Autóverseny

Carnbridge-ből Northyba két mérföldes szerpentin autóút vezet; az út első mérföldje nehéz hegyi úton a Northy feletti magas hegy tetejére visz, s a második mérföldön ereszkedik alá Northyba. Egy neves autóversenyző vállalkozott arra, hogy a rendkívül nehéz terep ellenére 30 mf/ó átlagsebességgel jut el Cambridge-ből Northyba. A felfelé vezető úton, mint ahogy azt a hegy tetején elhelyezkedő megfigyelők konstatálták, csak 15 mf/ó sebességgel tudott ha ladni, mégis csak alig néhány másodperc késéssel ért Northy városába. Harmadnap temették.

Ugyan miért halt meg?

Ötleteiket a feladvany@gmail.com címre várjuk

A helyes megfejtők között egy darab Füles magazint sorsolunk ki. A megfejtést a következő feladványban tesszük közzé (jövő kedden).

Az előző heti feladvány megoldása:

Logika Úr érvelése – arra vonatkozóan, hogy a homlokán levő kereszt zöld – a következő volt:

- A homlokomon levő kereszt vagy zöld, vagy fehér. Ha fehér kereszt lenne a homlokomon, akkor a másik két jelölt egy fehér és egy zöld keresztet látna. De mivel mindketten intelligensek, s látják, hogy egyikük sem teszi le a kezét, csak a következőt gondolhatják: „Miért emelte fel a másik a kezét? Azért, mert ő látott egy zöld keresztet, s mivel a harmadik homlokra rajzolt kereszt fehér, csak az én homlokomra rajzolt zöld keresztet láthatja, vagyis a homlokomon zöld kereszt van.” S mivel mindketten jó képességűek, ezt a következtetést pillanatok alatt véghez tudták volna vinni, s legalább egyikük le tette volna a kezét. De mindkettő még mindig feltartja a kezét. Ezért a homlokomra rajzolt kereszt nem lehet fehér, így a homlokomon a kereszt zöld.

Gratulálunk helyes megfejtőnknek, Bárdos Viktornak!

forrás: doksi.hu

válogatta: Lovász Péter

Mi jár a fejedben?

do my computer assignment assignment help optimization papers college high quality article writing service write written essay