanszíroz, mint az itt említett 50%. Tehát tervezni lehet, de csak pénzzel a zsebünkben induljunk vásárolni, mert a piac változik, az önerő szerepe megnőtt, azonban kedvező, biztonságos forint alapú hitelek lesznek a bankok palettáin.

Mi jár a fejedben?

buy essay mla paper professional research paper writers college application essay writing services write my statistics paper thesis writing assistance