Szépreményű devizahitelek rossz szájízzel

penzromlasAz októberi gazdasági események hatására jelentősen megemelkedett devizahiteleink törlesztőrészlete. A 320 ft-os  euroárfolyam azonban már a múlté, a forint 275 ft körüli árfolyama szembetűnő, s mégis úgy érezzük, nem fordult vissza a folyamat, nem csökken hiteleinkkel kapcsolatos kiadásunk.

Már beszéltünk arról, hogy nem csak az árfolyam az egyedüli befolyásoló tényező a kamat mértékének megállapításánál, hanem az az ár is, amit a bank fizet a bankközi devizapiacon a deviza vásárlásakor. A válság kezdete óta ez a kamat sokat emelkedett, ezért nem érezzük azonnal az erősödő forint hatását.
Tény azonban, hogy a lakosság tartaléka fogytán. A megemelkedett törlesztőrészletek sok családot a kétségbeesésbe kergetnek.
Próbálnak szabadulni ingatlanjaiktól, melyen gyakran a késedelmi kamatokkal és egyéb költségekkel már magasabb a tartozás, mint amennyiért az ingatlan gyorsan eladható.

A nyaralás, a közeledő iskolakezdés újabb költségeket jelent, s eközben nem, vagy csak minimálisan csökkent hitelünk után fizetett havi összeg.
Ami azonban jó hír, hogy augusztus elsejétől már nem módosíthatják egyoldalúan a bankok
a hitelszerződéseiket. Néhányan már kaphattunk ilyen levelet, melyben a bank  tájékoztatást
küld ki ügyfeleinek (Unicredit bankos ügyfeleim már jelezték, kaptak ilyet).

A kormány is tett lépéseket a károsultak megsegítésére: az állami kezességvállalással, illetve a bajbajutottak lakásainak önkormányzat általi megvásárlásával, majd visszabérlésével nyújt lehetőséget a bajbajutottaknak.
Mind a kormánypárt, mind az ellenzék részéről kezdeményeznék a törvényi szabályozást, miszerint törvény írná elő, hogy mekkora forintárfolyamnál mekkora kamat vagy törlesztőrészlet a maximum. Ezt a PSZÁF is jó gyakorlatnak tartaná. Vizsgálatot indított, mellyel felhívja a figyelmet arra, melyik bank milyen módon változtatta a kamatokat a forint erősödése után. Ezt a felmérését közzétéve lehetőséget ad majd az ügyfélnek, hogy dönthessen úgy, más pénzintézethez viszi át hitelét.

A kormány is a vizsgálat után dönt majd arról, milyen további lépéseket tegyen az eladósodott lakosság megsegítésére.
Addig is, újra felhívjuk a figyelmet! Fizetési nehézségek esetén lépjünk kapcsolatba bankunkkal, ne várjuk meg, hogy ők keressenek minket, mert akkor már sok időt veszítünk!
Lehetőleg írásban nyújtsuk be kérelmünket, sok pénzintézetnek formanyomtatványa van erre.

Mi jár a fejedben?

thesis statement for the help essay about helping others write an apa paper for me scholarship essay 250 words statistics help for students