Táppénz változások

invalid2009. augusztus elsejétől a táppénz összege az átlagkereset hetven százalékáról annak hatvan százalékára csökken, kórházi ápolás esetén pedig az eddigi hatvan százalékról ötven százalékra. Maximálásra került a táppénz összege is, az nem lehet több a minimálbér négyszeresénél, a passzív táppénz (a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz) esetén pedig annak másfélszeresénél. Ez utóbbi esetén (passzív táppénz) a folyósítási idő az eddigi 45 napról 30 napra csökken.

Augusztustól a betegszabadság idejére a távolléti díj 70 százalékát kell majd fizetni a korábbi nyolcvan százalék helyett.

A baleseti táppénz összege továbbra is száz százalék, azonban 2010. január hó 01-től megkülönböztetésre kerül az üzemi baleset és az ún. utibaleset. Ez utóbbi alatt a munkába menetkor, vagy az onnét történő hazautazáskor elszenvedett balesetet kell érteni. 2009. december 31-ig az utibaleset is üzemi balesetnek számít, s arra száz százalékos táppénz jár. Január hó 01-től azonban csak az üzemi baleset (munkavégzés közben elszenvedett baleset) esetén jár a száz százalékos táppénz, utibaleset esetén a táppénz összege az átlagkereset 90 százaléka lesz.

Mi jár a fejedben?

high quality writing customer service online custom essays article writing companies in uk papers for money academic essay service