Rudabánya, az emberré válás világhírű lelőhelye

Az emberré válás korai szakaszának (amikor még csak ősi emberszabású majmok éltek) legfontosabb eurázsiai lelőhelye Rudabányán, az egykori vasércbánya felhagyott külszíni fejtésében található. Tízmillió évvel ezelőtt (a miocén-kor végén) a Kárpát-medencét kitöltő Pannon-tó borsodi öblözetébe félszigetként nyúlt be a Rudabányai-hegyvonulat, amelynek a felszínéről völgyek futottak a környező mocsarakba. A külfejtésben itt-ott még megmaradtak az egykori völgyeket kitöltő üledékek, a tavi agyagok és a mocsárban képződött lignitrétegek. A szűk völgyekben, mint egy dögtemetőben felhalmozódtak a trópusi zivatarokban elpusztult állatok maradványai. A csaknem 100 gerinces faj között megtalálható a háromujjú ősló, a gumósfogú öselefánt, kihalt orrszarvúk és két főemlős, az Anapithecus és az emberré válás folyamatában oly fontos Rudapithecus is. Utóbbi a mai ember, valamint az afrikai csimpánz és gorilla kialakulásához vezető fejlődési vonalak közös őse lehetett. Ez a körülbelül 28-30 kg testtömegű ősmajom négy lábán, időnként függeszkedve a fák ágain élt, elsősorban puha növényi részekkel táplálkozott. Koponyájának agytérfogata (280-320 cm3) megegyezett egy ma élő kisebb nőstény csimpánzéval.
Az 1971 óta tartó ásatások eredményeként Rudabányáról már több mint kétszáz majommaradvány ismeretes. Köztük is a legnevezetesebb „Gabi”, egy fiatal nőstény Rudapithecus, amelynek a koponyája és alsó állkapcsa mellett medence- és combcsontjai, a néhány nappal ezelőtt befejeződött 2009. évi ásatáson pedig kézcsontjai is előkerültek.

A Rudapithecus lelőhelye 1977 óta természetvédelem alatt áll. A rendszeres kutatások 1971-től folynak, s különösen az elmúlt 10 évben hoztak fontos eredményeket. Ez annak köszönhető, hogy 1996-tól bekapcsolódott a munkába dr. David R. Begun paleoantropológus professzor a kanadai Torontó egyeteméről, aki tanítványaival nyaranta egy hónapot ásatott Rudabányán. Magyar részről dr. Kordos László professzor, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója vezeti, illetve felügyeli a kutatásokat. Az idei feltárások különösen gazdag leletanyagot szolgáltattak: összesen 25 majommaradványt találtak, s ezeken kívül még számos ősállat csontjai kerültek elő.
A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy Rudabánya a világ legjelentősebb lelőhelyei közé tartozik az emberré válás korai (10 millió évvel ezelőtti) szakaszából.

Hadobás Sándor

múzeumigazgató

banyaA volt külszíni vasércbánya, ahol a lelőhely található. A bánya legmélyebb részén tó keletkezett.

koponyaA Rudapithecus koponyáját sikerült összeállítani a különböző időpontokban előkerült csontdarabokból.

igynezhetettkiIlyen lehetett a Rudapithecus.

kutatasvezetokA kutatásvezetők: dr. Kordos László professzor, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója (balra) és dr. David R. Begun paleoantropológus (Torontói Egyetem, Kanada). A felvétel 2008-ban készült.

kutatokPillanatkép a 2009. évi ásatásokról – a kutatócsoport Kanadából érkezett (de soknemzetiségű) tagjai.

Hozzászólások

 1. Viki says:

  az a bánya hol van?

 2. Boza István says:

  Rudabánya külterületén, kb 3 km a központtól.
  Bővebb felvilágosítás: B.A.Z. Megyei Bányászattörténeti Múzeum
  3733 Rudabánya, Petőfi S. u. 24.
  Tel.: 06-48-353151

Mi jár a fejedben?

high cost of college education essay essay writing school nursing dissertation writing services essay writers writing service my best vacation essay