Etikai kódex a bankoknak

megalloA miniszterelnök egy asztalhoz ültette a bankvezéreket, a PSZÁF és a GVH vezetőit, valamint a pénzügyi és a nemzeti fejlesztési minisztert is. Az egy órás tanácskozás után megállapodás született.

A miniszterelnök kifejtette, véleménye szerint a magyar bankrendszer jól vizsgázott, nem az adófizetők pénzén kellett megmenteni azt.

Azonban kijelentette azt is, nem tartja elfogadhatónak a nem átlátható, ügyfelek számára érthetetlen, beláthatatlan kockázatokat jelentő szerződésmódosításokat.

Moratóriumot írtak alá, miszerint két hónapig – augusztus elsejétől szeptember végéig- nem

módosítanak egyoldalúan szerződést. Amennyiben ezt egy előre nem látott piaci folyamat, mégis szükségessé tenné, azt előzőleg a PSZÁF-al egyeztetik.

Megállapodtak abban, hogy felfüggesztik az egyoldalú szerződésmódosítást!

A moratórium alatt létrehoznak egy pontosabb, részletesebb szabályozást, amelyben a hitel módosításával, felmondásával kapcsolatos eljárásokat, valamint az ezzel járó tájékoztatási normákat határozzák meg. Rögzítik, milyen szigorúan körülhatárolható esetekben emelheti a pénzintézet egyoldalúan az ügyfél törlesztő részleteit.

Az etikai kódex megalkotásában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, és a Gazdasági Verseny Hivatal is részt vesz. Egy olyan normát kívánnak megalkotni, melyben minden ügyfél, bank és felügyelő tisztán látja a határokat, mi számít elfogadható szerződésmódosításnak.

A miniszterelnök szerint ezzel a megállapodással hosszú távra kiszámíthatóvá, átláthatóvá válik majd a rendszer.

A jelenlévő bankokkal abban is megállapodtak, hogy világos kezességvállalási feltételek mellett 2009. július 28.-tól a LAKÁSVÉDŐ PROGRAMOT alkalmazni fogják. De azt is világossá tették, hogy a felvett hiteleket vissza kell fizetni.

A kormány napokon belül rendeletet fogad el, mely alapján a PSZÁF fogyasztóvédelmi jogkört kap.

A Banki Hitelek Károsultjainak Egyesülete reméli, ez csak az első lépés volt, hiszen még szóba sem került a kamatok csökkentése.

Mi jár a fejedben?

physic homework help help writting papers college essay services assignment custom writing buy papers for college