Informatikai ABC – Mit vegyek a számítógépemhez?

macska

Mit vegyek a számítógépemhez?

Lássuk milyen okos perifériákat lehet rákötni a számítógépünkre!

Nyomtató

Ma már kötelező kiegészítő. Sokszor több dokumentumot szeretnénk látni egymás mellett, vagy több oldal tartalmát kéne összefűznünk, esetleg több grafikus ábrát kell összehasonlítanunk, és ezt nem tudjuk megtenni a monitor képernyőjén egyik dokumentumból a másikba ugrálva. Ezért ki kell nyomtatnunk papírra a tartalmakat.

Léteznek mátrix (tűs), tintasugaras, és lézer (led) nyomtatók.

A mátrix nyomtatók kora elmúlt.
A mátrixnyomtató fejében egy tűkből álló mátrix van (például 9 x 9 tűcske), és ezek elektromágneses impulzus hatására ugranak előre egyenként. Olyan, mint amikor megnyomjuk a régi mechanikus írógépünk billentyűjét, és a betű odacsap a papírra, színes textil szalagon keresztül otthagyván a lenyomatot. Sok kicsi pontból rajzoljuk papírra a betűket, grafikus formákat.
Ma még gyártják, mert néhol többpéldányos formanyomtatványokat kell átlyukasztani az apró tűcskékkel. Otthon már senki nem használ ilyent.

Előnyök: többpéldányos papírra nyomtathatunk.
Hátrányok: rossz felbontás, csak fekete szín (esetleg piros is), zajos, lassú, pótalkatrész hiány.

A tintasugaras nyomtató működési elve ugyanolyan, mint a mátrixnyomtatóé, de az elektromos impulzusok nem tűcskéket nyomnak előre, hanem apró tintacseppeket spriccelnek a papírra. Mivel a tintacsepp nagyon kicsi, nagyon könnyű, ezek a nyomtatók csendesebbek, gyorsabbak, nagyobb felbontásúak. És színesek! Óriási papírméretre is nyomtathatunk, például A0, B0.

Előnyök: olcsó, nagy felbontás, nagy lapméret.
Hátrányok: gyorsan kifogy a tintapatron és drága, csak drága photo-papíron tudunk nagy felbontást elérni.

A lézernyomtató vékony lézernyalábbal rajzolja a betűket és a mintákat a nyomtató  fényérzékeny hengerének felületére, ezekre a helyekre festékpor tapad, a forgó hengerről pedig papírra ragad a festék. A festéket a nyomtató magas hőmérsékleten rásüti a papírra.
A lézernyomtató óriási sebességgel nyomtat több ugyanolyan oldal példányt, de az első megszerkesztése elég időigényes.
Óriási az áramfelvétele, mert égeti a festéket! Ne csatlakoztassuk UPS-re, mert túlterheli!
A színes lézerek még elég drágák, az A3-asok és efelett papírméretűek pedig nagyon.

Előnyök: olcsó (a fekete-fehér A4-es), nagy felbontás, gyors másolatok, sokáig tartó festékpatron.
Hátrányok: nagy áramfelvétel, drága a színes lézernyomtató.

A nyomtatókat ma már USB csatlakozókkal forgalmazzák, hasonlóképp az új gépeket, notebookokat is. Ha régi, párhuzamos port-tal rendelkező nyomtatót akarunk rákötni új számítógépre, vagy régi számítógépre akarunk USB port-os nyomtatót kötni, akkor vacakolhatunk port fordítókkal!

Ne felejtsük el leellenőrizni kaptunk-e a boltban nyomtató (adat)kábelt! Sok gyártó nem csomagol a nyomtatóhoz filléres számítógép csatlakoztató kábelt.

Tanács: ha több számítógépet használunk otthon, és ha többről szeretnénk nyomtatni, akkor a nyomtatót egy asztali géphez csatlakoztassuk (vagy általában az asztalon használt notebookhoz), erre telepítsük fel a nyomtató szoftverét, és ezen a gépen osztjuk meg a nyomtatót más gépek, más felhasználók részére. Így nem kell a nyomtató kábelt mindig más gépbe dugdosni, nem fogjuk kilazítani a portokat és a csatlakoztatót ki-be huzigálással, és nyomtathatunk notebookról akár a kertünkből is, ha van WLAN (drótnélküli) router-ünk (lásd lent).

printer

Monitor, billentyűzet, egér

Ha asztali számítógépet veszünk, akkor ezek természetes kiegészítők hozzá.

Ha hordozható számítógépet veszünk, akkor ne sajnáljuk a többlet költséget ezekre, mert megkönnyítik munkánkat, és kényelmesebbé teszik, ha csatlakoztatva ezeket dolgozunk a notebookon.

Port replikátor, dokkoló

Kizárólag notebook kiegészítők. Nagyon hasznosak, mert a kicsi, könnyű, olcsó hordozható számítógépünkből sok csatlakoztatási lehetőség, esetleg a CD-DVD író-olvasó is hiányozhat!

A port replikátor kibővíti a hordozható gépünk csatlakoztatási helyeit, például soros, párhuzamos kivezetést is biztosít, melyek a miniatürizáció miatt nem találhatóak meg a notebookon. Vagy például sok USB portot biztosít.

A dokkoló egység olyan, mint a port replikátor, de tartalmazhat merevlemezeket is, CD-DVD író-olvasót is. Vagyis, sokkal nagyobb.

Szkenner

Manapság már nélkülözhetetlen periféria. A világ interneten kommunikál, nincs ideje senkinek sem postázni vagy személyesen átvinni ismerősnek papír dokumentumot. Doksit beszkenneljük, e-mail-ben elküldjük.

Léteznek kézi, síkágyas, dob-, lapáthúzós, multifunkciós, és dia-szkennerek.

Otthoni munkához a síkágyas szkenner vagy a multifunkciós (nyomtató és fax funkciókkal kombinálva) javasolt. A felbontásuk bőven kielégíti minden igényünket, egyszerű a kezelhetőségük, és olcsóak. A multifunkciós szkenner több lapot is be tud egyszerre húzni egymás után (van papír adagolója), és így nem kell minden oldalt külön-külön behelyeznünk. Vannak lapadagolós síkágyas szkennerek is, de ezek jócskán drágítják az eszközt.

Ha nyomdai minőségben kell szkennelnünk, akkor dob-szkennerre lesz szükségünk.
Ha dia-filmet szeretnénk digitalizálni, akkor vagy dia-szkennert veszünk vagy dia-kiegészítőt a síkágyas szkennerünkhöz.

Botkormány (joystick), és játék-kormány

A virtuális játékok elengedhetetlen kelléke.
Lehetetlen repülőgépet vezetni ezer billentyű egyidejű nyomkodásával. Ahogyan autót vezetni kormány, gázpedál, fékpedál nélkül is szerény élmény.
Olyan kormányokat is vehetünk, melyek visszajeleznek rezgéssel, növelve a valósághű érzetet (force feedback). Ha terepen vezetjük az autót, akkor a kormány remeg, ráz. Őrület! És akkor nem is beszéltünk arról, hogy egy profi „pilóta” a vadászgépet kétféle botkormánnyal, sebességszabályzóval, és pedálokkal vezeti! (lásd például www.saitek.com)

Web-kamera, mikrofon, hangszóró, fejhallgató

Ha interneten beszélgetni akarunk, és láttatni is szeretnénk magunkat, akkor ezekre is párezer forintot kell áldoznunk.

Ha csak zenét szeretnénk hallgatni vagy egy filmet élvezni, akkor elég a hangszóró is (vagy fejhallgató). Természetesen, komoly hi-fi vagy házimozi rendszerre is ráköthetjük a számítógépünket, komoly diszkóvá vagy rock-kocsmává alakítva lakásunkat…

Notebookokban mindig található beépített mikrofon és hangszóró, de web-kamera már ritkábban.

Asztali számítógépekhez általában mindig kiegészítőként kell megvennünk a felsorolt eszközöket!

Router

A router az internetes csatlakozáshoz kell. Több számítógép összekötéséhez is használhatjuk otthon. Akár ADSL, akár kábel-internet előfizetésnél, router nélkül csak egy gépet tudunk csatlakoztatni az internetre (vannak beépített Windows internet megosztási lehetőségek, de ezekkel folyamatosan szenvedni fogunk).

A szolgáltatók általában felajánlják a routert is az internet kiépítéshez, de drágán adják, esetleg minőségben gyengét, vagy nem wi-fi (WLAN, drótnélküli) tudásút. A WLAN router azért kell, mert minden notebookban van WLAN hálózati kártya, így drótnélkül, sétálva, bárhol a lakásban internetezhetünk rajta vagy adatokat másolhatunk másik otthoni számítógépre.

Sokéves tapasztalatom alapján a LinkSys és a D-Link, 4-portos, WLAN ADSL routereket ajánlom.

Digitalizáló tábla

Jópofa eszköz. Gyerekeknek rajzolásban, felnőtteknek mérnöki munkákban segít.

Úgy működik, hogy az eszköz A4-es vagy nagyobb felületén érzékeli az elektronikus ceruza érintését.
Rajzolni úgy rajzolunk, mintha egyszerű ceruzát vezetnénk papíron.
Mérnöki munkákban papíron nyomtatott menüket, vezérlő gombokat erősíthetünk a felületre, így ceruzával sokkal gyorsabban, áttekinthetőben választhatunk ki program funkciókat. Ha tervrajzokat készítünk, akkor a táblára erősített rajz pontjait megérintve egyszerűen bevihetjük a tervező programba a koordinátákat.

Plotter

Műszaki, mérnöki rajzokat nem tudunk nyomtatóval nyomtatni, mert ezeket valós tollvonással készítjük, általában nagy papíron. Erre találták ki a plottert.
Az eszköz valódi tollakat, színeseket, és többféle vastagságúakat huzigál papírfelületen minden irányban.
Digitalizáló eszközként is használhatjuk, például térkép koordináták beolvasásához, ha a plotter  tollat (mely lehet egy műanyag tű is) a papír felületen, a plotteren található le-fel-jobbra-balra gombocskákkal mozgatjuk.

Ha kifelejtettem volna fontos perifériát, kérem írják meg!

Bosnyák Áron

Mi jár a fejedben?

help me write a descriptive essay write my essay or me personal statement for sale essay writings online write my report for me online