Informatikai ABC – Megérkezett az új családtag

pc

Megérkezett az új családtag!

A nők nagy bosszúságára.

Igaz, kezdetben idegesíti őket, hogy egész este a számítógép monitorját bámuljuk és nem őket, de később ők is fölfedezik az internet által nyújtott lehetőségeket, és a sok veszekedés vége az lesz, hogy vennünk kell még egyet.

Hol aludjon?

Ha asztali számítógépet veszünk, akkor vehetünk fekvő- és vehetünk állódobozost. Nagy különbség nincs, mert az állódobozost lefektethetjük, a fekvőt felállíthatjuk, semmi baja nem lesz, csak csúnyán néz ki a nem festett külső oldal. A fekvődobozost az asztalra szoktuk helyezni, és rá a monitort, az állódobozost az asztal mellé.

Kisgyereket ne engedjünk gépközelbe, kihúzza a drótokat, megnyomja a monitor érzékeny felületét, ki-be kapcsolgatással leégeti a gép tápját!

Ne helyezzük a gépet közel a cserepes virágokhoz, mert locsolás közben biztosan kap vizet!

A hordozható géppel egyszerűbb a helyzet, könnyen mozgatható, nem lóg ki belőle (annyi) kábel, könnyen az ölünkbe vehetjük. Viszont könnyen le is ejthetjük! Ha kézben hordozzuk, két kézzel tartsuk! Ha leejtjük, lőttek a garanciának, egy képernyőcsere többszázezer forint!

Tanácsolom, hogy a számítógépezéshez mindig biztosítsunk tiszta, letakarított asztalfelületet, és ne együnk zsíros kenyeret hagymával, ne sörözzünk számítógép-használat közben!

Mivel etessük?

Természetesen 220V-os táppal.

A hordozható számítógépeknek van egyenirányítós tápjuk és akkumulátoruk, de az asztali számítógépeknek nincs.

Az asztali gépek beépített tápja gyengécske a túlfeszültség és áramingadozással szembeni védelemhez (egy minőségi, védelemmel ellátott asztali számítógép táp több tízezer forintba kerül), ezért tanácsos külön túlfeszültség ellen védő aljzatot venni aprópénzért! Ajánlott védelem: APC P1-GR, APC P5B-GR, APC P5BT-GR vagy hasonló.

A monitort ne kapcsolgassuk ki-be, a monitor elalszik 10-15 perces inaktivitás után. A sok ki-be kapcsolgatás kiégeti.

Ha hosszabb időre elutazunk, az asztali számítógépünket mindig áramtalanítsuk!

Ha lehet, a hordozható számítógép akkumulátorát mindig töltsük fel egészen, és merítsük le teljesen. Hosszabb élete lesz.

Tanácsos tartalék akkumulátort vennünk töltővel, hosszú úton kétszer többet gépezhetünk, illetve egyik aksi mindig teljesen fel lesz töltve.

Hogyan fürdessük?

Ha már nagyon piszkos az aranyoskánk, a dobozát, zsíros billentyűzetét megtörölhetjük alkoholos tisztítókendővel.

Az LCD monitorját kizárólag e célra forgalmazott monitor-törlő kendővel törölgessük!

Az asztali számítógépek belsejét félévenként kiporszívózhatjuk. Kicsavarjuk a doboz hátulján az oldalát rögzítő 2-3 csavart, hátracsúsztatjuk az oldalsó lemezt, és úgy porszívózunk, hogy nem érünk kábelekhez, elektronikus alkatrészekhez! Nem kell félnünk, nem rontunk el semmit, és a kicsikénk meghálálja a fáradozásunkat!

Egérből csak lézeres egeret vegyünk, a régi típusú golyós egerek (szerintem ilyen már nem kapható) gyorsan bepiszkolódnak belülről!

Levegőre vigyük?

Igen!

A számítógép működés közben óriási hőt termel, sokkal több energiát használ fűtésre, mint gondolkodásra.

Ezért mindig biztosítani kell a levegő átáramlását a belsején keresztül!

Nem szabad letakarnunk a szellőző nyílásokat nagymama gyönyörű terítőivel, és nem szabad a szellőző nyílások közelébe könyvet, dísztárgyat, plüss állatkát helyeznünk!

Mindig ellenőrizzük, hogy lélegzik-e, fúj-e levegőt a szellőző nyílásokból a ventillátor!

Ha a számítógép hűtése elromlik, ha leáll vagy beszorul a ventillátor, a számítógép nem fog leégni – a processzor túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsolja a gépet, szaggatott, egyenletes sípolás mellett. Ha a hűtés felmondja a szolgálatot, akkor sajnos kórházba (szervizbe) kell vinni a gépünket.

Mivel szórakoztassuk?

Internettel.

A hordozható számítógépekben van beépített hálózati (ethernet) csatlakozó és drótnélküli (wi-fi, wlan) adó-vevő, az asztali gépekben általában csak ethernet dugalj található.

Tanácsos az otthoni internet elérést kezdettől fogva ADSL-router készülékkel biztosítani, egyrészt, mert ezek a céleszközök jobban, okosabban, biztonságosabban kezelik az internet csatlakozást, másrészt, mert úgyis előbb-utóbb lesz még egy gép a lakásban, vagy a vendégünk hozza magával saját notebookját, és internetezni akar ő is. Tanácsos az ADSL-routert WLAN (drótnélküli) kiszerelésben megvenni, mert akkor notebook esetén nem vagyunk kábellel a routerhez láncolva. A szolgáltatók sokszor ingyen adják új előfizetéshez az ADSL-routert. Az ADSL-router (nem mindegyik) a kábel-tv internet csatlakozást is kezeli, ezt a típusú internetet is ilyen módon tudjuk megosztani gépek között.

Játékokkal.

A hordozható számítógépek nem nagyon szeretik a háromdimenziós-virtuálisan-reális játékokat. Nagyon drága notebookot kell vennünk ilyen célokra.

Az asztali számítógépet aprópénzből izmosíthatjuk. Az alap, irodai konfiguráció (60.000 forint) még ugyanennyiért már komoly Need for Speed élethű versenyautóvá varázsolható.

Nyomtatóval.

Manapság már minden géphez szükséges egy nyomtató, ha irodai alkalmazásokat, internetet használunk.

A tintasugaras nyomtatók kicsik, csendesek, de lassúak, és gyorsan kifogy a tinta-patron.

A lézernyomtatók nagyobbak, zajosabbak, de gyorsabban nyomtatnak, és gazdaságosabb a nyomtatás oldalanként.

Lézernyomtatót már vásárolhatunk 20.000 forintért. Ezt javaslom.

Hízik a kicsim!

Egyik alkalmazás a másik után, egyik játék a másikat követi. Leveleket írunk, táblázatokat gyártunk, filmeket és zenét töltünk le az internetről (ejnye-bejnye, csúnya dolog!).

A merevlemezünk előbb utóbb megtelik.

Próbálunk törölni játékot, zenét filmet, de mindhiába!

Első megoldás: írjunk ki minden ritkábban használatos digitális anyagot CD-re vagy DVD-re (számítógépet ma nem szabad CD/DVD író-olvasó nélkül venni, mert mindig szükségünk van rá!). Ha nagyon fontos anyagot, és adatokat (pl. diplomamunkát) írunk CD/DVD-re, mindig két másolatot készítsünk! Az egyiket használjuk, hordozzuk, karcoljuk, a másik pedig védett helyen csücsül biztonsági mentésként! Egyoldalú DVD-re 4.5 gigabájt adat fér.

Második megoldás: USB-kulcs (pendrive). Nagyon praktikus, mert könnyen beledugom-kihúzom a gépből, mert minden gépben van ilyen csatlakozó, mert belefér a zsebembe, és nem olyan érzékeny, mint a CD/DVD, és sokszor tudok rá írni-törölni. Hátránya, hogy ki-be dugdosáskor megsérülhet az adat! Akár 64 gigabájt adatot is rámásolhatunk.

Harmadik megoldás: USB külső merevlemez (USB HDD). Ez is belefér a zsebünkbe, nem érzékeny a ki-be dugdosásra, és akár 1000 gigabájtnyi adat (1 terrabájt) ráfér! Viszont, érzékeny a hordozásra, egyáltalán nem ütésálló! Biztonsági mentéshez ezt a megoldást javaslom.

Egyéb üzemeltetés-nevelés kérdésekkel várom szíves hozzászólásukat!

Üdvözlettel:
Bosnyák Áron

Mi jár a fejedben?

best writing services online writing an essay help do my essay paper online english homework help professional ghostwriting services