Allergia – gyógyítsa mézzel!

mez

Soha nem gondoltam volna, hogy én is lehetek valaha allergiás, de megtörtént. Beléptem az egyre népesedő betegek táborába. Az első években, 3-4 évig ” csak ” orrfolyás és köhögés, no meg a kellemetlen szemviszketés nehezítette az életemet, de egy augusztusi reggelen, a piacról hazatérve rosszul lettem. Sűrűn jöttek a rohamok, egyre hangosabban (sípolva) lélegeztem, a tüdőm forrón zihált, egyre elviselhetetlenebbé váltak a napjaim.

A háziorvosi rendelő közelsége, s a gyors orvosi beavatkozás segített. Hosszú ideig szteroidokon éltem, jött a Zyrtec, a Flixotide inhalációs aerosol stb, stb.

Nem kedvelem a gyógyszereket, de muszájból igen széles skálát sikerült kipróbálnom. Ma már két tünetmentes augusztuson túl, nagyon örülök annak, hogy a természetes megoldások sem kerülték el a figyelmemet.

Az első dolog, amit napi szokásként bevezettem, a napi egy evőkanál méz. Természetesen tiszta, termelőtől vásárolt akácméz (egy általam igen tisztelt, bölcs vidéki rokonom tanácsolta, ő méhész).

A pollenszezon beköszöntét már gyógyszer nélkül kezdtem lesz, ami lesz alapon. Tüneteim csak szemviszketés formájában jelentkeztek. Figyelni kezdtem, mit eszem ebben az időszakban. Mivel tudom, hogy a hisztamin a fő ellenség, kerülöm a nyers zöldséget, gyümölcsöt (tenger gyümölcsét sem eszem, ez is hisztaminforrás).

Keresztallergiát okoz, s felerősíti a tüneteket: a sárga és görögdinnye, a paradicsom, tökfélék, uborka, banán. A szárított gyógynövényekből készült teákat is kerüljük ilyenkor (pl. kamilla). Kerülendő ezen kívül még az alkohol, a csokoládé, a citrusfélék, az érlelt sajtok és a húsok.

Ugyanis a hisztamin akkor is előhozhatja a tüneteket, ha épp nincs is parlagfű, például. tengerparti nyaraláskor.

Szárnyasokat bátran ehetünk. A natúr joghurt, a túró, a tejföl és a tej megengedett. Ehetünk gabonaféléket, müzlit és péksüteményeket is. Egy jó lecsóról, finom zöldbabfőzelékről sem kell lemondanunk, mert ilyenkor már főzött zöldségeket eszünk. ( Természetesen maradhatunk mindenevők ebben az időszakban is, de ebben az esetben számítanunk kell a tünetek erősebb jelenlétére.)

Amennyiben szükséges gyógyszert szednünk, orvosunkkal beszéljünk a homeopátiás készítményekről, ilyen a Coryzalia, ill. az allergiás folyamatban felszabaduló hisztamin hatását csökkenti a Histaminum CH 15 stb. Szemviszketésre az Euphrasia CH 9 ajánlott.

Az allergia túlérzékenység. Szervezetünk a pollenre “ellenséges” ártó anyagként reagál, s immunrendszerünk kemény ellenállásba kezd a betolakodóval szemben. Ennek a reakciónak a kellemetlen tüneteivel élünk az parlagfűszezon időszaka alatt. Kis odafigyeléssel, apró praktikákkal elviselhetőbbé tudjuk tenni ezt a nehéz időszakot.

A pollennaptár megtekintéséhez kattintson ide!

Mi jár a fejedben?

purchase research paper write a book report for me chocolate research paper nursing dissertation writing services argumentative essay for high school