Dolce vita?! – Kismamák nagy kérdésekkel

dolce-vita

A gyed-gyes törvény megváltozásával kapcsolatban megkezdett  sorozatunkban külföldi példákat, a törvényi szabályozást, illetve a mindennapok gyakorlatát igyekszünk bemutatni.

Joggal gondolhatná bárki, hogy a cím végén miért van ott az a kérdőjel? Hiszen az olasz „édes élet” megkérdőjelezhetetlen voltát senki nem vonhatja kétségbe. Igen, határozottan; Olaszország gyönyörű, és ha valaki már ellátogatott az ország bármely tartományába, bizonyosan sok  pozitív élményel tért haza. A kérdőjel ebben esetben az itt élő kismamák és édesanyák helyzetével kapcsolatban érvényes, így mindenki maga döntheti el mennyivel jobb, vagy nehezebb a magyarországon élő kismamák helyzete.

Az anyaság kultusza máig elterjedt Olaszországban. Az olasz kormány kiemelten kezeli a családokat érintő kérdéseket. Ha egy nő terhessége előtt akár csak rövid ideig dolgozik, akkor is kaphat anyasági segélyt.  Azonban bármilyen nagyvonalúnak  tűnik  is a kormánytámogatás, a munkaadók igyekeznek megkerülni a nőknek járó juttatások kifizetését.

italy1A  jelenlegi törvények szerint a szülés előtt két hónappal már nem kell dolgoznia a kismamának, utána pedig 3 hónapig kapja az anyasági támogatást, ami a fizetése 80%-a (amennyiben az anya állami hivatal alkalmazottja, ebben az időszakban fizetese 100%-at folyósítjak). A harmadik hónap után hat hónapig otthon maradhat a mama vagy az apuka bármikor a gyermek három éves koráig, de akkor már csak a fizetese 30%-a jár, ezt  „fakultativ” szülési szabadságnak nevezik. Ezzel vége is a támogatásnak.

Ezt követően amíg a gyermek nem tölti be az egy éves kort, az anya fizetés nélküli szabadságra mehet, vagy másik lehetőségként újra elkezdhet dolgozni, de teljes munkaidejéből két órát távol maradhat „szoptatasi idő” cimen.

Munkavállalás szempontjából a Dél-Olaszországban élő nők helyzete jóval nehezebb. A munkanélküliség és a dolgozó nőkkel szembeni, napjainkban is meglévő idegenkedés miatt a még megmaradt, kevés meghirdetett állást is automatikusan férfiak kapják meg.  Az a tradíció, hogy a férfi dolgozik, és a nő  otthon van, vezeti a háztartást, illetve neveli a gyermeket, itt még ma is általánosnak mondható. Másutt viszont a megváltozott életforma mindenkitől elvárja az önállósodást, és a saját egzisztenciális hátteret.kep

A kismamáknak elvileg segitséget nyújtó állami intézményekben nagyon kevés a férőhely a kisgyermekek számára, illetve ha mégis arra kényszerül az édesanya, hogy bölcsődébe, óvodába vigye gyermekét, mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia.

Wappler Andrea

Mi jár a fejedben?

how much does a custom written paper cost per page editing dissertation services health psychology assignments buy pre written research papers literature review essaysdone