Svédasztal, vagy az „amerikai álom”?

gyed

A gyed hazai szabályozásainak korlátozásával foglalkozó cikksorozatunk külföldi kitekintése során a svédországi modellből, illetve az egyesült államokbeli anyákat érintő törvényi szabályozásból szemezgetünk. Az anyákat segítő törvénykezés érzékletesen mutatja a két állam hozzáállásának lényeges különbségeit. Az Egyesült Államok kisgyermekes anyákat érintő szabályozásából kitűnik, hogy a szülés egyértelműen magánügy. Például a szülési szabadság mindössze három hét, ehhez is legalább egy év alkalmazotti munkaviszony igazolása szükséges.

Ha az anya egy viszonylag nagyobb cég alkalmazottja, akkor összegyűjtheti a meglévő szabadságát a szülési szabadsággal, de ez legfeljebb 12 hét lehet. Viszont aki saját céget működtet, annak semmilyen szülési szabadság nem jár.

A betegbiztosítást is az anyának kell megkötnie, magának kell menedzselnie, utánajárnia, hogy milyen lehetőségek közül választhat. Az otthonszülés olcsóbb, viszont a biztosító a kockázatok miatt általában ezt nem finanszírozza. Sok anyának nincs a szülésre biztosítása.

Az Egyesült Államokban nem ismert az állami bölcsőde és óvoda intézménye. Magánbölcsődébe három hónapos kortól lehet vinni a babát, óvodába két éves kortól. Ezekben az intézményekben nem ritka, hogy az éves díj 15 000- 20 000 dollár. A bejáró, vigyázó nénik, bébiszitterek egész iparága fejlődött ki az országban. Nagyon gyakran foglalkoztatnak illegális bevándorlókat, vagy munkavállalási engedély nélkülieket. A „ vigyázó nénik”, vagy dadák óradíja átlagosan tíz dollár.

Egészen más a helyzet Svédországban, ahol a gondoskodásnak, az Egyesült Államok gyakorlatától merőben eltérő kultúrája alakult ki.

kep_105Figyelemre méltó különbség több ország törvénykezésével szemben, hogy nem, vagy nem csak az anya létezik mint szülő, hanem az apa is az állam által is elismert egyenjogú társ,  akit ugyanolyan jogok és kedvezmények illetnek meg  mint az anyát. A svéd szülők másfél évig vehetik igénybe a gyermekgondozási szabadságot, ezt az időt megfelezhetik egymás között. A gyermek születésekor az apa tíz napot tölthet otthon családjával. A szülőnek a gyermek első iskolai évének befejezéséig lehetősége van csökkentett munkaidőben dolgozni, ami a teljes munkaidejének negyede lehet.

Amennyiben a gyermek kórházba kerül, a gyermekgondozási szabadság betegszabadsággá alakítható, illetve ha az otthon lévő szülő betegszik meg, akkor a dolgozó anya, vagy apa betegszabadságra mehet. A gyermekgondozási díj (ami olyan, mint nálunk a gyed) 390 napig az éves adózás előtti átlagbérnek megfelelő svéd korona. A hátralévő három hónapra a mi gyes szabályunkkal rokon egységes juttatást fizetnek, amely napi 180 svéd korona. Itt is érvényes szabály, hogy a gyermek születési ideje előtt táppénz alapot képező jövedelemmel kellett rendelkezni.

Mi jár a fejedben?

do my assignments revise my paper reviews for essay writing services dissertation writing services us essay help introduction