Informatikai ABC – Windows, a számítógép lelke

microsoft

Volt egyszer, hol nem volt, volt egy fiatal srác, úgy hívták hogy Bill Gates. Programozó volt, haverokkal programozgatott. Egyszer aztán a nagy IBM megkérdezte Billt:

Szia Bill! Figyu, kidobunk a piacra asztali számítógépeket, olyanokat, amit bárki meg tud venni ócsóért, nem akartok ezekhez nekünk operációs rendszert fejleszteni?

A mese nem éppen ilyen egyszerű, de Bill és a csapata, a Microsoft cégecske megírta az IBM asztali számítógépekhez az operációs rendszert (a hivatalos források szerint nem is ők írták meg, hanem megvették az elődjét, és ennek továbbfejlesztését adták el az IBM-nek) . A siker sztorit mindenki ismeri, Bill meggazdagodott, a Microsoft Windows pedig (majdnem) minden asztali számítógépen megtalálható manapság.

Az operációs rendszer a számítógép lelke. Ez a szoftver vezérli a gépet, a perifériákat, ez a szoftver jeleníti meg a képet a monitoron, ez a szoftver indítja és futtatja a többi szoftvert, például az Excel-t, Word-öt, vagy a játékokat.

Bill és csapatának első operációs rendszere az MS-DOS volt. Nem volt grafikus felülete, mindent gépelni kellett. Viszont, egyéb szoftverek, melyek az MS-DOS-on futottak, már tartalmaztak kezdetleges grafikus elemeket, színeket.

Sok-sok programozás után, Bill csapata megírta a Windows operációs rendszert, mely nem volt első és egyetlen a piacon, de a legjobbnak bizonyult, ezért az IBM ismét szerződött velük. Sőt az IBM először elkergette Billt, mert belekezdett saját maga is egy operációs rendszer fejlesztésbe, de nem sikerült grafikus felületet kifejlesztenie, ezért ismét szerződtek Billel. 1983-ban jelentették be hivatalosan az első Windows megjelenését, 1985-ben dobták piacra. A Windows-nak grafikus felhasználói felülete volt, és több programot tudott futtatni egyszerre, külön-külön grafikus ablakocskában. Erről kapta a nevét. Nehezen tudunk más programot megnevezni, mely ennyi éve a piacon van, bizonyít, és fejlődik.

A legújabb Windows-okat már nem Bill és csapata alkotta meg, hanem ezer meg ezer programozó írta sok éven keresztül. Amerikában, Redmondban, a Microsoft fejlesztőinek városában. A legújabb Windows operációs rendszer asztali számítógépekhez a Windows 7, előtte volt a Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows NT, Windows ME, Windows 98, Windows 95, Windows 3.x, Windows 2.x, Windows 1.0. A szervergépek világában a Windows Server 2008 a legújabb operációs rendszer.

A Windows verziók közös vonásai, hogy mindegyik grafikus ablak-rendszer, mindegyik univerzális, hardver független, így a világ összes asztali számítógépén fut, mindegyik gyorsabb, okosabb, biztonságosabb, és hardverigényesebb az elődjétől. A folyamatosan növekvő hardverigény nem okoz problémát, mert a hardvererő kétévenként duplázódik a számítástechnikai piacon, így a szoftverek is terhelhetőbbek lehetnek.

A Windows nem az egyedüli ablakos grafikus operációs rendszer a piacon. Hallottunk a Linux-ról, az Apple Mac OS X-ről, stb.
A Microsoft Windows két dologban verhetetlen.
Az első dolog, hogy a Microsoft nagyon okosan és ügyesen szak-viszonteladói hálózatot épített ki a világban, ezeken a szak-cégeken keresztül értékesíti a termékeit, és ezeket nagyon profin kiképzi, kioktatja, és nagyon profin támogatja saját szakembereivel, marketingjével. Tehát, nem egy cég támogatja a sokmillió felhasználót, hanem sokmillió cég, és ezek diplomás, képzett szakemberei!
A második dolog, hogy a Windows desktop operációs rendszerei (az egyszerű asztali számítógépek és notebookok operációs rendszere) működnek együtt legjobban, leggyorsabban, leghomogénebben hálózatba kötve a Windows szerver operációs rendszerekkel (a hálózati kiszolgálók operációs rendszerével). Mivel a szerver teljesítményű asztali számítógépek világában a Microsoft Windows operációs rendszerek a legjobbak, legbiztonságosabbak, legrobusztusabbak, legtámogatottabbak, érthető, hogy a kliens (desktop) oldalon is a Microsoft Windows a legelterjedtebb.

Tudom, ilyen kijelentés után a Linux- és egyéb Windows konkurens-párti szakemberek kinevetnek, leköpködnek, de egyet el kell hinniük. Huszonhét éves szakmai karrierem során láttam sokféle gépet és operációs rendszert, sokféle hálózati szoftvert, sokféle homogén és nem homogén hálózatot, és bátran állíthatom, hogy az asztali számítógépek világában a homogén Microsoft hálózatok működnek legegyszerűbben, legbiztonságosabban, legstabilabban, legkezelhetőbben. Mellesleg, nem vagyok Microsoft-párti, mert cégem minden terméket és operációs rendszert forgalmaz, szakembereim minden gyártó termékéhez értenek, a Microsoftnak mindig megírom az őszinte véleményemet a termékeik gyenge pontjairól, és az ügyfelek figyelmét is felhívom erre.

Egy biztos, a Windows a legelterjedtebb szoftver a világon. A sok verzióból sok milliárd példányt adtak el. Milliárdokat profitál a gyártónak, és milliárdokat emészt fel a fejlesztése. Bill Gates már átadta a Microsoft vezetését, és a sok milliárdját jótékonysági alapítványnak ajándékozta.

Fontos megemlíteni, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer mellett több száz más szoftvert is kifejlesztett, mint például az Exchange levelezőrendszerek vagy az SQL adatbázis kezelő rendszerek. A Microsoft Office, a Word és az Excel legalább annyira ismert, mint a Windows.

Következő cikkemben közelebbről is megismerkedünk a Windows működésével, fő elemeivel, erősségével, gyenge pontjaival. Bemutatom majd a most megjelenő Windows 7-est, és összehasonlítjuk az elődjeivel, a Windows Vista-val és Windows XP-vel.

Üdvözlettel:
Bosnyák Áron

Hozzászólások

 1. XY says:

  Kedves Áron!

  A segtségét, és véleményét szeretném kérni.
  Kaptam egy MSI VR630 laptopot.
  Nem ismerem a gépeket, és szeretném megkérdezni ez a fajta milyennek számít? Jobb vagy rosszabb típus?
  Milyen operációs rendszert vegyek hozzá,mert anélkül kaptam és magyar nyelvű leírás sincs hozzá. Vagy a leírást nem szokták hozzá adni?
  Sajnos későn találtam meg az oldalát, mert a gépet hipermarketben vásárolták.
  Rengeteget használnám a gépet ,sok letöltés sokféle használat.
  Név szerint milyen vírusírtót és antispam szoftvereket érdemes letölteni?

  Segítségét előre is köszönöm!

  XY

 2. Bosnyák Áron says:

  Kedves XY!

  A következő linken találtam egy leírást:
  http://www.usanotebook.hu/index.php?PHPSESSID=70a2fb0bec8da2cf3a61c2eed4d5&tpl=product&prid=9447

  A processzor AMD, és nem Intel, ami okozhat egyes programokkal némi elakadást (nem jellemző), a többi paraméter teljesen rendben van, ez egy erős gép.

  Magyarországon forgalmazott termékekhez fogyasztóvédelmi törvények szerint kötelező a magyar nyelvű utasítás, ki kell harcolni az eladótól.

  A gépre a Windows 7-es operációs rendszert ajánlom, hogy melyik változatát, azt kérem az alábbi leírásokból eldönteni:
  http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/compare

  A legjobb vírusirtó a Sophos, de minimum 3 darabot lehet vásárolni, mert céges környezetben használják inkább.
  A Computer Associates eTrust új verziója, az R8 is jó.
  Esetleg a Kaspersky, de ezzel nincs sok tapasztalatom.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

Mi jár a fejedben?

professional essay writing site custom thesis writing company quality assignment help who can write my paper for money essay writing blog