Iskolakezdési támogatás aktuális kérdései – szakértői vélemény

tanulok

Véget ért a nyár, mellyel kezdetét veszi az iskola. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a munkáltatók adómentes juttatás formájában hozzájárulhatnak a munkavállalók iskolakezdéssel összefüggő költségeihez. A juttatás az iskoláskorú, tanuló gyermeket nevelő szülők tanévkezdési költségeihez nyújt segítséget, mely alapvetően tankönyv, taneszköz, vagy ruházat vásárlására jogosít.

A szeptember 1-i tanévkezdés apropóján kérdeztük Máriás Attila munkaügyi szaktanácsadót, a BDO Forte munkatársát, az adómentes iskolakezdési támogatás munkáltatói juttatásával kapcsolatos gyakorlati kérdésekről.

Ki kaphat adómentes iskolakezdési támogatást és milyen mértékben?

A munkáltató annak a családi pótlékra jogosult munkavállalójának adhat adómentes iskolakezdési támogatást, aki közoktatásban részt vevő gyermeket nevel.

Juttatás adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adható. Ennek megfelelően 2009-ben az adómentesen adható iskolakezdési támogatás értékhatára – gyermekenként és szülőnként – 21.450,- Ft, melyet évente egy alkalommal adható adómentesen – mutatott rá Máriás Attila munkaügyi szaktanácsadó.

Mindkét szülő igénybe veheti a juttatást vagy csak az a szülő, aki a családi pótlékot kapja?

Tekintettel arra, hogy az adómentes juttatás feltételeként az SZJA törvény családi pótlékra való jogosultságot (és nem a családi pótlék folyósítását) határozza meg, így mindkét – családi pótlékra jogosult – szülő adómentesen igénybe veheti.

A juttatást mindkét szülő igénybe veheti, vagyis a támogatás gyermekenkénti összege elérheti a 42.900,- Ft-ot – erősítette meg a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója.

A szakember azt is elmondta, hogy juttatás adómentességének feltétele, hogy a kedvezményezett gyermek közoktatásban vegyen részt. A Közoktatási törvény értelmében közoktatásban vesz részt a gyermek, ha az általános iskola, a szakmunkásképző, a szakközépiskola, a gimnázium, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmény tanulója.

A juttatás adómentességének másik feltétele, hogy a kedvezményezett gyermeket nevelő szülő, vagyis a munkavállaló családi pótlékra jogosult legyen. A juttatásnak nem feltétele, hogy családi pótlék folyósítása, a jogosultság a mérvadó.

Vagyis a fentiek alapján az iskolakezdési támogatás adómentesen legfeljebb a gyermek 23 éves koráig adható, amennyiben a Közoktatási törvény szerint közoktatásban vesz részt.

Bármikor adható a juttatás?

Évente egyszer adható adómentesen, július 1-től október 31-ig, melyet iskolakezdéssel összefüggésben tanszerekre, ruházat vásárlására lehet felhasználni.

A munkáltató a munkavállaló által történő vásárlásról szóló számla befogadásával és annak kifizetésével, vagy kizárólag ilyen termék vásárlására jogosító utalvány formájában is adhatja a támogatást.
tanulok2
A juttatással összefüggésben a munkáltatókat nyilvántartási kötelezettség terheli. A munkáltató az iskolakezdési támogatásról a magánszemélyenként (szülő és gyermek adóazonosító jele, személyes adatok) nyilvántartást köteles vezetni, melyet az általános adózási szabályok szerint az elévülési időig meg kell őriznie.

Milyen formában adható az iskolakezdési támogatás?

A támogatás adható hagyományos természetbeni juttatás és cafeteria formájában egyaránt.

Máriás Attila munkaügyi szaktanácsadó elmondta, hogy a hagyományos természetbeni juttatás és a cafeteria között alapvető eltérés, hogy míg előbbinél a munkáltató határozza meg a juttatás fajtáját, mennyiségét, minőségét, időpontját, addig cafeteria rendszerek esetén a választás lehetősége a munkavállalóé. A munkavállaló a munkáltató által meghatározott keret terhére a munkáltató által kínált listából nevezheti meg a számára tetsző elemet, vagy szociális juttatást. Vagyis míg a cafeteriában az egyes elemek választhatók, addig a hagyományos formában adott természetbeni juttatások kötöttek.

A munkaügyi szakember véleménye szerint a cafeteria jövőre nem szűnik meg, bár úgy tűnik egyes elemek valóban eltűnnek a palettáról a megváltozott adózási szabályok miatt, azonban a megmaradó juttatások még mindig kedvező szabályok szerint adóznak, vagyis munkáltatóknak még mindig megéri a választható béren kívüli juttatások rendszerét működtetni.

Hudák Tímea, Capital Communications
www.capital.hu

Mi jár a fejedben?

how to make the best essay top writing services writer custom written paper premium service write my paper get my quote best college homework help sites