Tulajdonunk védelmében

riasztoA nyár derekán a lakásban töltött tikkasztó napok után pihenésre vágyunk.
Természetes hogy a forró nyári napokon legtöbbünk vízparton pihen, távol otthonától.
Azonban azt csak remélni tudjuk, hogy hazatérve otthonunkat ugyanolyan állapotban találjuk, mint ahogy azt távozáskor hagytuk.
Igen, sajnos egyre gyakoribbak napjainkban a lakásbetörések, s tapasztaljuk, hogy a magánlaksértések száma évről évre növekedő statisztikát mutat.

Mit tehetünk  tehát mi tulajdonosok otthonaink, értékeink védelmében?

Szomorú, de igaz, hogy eddigi törvényeink szinte a betolakodót védték. A kockázatot nem az elkövető, hanem a sértett viselte.
A napokban elfogadott törvényjavaslat végre a tulajdonos (sértett) érdekeit erősíti.
A törvény kimondja, hogy mindenkinek jogában áll olyan védelmi eszközöket kiépíteni, amellyel távoltarthatja a betolakodókat. Jogában áll megvédenie házát, családját, értékeit.
Az augusztustól életbelépő törvény értelmében falat emelhetünk, árkot áshatunk, drótkerítésbe 24 voltot vezethetünk, hanghatású taposóaknát rejthetünk a kertbe, mozgásérzékelővel összeköthetünk könygázgránátot, festékpatront stb.

Két nagyon fontos alapelvet kell betartanunk, amikor ilyen eszközöket helyezünk el.
Első, egyben legfontosabb szabály, hogy emberi élet kioltására nem lehetnek alkalmasak azok az eszközök, amelyeket igénybe veszünk a védelem érdekében.
A második, hogy a veszélyre fel kell hívni a figyelmet
(táblát kell kihelyezni jól látható helyre, miszerint a területen rejtett betörésvédelmi eszközök védik a biztonságot).
Sokak szerint az új jogszabály rengeteg konfliktushoz vezet majd. Nehéz lesz megszabni a határokat. Valószínű, hogy a megfelelő bírói gyakorlat hosszabb idő alatt alakul majd ki.

Fontos azonban az a szerep, amit mi magunkért felvállalhatunk.
Nem várhatjuk a biztonságunkat csak a rendőrségtől. Továbbra is szükséges lakóközösségeknek egymás segítségére lenni, figyelni egymás értékeire.

Az is fontos, hogy nyaralás előtt ne a közértben, piacon, orvosi rendelő várójában meséljük el ismerősünknek, elutazunk két hétre. Lássuk el otthonunkat riasztóval, s lehetőség szerint rádiós távfelügyeletet is igényelhetünk már 5000-6000 Ft/hónaptól.  A távfelügyelet munkatársai járőröznek, s riasztás esetén, perceken belül a helyszínre érkeznek. Kertes háznál szerencsés, ha már a kerítés vonalán riaszt egy pl. lézeres) rendszer.

A jogos önvédelem területén is történnek változások:

Korábban, támadás esetén elvárható volt, hogy a sértett mérlegelje, hogy védekezése arányban álljon a támadással. A jövőben azonban itt is a támadóé a kockázat!
A megtámadott olyan eszközöket vehet igénybe (az ésszerűség határain belül), amilyen számára adódik.

Mi jár a fejedben?

essay on best teacher purchase written essay papers online review writing service do my homework write my paper discount code order cheap essay