Informatikai ABC – Milyen számítógépet vegyünk?

compcat

Bosnyák Áron vagyok, negyvenegy éves, informatikus. Huszonhét éve foglalkozom számítógépekkel és számítógépes rendszerekkel.

Kedves barátom, Szász Tibor kérésére fogtam hozzá az Informatikai ABC cikksorozat megírásához. Nagyon sok okos ismerősöm van, akik az életben sikeresek, ügyesek, talpraesettek, ugyanakkor a számítógépekhez semmit sem konyítanak. Tibor barátom sem tudta pár évvel ezelőtt mi a Windows, most pedig irodájában a legkorszerűbb rendszer zúg, büszkén tárgyal notebookjával, és ha éjjel nem tud otthonról interneten keresztül bedolgozni az irodai szerverére, akkor nagyon morcos lesz.

Nagyon sokan szeretnének számítógépet vásárolni, és megtanulni használni ezt, de könnyen elvesznek a rengeteg érthetetlen és bonyolult szakmai cikkek útvesztőjében, gyorsan elmegy a kedvük. Ezért döntöttem úgy, hogy elmesélem magyar nyelven, nagyon kevés szakmai kifejezéssel az alap dolgokat, és megválaszolom az érdekes olvasói kérdéseket. Nem szeretnék szakember kollégáimmal vitákba merülni, kizárólag laikus érdeklődők laikus kérdéseire válaszolok.

De milyen számítógépet vegyek?

A technológia rohamosan fejlődik, kétévente duplázódik a számítógépek tudása, sebessége, kapacitása. Aki lépést akar tartani a technikai újdonságokkal, annak 2-3 évre érdemes számítógépet venni (a garanciája is eddig tart, és a nem garanciális javítások borsosak). Akit viszont nem zavar, ha lassabban szörföl az interneten, nem akar játékokat futtatni, az ne rohanjon két év után új gépért.

A továbbiakban az Intel-processzoros gépekről írok, mert ezek a legelterjettebbek, ezekhez íródnak az általános alkalmazások, de a legvadabb játékok is.

Az Intel-processzoros személyi számítógépek két fajtáját különböztetjük meg:

-            asztali számítógépek, melyek nem hordozhatóak,

-            hordozható számítógépek, notebookok, palmtopok (régen még laptopok).

Mindkét típusnak van előnye és hátránya.

Az asztali számítógép előnyei: olcsóbban jutunk nagyobb tudású géphez, könnyen és olcsón szervizelhető, nagyobb a kijelzője, kényelmes a billentyűzete, könnyen és olcsón bővíthető.

Hátrányai: nem hordozható, sok áramot fogyaszt, zajosabb.

A hordozható számítógépek drágábbak, nehezen bővíthetőek, nehezebben szervizelhetőek, viszont bárhol használhatjuk, bárhová magunkkal vihetjük.

El kell döntenünk vásárlás előtt, hogy milyen gépet akarunk vásárolni: általános felhasználásra lesz szükség, vagy például 3d-virtuális játékprogramokat is fogunk futtatni rajtuk, szükség van-e a hordozhatóságra, csak mi fogjuk használni vagy a gyerekek is. Ezek után elkezdhetünk az interneten keresgélni. Ezer meg ezer szuper-akciós, bombasztikus, ellenállhatatlan hírdetést találunk… Mire figyeljünk?

compNe vegyünk használt számítógépet! Egy irodai környezetben mindentudó asztali számítógép-konfiguráció 60-80 ezer bruttó forintért kapható, egy ugyanilyen tudású notebook 80-100 ezer forintért. Nem érdemes kockáztatni 20 ezer forint különbség miatt, mert ha a nem-garanciális gép elromlik, akkor a javítás díjával könnyen elveszíthetjük árelőnyünket.

Figyeljünk oda a garanciális feltételekre! Akár 5 éves garanciával is vásárolhatunk számítástechnikai eszközöket. Vagy aprópénzért kiterjeszthetjük a garanciát sok évre. A szerviz költsége nem olcsó, így megéri ügyelni erre.

Ne vegyünk számítógépet a sarki boltocskában! Lehet, hogy jó gépet veszünk kedvező áron, de szervizelni már nem biztos, hogy tudnak, vagy esetleg nem lesz cserealkatrészük raktáron, ha pedig becsődölnek, akkor lőttek a garanciának.

Ne vegyünk gépet hipermarketben! Vagy olcsó de kétes minőségű, vagy kielégítő minőségű, de szakboltokban olcsóbban beszerezhető számítógépet fogunk itt venni. A szervizeléssel még elboldogulnak, ha szerencsés csillag alatt születtünk, de ha szakmai tanácsra, esetleg alkatrészre, kiegészítőkre lenne szükségünk, akkor nem sok jóra számíthatunk.

Ne vegyünk nagyon olcsó gépet! A processzor legyen Intel Centrino (DualCore), ne legyen az olcsó Intel Celeron. Memória legyen minimum 1GB (giga-bájt) ha a gépet Microsoft Windows XP operációs rendszerrel használjuk, és minimum 2GB, ha Microsoft Vista-val használjuk. Merevlemez legyen minimum 160GB, SATA-2 típusú. A gépben legyen DVD író-olvasó. A videó-kártya tudása a futtatandó alkalmazásokhoz méreteződjön, mert nem mindegy, hogy szöveget gépelünk vagy a legújabb háromdimenziós játékkal lövöldözünk. Hálózati (ethernet) kártya és sok USB csatlakozó legyen a gépünkben, notebookokban kötelező a bluetooth és a wireless (wlan, wifi) kártya!

Ne vegyünk notebookot kiskapacitású akkumulátorral! Notebookoknál nagyon figyeljünk az akkumulátor kapacitására, mert ha utólag kell egy nagykapacitású (6 cellás, 9 cellás) akkumulátort vásárolnunk, akkor az a notebook árának felébe is belekerülhet! Az olcsó notebook sokszor a kiskapacitású akkumulátor miatt olcsó!

Notebook és LCD monitor vásárlásánál a boltban kapcsoltassuk be a készüléket! Az LCD kijelző gyártók nem tekintik a kijelzőn található világító pontocskákat hibának (bizonyos darabszámig), minket viszont egy világító pontocska is nagyon bosszant, mert hibátlan készülékért fizettünk!

Ne vegyünk kis notebookot! Könnyű, és aranyos, de semmire sem jó. Nagyítóval nézzük majd a képernyőjét, folyamatosan félregépelünk a mini-billentyűzeten, és mindig hiányozni fog belőle valamilyen csatlakozó, esetleg a dvd író-olvasó. Kényelmes használathoz minimum 15″ (colos) LCD kijelzős notebook szükséges.

Ne vegyünk nagyon ritka, nagyon különleges számítógépet! A pótalkatrészekkel, szervizzel mindig gond lesz. Mint például, a mobiltelefon-társaságok által is forgalmazott mini-notebook (Asus IEE-PC) esetében, ugyanis Magyarországon nincs szervize, minden apróságért Bécsbe küldik 3 hétre.

Ne vásároljunk egy helyen mindent! Nincs olyan bolt, ahol raktárról ki tudnak bennünket szolgálni teljesen testreszabott konfigurációval, korrekt áron! Minden boltban más-más termékkel akcióznak, minden bolt az általa megszokott gyártó termékeit kínálja. Notebook vásárlásánál még egyszerű a helyzet, mert egy kiválasztott modell minden boltban azonos paraméterrel rendelkezik, de ha asztali számítógép kellene, esetleg nyomtató is, akkor sok hírdetést és árlistát kell áttanulmányoznunk.

Irány a bolt!

Ha még mindig nem tudják, mit szeretnének, vagy mit merjenek, akkor e-mailben szívesen segítek, címem:

bosnyak.aron@penzmagazin.hu

Üdvözlettel:
Bosnyák Áron

Hozzászólások

 1. Edina says:

  Kedves Aron,
  Koszonom a tanacsokat.
  Kineztem magamnak egy Fujitsu Siemens laptopot, tobb helyen is megvasarolhato, de 30.000 forint az arkulonbseg, pedig ugyanolyan specifikaciot irnak mindenhol.
  Valamit nem latok?
  Koszi,
  Edina

 2. Bosnyák Áron says:

  Kedves Edina!
  Kérem ellenőrizze le a gépspecifikációt!
  Szerintem egyik árban van Windows operációs rendszer, a másikban nincs, és ezt apró betűkkel próbálják “eltitkolni”.
  Új géppel szállított Windows kb. 30 ezer forintba kerül.
  Példa operációs rendszer nélküli FuSi notebookra (NO Os):
  FSC NB Amilo Pi3525 15.4″ WXGA Dual Core T3400 2,16GHz, 2GB, 250GB, DVD-RW DL, Intel GMA 4500, NO Os, 6cell
  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 3. pix2 says:

  Kedves Tudós
  Szeretném megkérdezni,hogy milyen vírusirtót ajánl?
  Érdemes kettőt is telepíteni?
  Köszi

 4. Bosnyák Áron says:

  Kedves X!
  Nem javasolok kettőt.
  Jobb esetben nagyon lelassítják a gépet, rosszabbik esetben lefagy a Windows.
  Céges környezetben a Sophos a kedvencem, otthoni gépre olcsóbb antivírus szoftver is megteszi, sőt ingyenest is le lehet tölteni.
  Fontos, hogy a gyártónak legyenek szak-viszonteladói, akik emelik a telefont, és tudnak segíteni műszaki problémák esetén. Fontos az is, hogy a gyártó folyamatosan biztosítson antivírus definició frissítést.
  Van egy gyártó, melynek a termékei annyira rosszak, hogy már a tilos használni kategóriába tenném, természetesen a nevét csak e-mailben írom le.
  Ne felejtsük el az antispam szoftvereket is, mert manapság nagyságrenddel több a gépünkben turkáló kukac, mint a vírus!
  Üdvözlettel:
  A Tudós

 5. öregharcos says:

  egy kategória kimaradt:

  a csöndes pici nem hordozható erős teljesítményű, barebone gépek, kimondottan nappali, hálószobába célozta az eredeti gyártó, mostanra ezerféle lehetőségből választhatunk.
  Közepes agy egész kicsi méretűek, de csendesek. Bár szűkebb palettából fejleszthetőek, kevesebb féle alkatrészből kevesebb darabot pakolhatunk bele mint az asztali társaikba, de kinézetük és csendességük miatt nagyon kedveltek.

  Viszont nem teljes gépként vannak az árlistákban, mindíg össze kell számolni a szükséges alkatrészeket is.

  Viszonylag új kategória a netbook is. Ezt a hozzászólást is netbookról írom. Képernyője, billentyűzete valóban kicsi, teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, de ezzel szembeálítva az 1 kg súly és 3 órás akkumlátoros internetezés vagy videónézés, a “szuperhordozhatóság” és a hiheteten “olcsó” ára kiváló ár/érték arányt mutat fel.
  MInd a barebone, mind a netbook olyan, szűkebb vásárlókört célzott meg, ahol speciális igyények merültek fel.
  Netbookok általában CD/DVD meghajtó nélkülik, csak Windows XPvel előtelepítet netbookot érdemes vásárolni mindenkinek, aki a vérprofi számítógépes szaembertől csak egy picivel is lemarad.

 6. Bosnyák Áron says:

  Kedves Öregharcos!

  Szerintem nem maradt ki ez a kategória, szerintem az asztali számítógépek kategóriájába sorolhatóak. Sokszor a művészet összeolvad a technikával, és az asztali gépünk is inkább a lakásunk díszévé vállik (férfiként a Pininfarina dizájnolt Gorenje hűtők jutnak ilyenkor eszembe). És ott az a sok gyönyörű, vad metállfényezésű notebook is!

  A szuperhordozható notebook lehet hasznos, de ritka alkalommal hasznosabb, mint egy teljes nagyságú. Ha nagyon muszáj, akkor az okos telefonomon internetezek, és olvasom a céges leveleimet, de ez már az emberkínzás kategória.

  Középút: külső, zsebben hordozható usb merevlemezen tárolom az adataimat, és bárhol, bármelyik számítógépre rádughatom, hisz minden számítógépen manapság már van szövegszerkesztő, táblázatkezelő, internet böngésző. Tehát, csak a merevlemezem hordozható.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 7. öregharcos says:

  Kedves Áron,

  Köszönöm, értem. Esetleg még egy kérdés: sok fórumo lehet olvasni a windows 7ről. Érdemes ezzel foglalkozni, készülni r gépválasztáskor?

 8. bosnyaka says:

  Kedves Öregharcos!

  A Windows 7 a gyártó szerint nem lesz olyan terhelő, mint az elődje, a Vista. Alapfunkciókkal telepíthető, és minden adalék funkciót külön lehet majd aktiválni. Tehát, nem lesz olyan hardverigényes, mint a Vista, ergo a Vistákat futtató gép az új Windows-al könnyedén megbírkózik.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 9. Tiszteletem,

  Meglep, hogy végre valaki a Sophos vírusvédőt említi. Nekem két ismerősöm is ezt használja. Én nem sokat tudok róla, ezért érdekelne az Ön véleménye. Már 5-6 különböző vírusvédőt kipróbáltam, de eléggé megfogják a gépemet.

 10. Adél says:

  Kedves Áron,
  Ilyent kínálnak alig használtan:
  17.0″ (1920X1200) WUXGA Intel® Core2 Duo T9400 (2mag,64bit) 2530 MHz CPU 4096MB RAM 200GB HDD 7200rpm SATA 8x DVD+-RW DL NVIDIA® Quadro FX 2700M 512MB
  Jó ez? Mennyit ér? Mi ez a sok rövidítés? nem lehetne ezt normálisan leírni?
  Kösz,
  A

 11. Bosnyák Áron says:

  Kedves Jerry Springer!

  A Sophos antivírust merem bátran ajánlani. InterCheck technológiája biztosítja a felesleges ellenőrzések elkerülését, ezért egyáltalán “nem fogja meg” a gépet.

  A magyarországi forgalmazója, a TMSI Kft. mindig emeli a telefont, és mindig segít a műszaki hibaelhárításban.

  Árban biztosan nem a legolcsóbb, de ár/minőség-ben szerintem verhetetlen.

  Nem tudom lehet-e otthoni, egygépes termékként is megvásárolni. Kérem látogasson el a honlapjukra, biztosan írnak erről.
  https://www.sophos.hu

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 12. Bosnyák Áron says:

  Kedves Adél!

  Ez egy hordozható számítógép. Óriási, 17″ (inch-es) képernyővel. A nagy monitor miatt kicsit nehéz gépről van szó, viszont nagyon nagy teljesítményű.
  Új ára kb. 600.000+áfa Microsoft Vista operációs rendszerrel.

  A számítógép elemeit, és ezek jelölését, rövidítéseit külön cikkben fogom részletezni. Nem bonyolult. Ahogyan a matematikai nyelvet is, ezt is azért használjuk, hogy mindenki megértse a világon.

  Kísérd figyelemmel cikksorozatunkat!

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 13. Bosnyák Áron says:

  Kedves Jerry Springer!

  Máriás Zoltán (TMSI Kft. – Sophos magyarországi dsiztribució) tájékoztatott, hogy minimum 3 darab Sophos antivírust lehet megvenni.
  Ami egy modern családban már nem probléma, hisz mindenkinek van külön számítógépe.

  Üdv.
  Áron

 14. Gabor says:

  Tiszteletem! Csupán egy kérdéssel fordulnék önhöz. Szeretném ha elmondaná a véleményét az SSD memoriákról amik a régi winchestereket hivatottak leváltani.

 15. Bosnyák Áron says:

  Kedves Gábor!

  Az SSD a jövő.
  Nem zúg, nem melegszik, nem kopik, nem romlik (a rossz memória helyeket automatikusan átirányítja tartalék memóriacímekre, a gyártók sok gigás tartalék memóriával dobják piacra).
  Ha kit-ben veszed meg, kapsz hozzá egy image-elő szoftvert is CD-n, tehát nem kell a gépet újratelepítened, letükrözöd a régi merevlemezt az új SSD-re.

  Előnyök a merevlemezzel szemben:
  •gyors indulási idő, nincs felpörgés, Power On – Ready átmenet 1s
  •mozgó alkatrészek hiánya
  •írás-olvasási idő a merevlemez sokszorosa
  •alacsony áramfelvétel
  •több millió üzemóra élettartam
  •zaj teljes hiánya (nincsenek mozgó alkatrészek és hűtőventillátor)
  •mechanikai megbízhatóság — képes elviselni szélsőséges ütést, vibrációt, nyomást, hőmérsékletet
  •széles hőmérsékleti tartományban képes működni — tipikus merevlemez 5-55 °C között működőképes, míg a flash SSD 70 °C-on is működőképes
  •viszonylagosan állandó olvasási teljesítmény, nem függ a fájlok elhelyezkedésétől és a töredezettségétől.
  •kis méret és súly
  •SATA kompatibilitás

  Részletes információkért látogass el a Kingston oldalára.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 16. Balu97 says:

  Kedves Tudós

  Kérem szépen tudna segíteni abban hogy milyen gépet vegyek hogy futtathatóak legyenek a következő játékok rajta max grafikán (GTA 4, Call of Duty 6, Left 4 Dead 2. stb szóval a legújabb játékok) mert én nem nagyon értek hozzá hogy mi ez a rövidítés pl: E3400 4gb RAM 500GB HDD stb. Meg hogy árban is mennyi egy ilyen gép?
  Előre is köszönöm.

  Balázs

  • Bosnyák Áron says:

   Kedves Balázs!

   Rövidítések:

   CPU – alaplapi, központi processzor (Central Processing Unit), sebességét GHz-ben jelölik, sztenderd a 3GHz, kétmagos Dual Core.
   RAM – memória (Random Access Memory), a mennyiségét GB-ban jelölik, sztenderd a 2GB.
   HDD – merevlemez (Hard Disk Drive), a tárolókapacitását GB-ban jelölik, sztenderd az 500GB, SATA II, 32MB cache.

   E3400 egy Intel Dual Core processzor típusjelzése.
   4GB RAM a 4 gigabyte memória nagysága.
   500GB HDD az 500 gigabyte kapacitású merevlelemez jelölése.

   Egy terhelő videójátékhoz kell:
   - erős videókártya (utoljára az ATI Radeon HD 5770-est teszteltem, és nagyon jól működött a Colin McRae Dirt 2-vel)
   - sok memória (minimum 2GB)
   - gyors merevlemez (SATA II típusú, 7200 rpm, 32MB cache)
   - sztenderd központi processzor, Intel Dual Core 3GHz

   Ilyen gép kb. 80.000 nettó, 100.000 bruttó forintba kerül.

   Üdvözlettel:
   Bosnyák Áron

 17. Balu97 says:

  Kedves Tudós

  Ismét lenne egy kérdésem ez mit jelent: nVidia GeForce GTS250.

Mi jár a fejedben?

writing an essay for me where can i buy college papers essay support help writing essays chemistry homework help sites