Kismamák, nagy kérdésekkel

gyedgyes2

 Számítások szerint 70.000 szülőt érint az a változás, melyet 2009. május 25-én megszavazott a parlament.

A családi pótlék befagyasztását, a gyes és gyed átalakítását nagy társadalmi figyelem kíséri.

Cikksorozatunk célja, hogy röviden elemezzük a kismamák jelenlegi helyzetét. Áttekintjük a várható változásokat a munkaerőpiac befogadóképessége, illetve a bölcsődei, óvodai férőhelyek tekintetében, segítsünk nekik lehetőségeik felkutatásában. Körképet készítünk több országból, ahol hasonló kérdésekre keresünk válaszokat, „tudósítóink” elmondják, ők hogyan élik meg a gyermekvállalást, milyen támogatásra jogosultak a költségvetésből, mit kell maguknak megoldaniuk.

Keressük a lehetőségeket, vannak-e olyan önszervező csoportok, amelyek egy lakóközösség napi feladatainak megoldásában nyújthatnak segítséget egymásnak.

Egy hazai példával kezdjük

gyedgyes1Brigitta 30 éves, kozmetikus. Egy gyönyörű 9 hónapos ” kicsi lány ” édesanyjaként 70.000.-Ft gyed-ben részesül az aktív időszakban keresett jövedelme alapján. Ekkor ajánlották fel neki azt a lehetőséget, hogy egy jól működő szépségszalonban heti két napot dolgozzon.

Ő nagyon megörült ennek a lehetőségnek, hiszen a három műszakban dolgozó nagymama vállalta Boglárka felügyeletét a két napra.

Brigi azonban óvatos és mielőtt újra belevágott volna a szakmába, hogy ne felejtsék el kuncsaftjai, tisztában akart lenni a törvényes lehetőségeivel, járt az önkormányzatnál, a helyi munkaügyi központban, de egyértelmű választ sehol nem kapott. A legegyszerűbb megoldásként azt javasolták, mondjon le a gyed-ről (70.000.-Ft), helyette válassza a

gyes-t. Ez viszont 28.500-.Ft. Ennek a különbözetét nem tudta volna kitermelni a heti két nap munkával, így lemondott a lehetőségről.

Történetünk kapcsán kíváncsiak lettünk, vajon milyen lehetőségek várják a dolgozni kívánó, illetve a gyes-ről visszatérő kismamákat. Hogyan fogadják őket volt munkahelyükön? Milyen lehetőségek vannak távmunkára, vagy ha részmunkaidőben tudnának dolgozni? Lesz-e elegendő férőhely a kétéves korú gyermekek számára?

Tekintsük át a változásokat.

 

Azok az anyák, akik 2010. április 30. után hozzák világra gyermeküket, már a módosított gyes (gyermekgondozási segély) igénybevételére jogosultak, vagyis 3 évről 2 évre csökkent a gyermekkel otthon tölthető fizetett idő.

 

Nem érinti a módosítás az ikergyermekeket, valamint a tartósan beteg, ill. fogyatékkal született gyermekek szüleit.

 

A három vagy több gyermeket nevelő szülők esetében a gyet (gyermeknevelési támogatás) a legkisebb gyermek 2. életévének betöltésétől igényelhető, ahol a legkisebb gyermek 2012. április 30. után tölti be második életévét.

 

Ellátás típusa havi összege
CSALÁDI PÓTLÉK
- egygyermekes család 12 200 Ft
- egy gyermeket nevelő egyedülálló 13 700 Ft
- kétgyermekes család 13 300 Ft  (gyermekenként)
- két gyermeket nevelő egyedülálló 14 800  Ft (gyermekenként)
- három v. többgyermekes család 16 000  Ft (gyermekenként)
- három v. több gyermeket nevelő egyedülálló 17 000 Ft (gyermekenként)
- gyermekotthonban, javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél, ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek, valamint a családi pótlékra saját jogon jogosult 14 800 Ft (gyermekenként)
- tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család 23 300 Ft (gyermekenként)
- tartósan beteg, súlyosan fogyatékost nevelő egyedülálló 25 900 Ft (gyermekenként)
- 18 éven felüli tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos személy 20 300 Ft (gyermekenként)

 


A fent felsorolt összegek befagyasztásra kerülnek.

 

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY:
- alapösszeg 28 500 Ft jelenleg a gyermek betöltött 3. életévéig, majd 2010 ápr.30. után 2 év.
- ikrek esetében 57 000 Ft
GYERMEKNEVELÉS TÁMOGATÁS: 28 500 Ft 3 vagy több gyermek nevelése esetén a legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétől igényelhető. A változások után a 2. életévüket 2012 ápr.30. után betöltött gyermekek után vehető igénybe.
ANYASÁGI TÁMOGATÁS:
- alapösszeg 64 125  Ft (egyszeri összeg)
- ikrek esetében 85 500  Ft (egyszeri összeg)

 

 

A terhességi gyermekágyi segélyre és a gyed -re jogosult:

 

jogosultak köre 2010. április 30.-ig születő gyermek esetében 2010. április 30. után születő gyermek esetében
az igénylést (szülést) megelőzően ledolgozott napok száma: 180 nap (minimum) 365 nap (minimum)A gyed időtartama a biztosításban töltött időhöz igazodik
érintettek köre   a gyedet  igénylők 4,7%-a
2 év igénybevételéhez szükséges munkaviszony   1 év és 198 nap
ettől eltérő esetben ( ha kevesebb az igazolt biztosításban töltött idő) a jogosultság ideje: A jövedelem 70%-a, de maximum110.000Ft. A jogosultság ideje részarányosan csökken, majd a jogosultság lejártával a fennmaradó hónapokra a mindenkori minimál nyugdíjjal egyező gyes jár.
A közép és felsőfokú oktatási intézmények tanulói 1 évnél hosszabb idő teljességgel beszámolható csak 180 nap számolható el

A gyes, gyed átalakításával, a családi pótlék befagyasztásával megközelítőleg

29 milliárd forintot takarít meg az állam.

Folytatjuk…

Mi jár a fejedben?

cheap papers online statistics help for dissertation pay website do homework for me writing scientific papers personal college essay help