Gyermekpénzügyek- Manószámlán innen, malacperselyen túl

mano

Gyermekeink takarékosságra nevelése kiemelten fontos feladattá nőtte ki magát napjainkra. A Megváltozott pénzügyi szokásaink és A család pénzügyi ereje című cikkeimben már írtam arról, mennyire fontos a szülő illetve a család szerepe gyermekeink pénzügyi szokásainak kialakításában.
Lízingelt autók, áruhitelre vásárolt plazma tévék veszik körül gyermekeinket, s közben talán nem is látják, hogy egyre nagyobb teher szüleik számára a folyamatosan emelkedő és egyre több törlesztő részlet megfizetése.
Ma már szülőként sokan emlékezhetnek a hajdanvolt diák megtakarítások talán egyetlen intézményesített formájára, az iskolai bélyeggyűjtésre.
Nagy lelkesedéssel, presztízskérdést csináltunk abból, kinek, mennyi füzete telt meg a beváltható bélyegekkel.
Vajon mára mit adunk át gyerekeinknek az akkori nagyon egyszerű megtakarításokra nevelő, ösztönző praktikákból?
Milyen lehetőségeket választhatunk arra, hogy ezek a ma is érvényes nevelési célok megvalósulhassanak?
Itt az ideje, tanítsuk meg gyermekeinket takarékoskodni!
Mikor kezdjük?
Most!
Újszülött esetében a babakötvény lehet az első megtakarítási forma, ahol az államtól kapott 40.000 Ft-on felül a család is bármilyen összeget elhelyezhet.
(Bővebb információ www.babakotveny.info.hu)
Abban az esetben, ha a gyermek kisiskolás korú, már az első zsebpénzéből félre tud tenni. Kezdő lépésként vegyünk egy perselyt, és beszélgessünk velük arról, milyen fontos nekünk az, hogy a jelenlegi nehezebb anyagi viszonyok között is elérje céljait, megvalósítsa álmait. Kérdezzük, meg mire vágyik igazán, mennyibe kerül ennek az elérése.
Számoljuk ki napi, heti, vagy havi rendszerességgel (attól függően mikor akarja elérni a célját) mennyit kell takarékoskodnia.
Állapodjunk meg velük abban, mikor kaphat “bónusz forintokat”.
A bónuszként felajánlott összeg mértékét a feladat, illetve pénztárcánk nagysága határolja be.
Dicsérjük meg a gyereket, ha összegyűlt a pénz. A sikerélmény elérése az egyik legfontosabb nevelési eszköz.
Ha látják  gyermekeink, milyen sokat ér a takarékosságuk, akkor mindig ki fognak tűzni újabb célokat. Egy táborozás, nyelviskola, bármely modern kütyü elérése reálissá válik számukra.
Ha a vágyott lehetőség még nem elérhető, és be kell segíteni a családnak is, nagyon fontos megdicsérni és kihangsúlyozni, hogy milyen sokat gyűjtött a maga erejéből.
Ezután a következő lépés a megtakarítási számlanyitás.
Már több bank kínál 0-7 éves korosztály számára megtakarítási lehetőségeket, amelyekhez még nem kapcsolódik bankkártya, s a törvényes képviselő, mint társtulajdonos szerepel. Ezen a számlán már maga a gyerek is takarékoskodhat illetve a szülők, nagyszülők is elhelyezhetnek összegeket a gyerek számára. Az Axa Bank manószámlája a legmagasabban kamatozó gyermekszámla a piacon.
A gyermek nő, s ezzel igényei is megváltoznak. A 7 -14 éveseknek szóló junior vagy diák számlák esetében már bankkártya is igényelhető, ide utalhatják a szülők gyerekük zsebpénzét. Gyorséttermek, “zeneboltok”, mozik a junior kártyák felmutatóinak kedvezményt kínálnak. Továbbra sem kell számlakezelési díjat fizetni.
A 14-18 éves korosztály a kártyájához kapcsolódóan biztonságosan intézheti pénzügyeit akár telefonon, mobil telefonon vagy interneten keresztül.
A fiatal felnőttek, a 18-24 éves fiatalok is kedvező számlavezetési feltételek közül választhatnak az alábbi táblázat alapján.

PSZAF összehasonlító táblázat

Mielőtt hosszasan tanulmányoznánk a PSZÁF által közzé tett táblázatott néhány jó tanács a megfontolt választáshoz:
1, Gondoljuk át pénzköltési és vásárlási szokásainkat.
2, Vegyük figyelembe a fizetett kamat nagyságát
3,Elemezzük, hogy a számlát megtakarítási céllal, vagy kézpénz kímélő eszközként kívánjuk használni
4,Fontos szempont az ingyenes utalások és az ingyenes ATM használatok száma
5, A számlavezetés költéségét is tartsuk szem előtt a betéti kamat nagysága mellett.

Mi jár a fejedben?

how can i writing essay how to write a reaction paper on a book order history papers law assignment help uk someone write my paper for me