Bányászattörténeti Múzeum és őshomonida lelőhely Rudabányán

muzeum

A rudabányai Bányászattörténeti Múzeum (korábban: Érc- és Ásványbányászati Múzeum) Földvári Aladár kiállítótermében tekinthető meg a Rudapitecus Hungaricus, az 5-10 millió évvel ezelőtt élt előember. A lelőhely, ahonnan az emberré válás korai szakaszának maradványai kerültek elő, 1,5 hektárnyi védett terület, szakmai körökben Rudabányai őshomonida-lelőhelynek nevezik. A terület tudományos kutatása 1960-ban kezdődött el és több tucat emberszabású majom-fosszília, valamint ősmaradvány került a felszínre.

Rudabánya csaknem 3100 lakosú kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén a településről elnevezett hegység egyik völgyében. Legkönnyebben a 26-os számú főútról Kazincbarcikától letérve, mintegy 15 km után érhetjük el. Távolsága Miskolchoz kb. 30 km.

Gabi, vagyis a Rudapithecus Hungaricus, másnéven az emberszabású ősmajom tananyag az iskolákban. A rudabányai lelőhelyről került elő 1967-ben annak az állatnak a koponyája, amelyet a majom és az ember közös ősének tartanak.

Rudabányán jött létre és működik hazánk egyik legnagyobb bányászattörténeti gyűjteménye (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum, korábban Érc- és Ásványbányászati Múzeum, Petőfi S. u. 24.), ahol a rudabányai vasércbánya területéről a 20. század második felében előkerült nagyemlős-maradványok és egyéb hazai őslénytani leletek, valamint a világhírű Rudapithecus Hungaricusra vonatkozó anyagok is elhelyezésre kerültek.

Külön aktualitást ad a helyszínnek, hogy az idén újabb 25 emberszabású majomlelet került elő az őshomonida lelőhelyen. A területen a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) és a Torontói Egyetem végzett egy hónapon át tartó őslénytani ásatást (a rudabányai kutatásokra Magyarországon csaknem húsz éve nincs pénz, ezért évről évre külföldi támogatók segítségével folynak az ásatások Európa leggazdagabb őslénytani lelőhelyén). A most megtalált leletek alapján rekonstruálhatják az emberszabásúak tízmillió évvel ezelőtti életmódját és viselkedését, s ez segíthet megérteni az emberré válás folyamatát. Előkerültek a Rudapithecus kezének különböző csontjai is, melyekből a kéznek, a csuklónak a mozgását lehet rekonstruálni.

Az idei ásatás másik szenzációja az úgynevezett anapithecus ősmajomnak az alsó állkapcsa és koponyacsontjai. Ennek segítségével rekonstruálhatják, milyen lehetett ez az állatfaj, amelyről most még nagyon keveset tudunk.

Mi jár a fejedben?

can someone do my essay for me writing academic papers academic writing make will online college essay purchase