Korszerűsödik a csődtörvény

repuloParlamenti zárószavazásra vár a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvényt módosító törvényjavaslat.

A törvényjavaslat általános indokolása szerint a módosítás korszerűsíti a mára már elavult csődtörvényt, egyszerűsíti, ésszerűbbé teszi a szabályozást.

Míg felszámolási eljárásból több száz indul egy héten, a csődeljárás gyakorlatilag csak kivételesen kerül alkalmazásra, ugyanis a jelenlegi szabályozás előzetes hitelezői egyetértést követel meg a fizetési haladékhoz, a csődegyezség feltételei nehezen teljesíthetőek.

Az új szabályozás célja az, hogy a bajba került vállalkozások csődeljárás keretében csődvédelemhez jussanak és működésüket újraszervezhessék, adósságaik rendezésére a hitelezőikkel pedig egy olyan megállapodást tudjanak kötni, ami által elkerülhetővé lesz felszámolásuk.

Egy sikeres csődegyezség a hitelezők számára is nagyobb arányban biztosítaná követelésük kielégítését, mint egy felszámolási eljárás. Lehetőség nyílik arra, hogy a hitelezők megkapják a pénzüket az adós cég megszüntetése nélkül, maguk a hitelezők is érdekeltté válnak a csődeljárás lefolytatásában.

Bevezetésre kerül a bíróság által automatikusan engedélyezett csődmoratórium. A csődmoratórium védelmet jelent az adós számára a hitelezők igényérvényesítésével szemben. A csődmoratórium alatt nem lehet az adós ellen fizetési igényeket érvényesíteni.

A visszaélések elkerülése érdekében az adós gazdálkodását vagyonfelügyelő ellenőrzi.

A vagyonfelügyelő jóváhagyja az adós kötelezettségvállalásait, ügyel arra, hogy az adós ne tüntethesse el a vagyont a moratórium időszaka alatt.

A moratórium azt a célt szolgálja, hogy időtartama alatt az adós és a hitelezők kidolgozzák az adósságrendezés módját, feltételeit.

A csődmoratórium a hitelezők konszenzusa alapján hosszabbítható meg maximum 1 évi időtartamra.

A csődeljárás lefolytatása érdekében még az első fokon nem elrendelt felszámolási eljárások is felfüggesztésre kerülnek.

A hitelezők követelésarányosan számított egyszerű többsége elegendő lesz az egyezség megkötéséhez.

Az adós és a hitelezők közötti egyezséget a bíróság hagyja jóvá.

Az egyezség bírói jóváhagyásával egyidejűleg a csődeljárás befejeződik, a fizetési haladék végetér és kezdődik a csődegyezség végrehajtása.

Ha hitelezők és az adós között a csődegyezség nem jön létre, a bíróság dönt a csődeljárás megszüntetéséről, a korábban felfüggesztett felszámolási eljárások folytatásáról vagy elrendeli az adós felszámolását.

Mi jár a fejedben?

kids homework help good quality writing paper academic writing best college essays ever homework help college