Tökös lecsó bográcsban

A legidőszerűbb egy ilyen remek receptet közzétenni, hiszen szezonja van most a töknek is, a lecsónak is. Bizarnak tűnhet együtt, de nagyon finom. Érdemes betartani az arányokat, hogy ne legyen  túl leves az étel. Aki bizarnak találja, hesegesse el a gondolatot, mert a pacalleves, vagy a pacal velővel és disznófüllel sokkal erősebb ebben a mezőnyben.

Végy egy nagy bográcsot.

Legyen legalább harminc literes, mert hiába veszed elő a kisebbet, nem tudsz abban főzni, a nagybogrács megnyugtató mérete biztosít arról, ma 20-25 ember különleges gasztronómiai élmény részese lesz. Gyűjtsd magad köré a szeretteidet, s kápráztasd el Őket.

Minden csodálatom Jánosé, amikor főzni kezd, gyülekeznek körülötte az ínyencek, biztosan tudják, itt valami tökéletes jön létre. Számára a főzés nem ételkészítés, sokkal több annál.
A mértani pontosságú szalonnakockák, a  precízen előkészített összetevők magukért beszélnek. A tiszta, egyszerű (termelői) alapanyagok felhasználása mellett végignézhetjük, ahogyan egy ember a szívét is belefőzi az általa készített étekbe.

Soha nem maradt meg akkora mennyiség, hogy másnap este is ehessünk belőle.
Pedig ennénk. János főz, s aki arra jár, azt megeteti. ( Aki nem, azt felhívja telefonon, hogy jöjjön enni.) Ő nem a lóversenyre jár, nem pókerezik, Ő főz! De milyen jól teszi!
Egyszer egy abádszalóki főzőversenyen indult a marhapörköltjével, 30 versenytárssal egyetemben.
Sajnos mire a zsűri pontozni jött, már csak a bogrács aljáról tudtunk némi megbújt maradékot bemutatni, mivel az érdeklődők körében elterjed a hír, melyik a legfinomabb étel, s mindenki, aki arra járt , “épp hogy csak megkóstolta”. Egyértelmű eredmény született.

Amikor a vegetáriánus unokanővérem hazalátogatott az USA-ból egy ilyen tökös lecsóval varázsoltuk el. (A szalonnát és a kolbászt nem borítottuk vissza). Máig emlegeti.

hozzavalok

Előkészületek:

3-4 x járjuk körül a 16 literes bográcsot, majd vegyük elő a legnagyobbat. Az lesz a nyerő.
Keljünk korán, s szerezzük be a piacon a válogatott hozzávalókat.
Először járjuk körbe a piacot, mérjük fel a kínálatot, majd térjünk vissza a fejkendős, napbarnított arcú nénikékhez, s vásároljunk be az igazi termelői, hazai zöldségfélékből.

A mennyiségek:

(8 személy részére)

3 kg paprika
0,8 kg paradicsom
0,7 kg hagyma
1,5 kg-os tök
0,5 kg szalonna (kolozsvári és csemege szalonna vegyesen)
0,5 kg (vagy ízlés szerint, több) kolbász ( füstölt, debreceni, vagy jó minőségű lecsókolbász)

fűszerek: só, bors, fokhagyma,

lecsokesz

Elkészítés:

1. kockázd fel a szalonnát, a kolbászt szeleteld fel, és a hagymát is vágd össze. ( a hagymát félbevágva vékonyan szeleteljük)
2. A paprikát szeleteld, 4 egyenlő részre ( ha nagy a paprika,akkor kb.1,5 cm széles hosszanti csíkokra) lásd fotó
3. A paradicsomot forrázd le, távolítsd el a héját, majd vágd nagy darabokra.

4. A tököt hámozd le, távolítsd el a magját, és tedd félre, majd később a nagy reszelő belereszeled a lecsóba. (tökgyalu is kiváló)

A bográcsba a szalonna kerül először, süsd zsírjára, majd szedd vissza egy tálba a sültszalonnát.
A zsírba süsd meg a kolbászt, majd azt is szedd ki.
Ezt követően pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a paprikát. Sózzuk meg óvatosan, mert a kolbászban, szalonnában is van só. ( Azt a végén visszaadjuk az ételhez.)
Ne kavargasd folyton, mert összetörik, kis tűzőn, inkább rázogatva mozgasd meg.
Mikor a paprika kissé összeesett, a paradicsomot és egy fej összezúzott fokhagymát adjuk hozzá.
Ha a paradicsom nem darabos már, a tököt is belereszelem. Így néhány percig rotyog, és visszaborítom a sültszalonnát és a kolbászt.
Ezt még hagyom egyet rottyanni, hoz az ízek összeérjenek.
Ha a paradicsom nem elég szép piros, no és ha van otthon jófajta házipaprika, lehet egy kanálkával hozzáadni “a színe kedvéért”.
A só, bors ízlés szerint kerül az ételbe.

Friss kenyérrel, tejföllel kitűnő nyári étel.

megjegyzés: mivel a tök is levet enged, a paradicsomból nem szabad többet hozzáadnunk.

Mi jár a fejedben?

essay on why a career in applied behavior analysis common essay buy finance assignment help online paper writing service canada reviews for essay writing services